Χαλάρωση του lockdown: Τα μέτρα που θα ανακοινωθούν σήμερα – Όλα τα σενάρια

Φωτό: Πάρις Ταβιτιάν / LifO

Τι αναμένεται για SMS, μετακινήσεις και απαγόρευση κυκλοφορίας

Λίγες ώρες απομένουν για την συνεδρίαση των εμπειρογνωμόνων που αναμένεται να εγκρίνουν τη χαλάρωση ορισμένων μέτρων και περιορισμών, εκτιμώντας την κόπωση των πολιτών από το παρατεταμένο lockdown σε συνδυασμό με την βελτίωση του καιρού.

Χθες το πρωί η κυβερνητική εκπρόσωπος Αριστοτελία Πελώνη επιβεβαίωσε πως αναζητούνται «βαλβίδες αποσυμπίεσης που μπορεί να ενεργοποιηθούν σ’ έναν κοντινό ορίζοντα […] με κανόνες και αυξημένη προσοχή». Ενώ ο κορωνοϊός καταγράφει διαδοχικά αρνητικά ρεκόρ στη χώρα, η κυβερνητική εκπρόσωπος σχολίασε ότι ανοίγει ο καιρός και πρέπει να αποφεύγονται οι συγκεντρώσεις σε σπίτια και εσωτερικούς χώρους, «πάντα υπό την αίρεση των επιδημιολογικών δεδομένων».

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ, είναι πολύ πιθανό να αποφασιστούν αλλαγές στο ωράριο της απαγόρευσης κυκλοφορίας, δεδομένου ότι μεγαλώνει η διάρκεια της ημέρας. Στο «τραπέζι» είναι η μετάθεση της απαγόρευσης κυκλοφορίας τα Σαββατοκύριακα, από τις 9 το βράδυ έως και τις 5 το πρωί (προς το παρόν ισχύει 7μμ-5πμ.)

Παράλληλα, εξετάζεται να επιτραπεί η κίνηση σε ανοικτούς χώρους για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα κάθε ημέρα, πάντα σε επίπεδο οικογενειών και του περιορισμένου κύκλου «κοινωνικής φούσκας» που συστήνουν οι επιδημιολόγοι. Με αυτό τον τρόπο εκτιμάται πως θα υπάρξει αποσυμφόρηση και μία πιο «αραιή» κατανομή στις εξόδους των πολιτών για βόλτα και άθληση.

Για τον ίδιο λόγο, ανοικτό είναι το ενδεχόμενο να επιτραπεί εκ νέου η κίνηση με όχημα για «μετακίνηση 6», διευκολύνοντας τη μετάβαση οικογενειών σε πάρκα και ανοικτές, παραλιακές περιοχές όπου είναι πιο εύκολο να τηρηθούν αποστάσεις. Δεν αποκλείεται μάλιστα να ανοίξουν, νωρίτερα από το αναμενόμενο, και οι αρχαιολογικοί χώροι.

Κομμωτήρια, κέντρα αισθητικής

Στο πλαίσιο του σταδιακού ανοίγματος καταστημάτων και επιχειρήσεων που εκτιμάται ότι δεν έχουν μεγάλο αντίκτυπο στην επιδημιολογική καμπύλη, ενδέχεται να ανακοινωθεί και το άνοιγμα των κομμωτηρίων και των κέντρων αισθητικής, με ραντεβού και αυστηρούς κανόνες, ώστε να αποτραπεί και η ενδεχόμενη, παράνομη παροχή υπηρεσιών από σπίτι σε σπίτι.

Παράλληλα με την ενίσχυση του ΕΣΥ με νέες κλίνες και προσωπικό (ιδιώτες γιατρούς), το υπουργείο Υγείας προσανατολίζεται στην αύξηση των τεστ, εστιάζοντας στις περιοχές που διαπιστώνεται έξαρση του κορωνοϊού και μεγαλύτερη διασπορά. Οι σχετικές ανακοινώσεις αναμένονται αύριο, Παρασκευή, από το υφυπουργό Πολιτικής Προστασίας, Νίκο Χαρδαλιά.

Γεραπετρίτης: «Αναζητούμε την λεπτή ισορροπία»

Μιλώντας χθες στο MEGA, ο υπουργός Επικρατείας, Γιώργος Γεραπετρίτης, επιβεβαίωσε ότι η κυβέρνηση αναζητά μία «χρυσή τομή» ανάμεσα στην ψυχική υγεία των πολιτών και τη διασφάλιση της δημόσιας υγείας.

«Θα αναζητήσουμε κάποιες προσαρμογές οι οποίες θα έχουν να κάνουν με το ωράριο εξόδου, με τη δυνατότητα της χρήσης όσο το δυνατόν περισσότερων εξωτερικών χώρων», πρόσθεσε ο κ. Γεραπετρίτης, αναφερόμενος στην αναμενόμενη βελτίωση του καιρού.

«Η κόπωση που έχει υπάρξει από τους περιορισμούς των τελευταίων μηνών, έχει οδηγήσει σε μια ασφυξία, σε μία πλημμελή συμμόρφωση. Νομίζω ότι πρέπει να βρούμε την χρυσή τομή που θα διοχετεύσει την ανάγκη των ανθρώπων για κοινωνικότητα, χωρίς όμως να έχουμε και οποιοδήποτε στοιχείο χαλάρωσης στα μέτρα πρόληψης και προφύλαξης».

«Αισθανόμαστε ότι πλέον μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε τους υπαίθριους χώρους και για τον λόγο αυτό θα αξιοποιηθεί αυτή η δυνατότητα». Πρόσθεσε δε ότι οποιαδήποτε δραστηριότητα σε εξωτερικούς χώρους, θα συνοδεύεται από αυστηρά μέτρα προστασίας.

Σχετικά με το άνοιγμα κομμωτηρίων και κέντρων αισθητικής πάντως, δεν έχει ληφθεί κάποια απόφαση. «Καταλαβαίνουμε όλοι ότι οι υπηρεσίες οι οποίες συνέρχονται με την ύπαρξη των ανθρώπων θα πρέπει να προαχθούν. Βεβαίως, πρόθεση της κυβέρνησης είναι με σχέδιο και συστηματικά να ανοίξουν και οι υπόλοιποι πυλώνες, πρωτίστως τα σχολεία».

Ο κ. Γεραπετρίτης διέψευσε τα σενάρια για μετακινήσεις εκτός νομού. «Δεν βρισκόμαστε ακόμη στο σημείο αυτό. Θα πρέπει να το βλέπουμε βήμα βήμα. Σε πρώτη φάση εκείνο το οποίο θα πρέπει να επιτραπεί είναι η κίνηση εντός της περιφέρειας και της περιφερειακής ενότητας. Οι υπερτοπικές μετακινήσεις θα πρέπει να πάνε σε ένα δεύτερο στάδιο».

Πηγή