Ανοίγουν oριστικά Γυμνάσια και Λύκεια την 1η Φεβρουαρίου

H Νίκη Κεραμέως με τον Νίκο Χαρδαλιά και τη Βάνα Παπαευαγγέλου / Φωτογραφία: Intime News

Ανακοινώθηκε, όπως αναμενόταν, το άνοιγμα γυμνασίων και λυκείων σε όλη τη χώρα από την 1η Φεβρουαρίου, με εξαίρεση τα λύκεια των «κόκκινων» περιοχών λόγω κορωνοϊού, όπως ανακοίνωσε η καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων, Βάνα Παπαευαγγέλου.

Στην ενημέρωση του υπουργείου Υγείας για τον κορωνοϊό, τα μέτρα από εδώ και πέρα ανακοίνωσαν ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων Νίκος Χαρδαλιάς και ο επίκουρος καθηγητής Επιδημιολογίας και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων, Γκίκας Μαγιορκίνης.

Λεπτομέρειες για το άνοιγμα της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης παρέθεσε η υπουργός Παιδείας, Νίκη Κεραμέως, η οποία ήταν επίσης παρούσα στην ενημέρωση του υπουργείου Υγείας.

Υπενθυμίζεται ότι τo «πράσινο φως» ώστε να ανοίξουν τα γυμνάσια και τα λύκεια της χώρας την 1η Φεβρουαρίου άναψαν οι λοιμωξιολόγοι, οι οποίοι συνεδρίασαν σήμερα. Ωστόσο, σύμφωνα με τις πληροφορίες, στις περιοχές με αυξημένο επιδημιολογικό φορτίο εισηγούνται να ανοίξουν μόνο τα γυμνάσια. Με άλλα λόγια, στις «κόκκινες» περιοχές να μην ανοίξουν τα λύκεια.

Κεραμέως: Γυρίζουμε στα θρανία τηρώντας τα μέτρα, μαθαίνουμε ασφαλείς

Μετά τη σχετική εισήγηση που έκανε νωρίτερα σήμερα η επιτροπή των λοιμωξιολόγων, το υπουργείο Παιδείας αποφάσισε να συνεχίσουν τη διά ζώσης λειτουργία τους τα σχολεία της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης τη Δευτέρα 1 Φεβρουαρίου 2021.

«Η πανδημία δεν σταματά την Παιδεία. Σήμερα προχωρούμε στο επόμενο βήμα, στο άνοιγμα γυμνασίων και λυκείων. Ένα βήμα που αναμένουν μαθητές, εκπαιδευτικοί, γονείς, στελέχη εκπαίδευσης. Όλοι ανυπομονούν να επανέλθουν στη σχολική καθημερινότητα και υπογραμμίζουν τη σημασία της επιστροφής στις τάξεις. Και για την κυβέρνηση, η διά ζώσης επαναλειτουργία των σχολείων αποτέλεσε από την πρώτη στιγμή προτεραιότητα». Αυτό δήλωσε η υπουργός Παιδείας και Θρησκευμάτων, Νίκη Κεραμέως, κατά τη σημερινή ενημέρωση στο υπουργείο Υγείας για την πορεία της πανδημίας στην Ελλάδα.

«Σήμερα γυρίζουμε μαζί ακόμη μία σελίδα. Γυρίζουμε στα θρανία τηρώντας τα μέτρα, μαθαίνουμε ασφαλείς», τόνισε η υπουργός.

Οι εξαιρέσεις

Όσον αφορά στις περιοχές με αυξημένο επιδημιολογικό φορτίο -στις λεγόμενες «κόκκινες» περιοχές- τα λύκεια θα συνεχίσουν να λειτουργούν εξ αποστάσεως με τηλεκπαίδευση, και όχι δά ζώσης. Ωστόσο, τα λύκεια Ειδικής Αγωγής και Εκπαίδευσης θα συνεχίσουν να λειτουργούν κανονικά και στις περιοχές αυτές.

Όλες οι άλλες εκπαιδευτικές δομές (πανεπιστήμια, Σχολεία Δεύτερης Ευκαιρίας, Ινστιτούτα Επαγγελματικής Κατάρτισης, φροντιστήρια, κέντρα ξένων γλωσσών, Κέντρα Διά Βίου Μάθησης) θα παραμένουν σε εξ αποστάσεως λειτουργία.

Επιστροφή στα θρανία με μέτρα πρόληψης

Η κυρία Κεραμέως κατά την ομιλία της ανέφερε τα μέτρα πρόληψης, στα οποία περιλαμβάνονται η υποχρεωτική χρήση μάσκας σε εσωτερικούς και εξωτερικούς χώρους, τα διαφορετικά διαλείμματα για ομάδες μαθητών, οι σταθερές ομάδες μαθητών σε αθλήματα και άλλες δραστηριότητες, η χρήση αντισηπτικών, οι σχολαστικοί καθαρισμοί, οι τακτικοί αερισμοί των χώρων, τα ειδικότερα μέτρα για προσαρμοσμένη λειτουργία κυλικείων, εργαστηρίων πληροφορικής, χρήσης μουσικών οργάνων κ.ά., οι σχολικοί εορτασμοί με μέτρα, καθώς επίσης και οι επισκέψεις/περίπατοι ανά τμήμα. Επιπλέον, θα πραγματοποιούνται δειγματοληπτικοί έλεγχοι από τον ΕΟΔΥ.

Τεστ κορωνοϊού για εκπαιδευτικούς και μαθητές

Στην ειδική πλατφόρμα που λειτουργεί (edu.testing.gov.gr), εκπαιδευτικοί αλλά και μαθητές άνω των 16 ετών μπορούν πλέον να αιτηθούν δωρεάν εξέταση για τον κορωνοϊό. Πρόκειται για ένα μέτρο «καθαρά προληπτικής φύσης» αναφορικά με την επιδημιολογική εικόνα στα σχολεία, σύμφωνα με την υπουργό Παιδείας.

«Θα ήθελα να ευχαριστήσω θερμά τους εκπαιδευτικούς της πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης που έχουν ανταποκριθεί στη δυνατότητα αυτή, και καλούμε και τους εκπαιδευτικούς της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, όπως και τους μαθητές άνω των 16 ετών, να αξιοποιήσουν τη δυνατότητα αυτή για δωρεάν εξέταση», ανέφερε η κ. Κεραμέως.

«Πράσινο φως» για μετακινήσεις φοιτητών

Σχετικά με τους φοιτητές που χρειάζεται να μετακινηθούν, προκειμένου να αποδεσμεύσουν το ακίνητο το οποίο ενοικιάζουν, θα έχουν τη δυνατότητα να μετακινηθούν. Το πλαίσιο μετακίνησης θα πρέπει να είναι συνολικής διάρκειας έως 3 ημερών, με απαραίτητο δικαιολογητικό τη λήξη του σχετικού μισθωτηρίου.

«Ανταποκρινόμενοι στις ανάγκες που έχουν προκύψει στη φοιτητική κοινότητα, φοιτητές που επιθυμούν να μετακινηθούν για να αποδεσμεύσουν κάποιο μισθωμένο ακίνητο, θα μπορούν να το κάνουν», σημείωσε η υπουργός Παιδείας.

Όπως είπε, υπολογίζεται πως υπάρχουν 6.000 ενεργά κρούσματα σε όλη τη χώρα, τα μισά εκ των οποίων στην Αττική. Η κυρία Παπαευαγγέλου ανέφερε μείωση της διάδοσης του ιού σε όλη τη χώρα και σταθεροποίηση, αλλά όχι μείωση στην Αττική. Ο δείκτης θετικότητας την τελευταία εβδομάδα παρέμεινε κάτω από το 2% σε όλη τη χώρα, ενώ ο κυλιόμενος μέσος την περασμένη εβδομάδα ανέρχεται σε 567 κρούσματα ανά μέρα.1.500 ασθενείς νοσηλεύονται με κορωνοϊ

Σταθεροποίηση της επιδημίας παρατηρεί η επιτροπή

H καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας Βάνα Παπαευαγγέλου σημείωσε πως παρατηρείται σταθεροποίηση της επιδημίας στην επικράτεια τις τελευταίες 3-4 εβδομάδες, αλλά φαίνεται πως δεν είναι εύκολο να μειωθεί περαιτέρω η διάδοση του ιού στην καρδιά του χειμώνα. Σήμερα ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε 585 νέα κρούσματα κορωνοϊού.

Όπως είπε η λοιμωξιολόγος, 1.500 ασθενείς νοσηλεύονται στα νοσοκομεία με κορωνοϊό, ενώ για πρώτη φορά μετά από καιρό οι διασωληνωμένοι μειώθηκαν κάτω από τους 300.

Την ίδια ώρα, καταγράφηκαν 110 νέες εισαγωγές την ημέρα, ενώ 105 ασθενείς διασωληνώθηκαν την τελευταία εβδομάδα. Έτσι, σήμερα υπολογίζεται στο 49% η πληρότητα σε ΜΕΘ Covid, με το ποσοστό να ανέρχεται στο 58% στην Αττική.

Έναν μήνα μετά τα Χριστούγεννα και δύο εβδομάδες μετά τα Φώτα μπορούμε να πούμε πως η συντριπτική πλειονότητα των συμπολιτών μας έδειξε υπευθυνότητα, είπε η κ. Παπαευαγγέλου, η οποία τόνισε πως στο τέλος θα φανεί ποιοι ήταν οι σοβαροί λαοί της Ευρώπης, που έδειξαν υπευθυνότητα.

Οι πολίτες τηρούν τα μέτρα μετά το άνοιγμα των καταστημάτων

Σε ό,τι αφορά το άνοιγμα της αγοράς, σύμφωνα με την επιτροπή, και παρά τους αυστηρούς ελέγχους, δεν διαπιστώθηκαν παραβιάσεις σχετικά με τη χρήση της μάσκας. «Είναι πολύ νωρίς για να δούμε επιπτώσεις της αύξησης της κινητικότητας», είπε η καθηγήτρια, και τόνισε πως όλοι οι δείκτες παρακολουθούνται καθημερινά από τον ΕΟΔΥ και συζητούνται από την επιτροπή.

Η επιδημιολογική εικόνα όλης της χώρας αξιολογείται όχι μόνο βάσει των νέων κρουσμάτων, αλλά και με τις ηλικίες και με αξιολόγηση ορφανών κρουσμάτων. Έτσι, η επιτροπή θα προτείνει παρέμβαση σε περιοχές με αυξημένο επιδημιολογικό φορτίο, όπου μπορούν να γίνουν εκτεταμένα τεστ για να ελεγχθεί η διάδοση.

Οι μαθητές όλων των βαθμίδων τηρούν τα μέτρα για τον κορωνοϊό

Η κ. Παπαευαγγέλου τόνισε πως στην επιτροπή συζητήθηκε το άνοιγμα των γυμνασίων και λυκείων της χώρας. «Πιστοί στις απόψεις μας αναφορικά με την εκπαίδευση, απαντήσαμε ομόφωνα θετικά στο αίτημα αυτό» είπε και ανακοίνωσε το άνοιγμα Γυμνασίων και Λυκείων από τη Δευτέρα 1 Φεβρουαρίου και τρεις εβδομάδες μετά το άνοιγμα των Δημοτικών.

Όσο διαρκεί η πανδημία, θα υπάρχουν κρούσματα και σε μαθητές και σε εκπαιδευτικούς, είπε η λοιμωξιολόγος, που όμως σημείωσε πως τα παιδιά όλων των βαθμίδων τηρούν τα μέτρα προφύλαξης με συνέπεια και αποφασιστικότητα. Είναι ενδεικτικό πως μόλις το 0,1% των τμημάτων στα σχολεία είναι σήμερα σε αναστολή εξαιτίας κρουσμάτων.

Όπως είπε, η επιτροπή πρότεινε επίσης να λειτουργήσουν μόνο τα γυμνάσια στις «κόκκινες» περιοχές, ενώ τα Λύκεια εκεί θα συνεχίσουν την τηλεκπαίδευση.

«Ξέρουμε πια όλοι τι πρέπει να κάνουμε»
«Αν τηρήσουμε τα μέτρα, θα καταφέρουμε να κρατήσουμε την καμπύλη χαμηλά. Ξέρουμε πια όλοι τι πρέπει να κάνουμε, να φοράμε μάσκα και να τηρούμε τις αποστάσεις. Τα εμβόλια αποτελούν ένα σπουδαίο όπλο απέναντι στην πανδημία, ωστόσο θα πρέπει να γίνει κατανοητό ότι η συμβολή θα γίνει εμφανής μόνον αφού εμβολιαστεί ένα σημαντικό ποσοστό», σημείωσε η κ. Παπαευαγγέλου.

«Στην περίπτωση που παρατηρηθεί αύξηση κρουσμάτων, θα χρειαστεί να παρέμβουμε και να προτείνουμε αναστολή δραστηριοτήτων», πρόσθεσε, αναφορικά με τις αποφάσεις της Επιτροπής. «Ο αόρατος εχθρός παραμονεύει και περιμένει μια λάθος κίνηση», είπε.

«Στη χώρα μας είμαστε ιδιαίτερα τυχεροί, καθώς η διάρκεια του χειμώνα είναι σύντομη. Επιβεβαιώνονται οι αρχικές μας υποθέσεις, ότι υπάρχει συσχέτιση των θερμοκρασιών» με την αύξηση των κρουσμάτων, είπε η Βάνα Παπαευαγγέλου. «Για κάθε βαθμό (αύξησης) θερμοκρασίας περιβάλλοντος, μειώνεται η διάδοση των νέων κρουσμάτων κατά 3%», συνέχισε η καθηγήτρια.

Πηγή