Guardian: Δέκα βιβλία για να γνωρίσουν οι Βρετανοί την Ελλάδα

Τα πιο ωραία μέρη της – Οι ύμνοι για την Έλλάδα δεν είναι μόνο τουριστικοί αλλά και λογοτεχνικοί. Από τον Όμηρο μέχρι τον Καζαντζάκη.

Με ένα άρθρο του στον Γκάρντιαν ο Άντριου Μπόστοκ προτείνει την Ελλάδα μέσα από δέκα λογοτεχνικές επιλογές. Επισκέπτης της χώρας ο ίδιος τη γνώρισε πριν από 30 χρόνια και όπως γράφει αν επέλεγε βιβλία εκτός μυθιστορημάτων θα ήταν αυτά του Πάτρικ Λι Φέρμορ και του Χένρι Μίλλερ.

“Εύχομαι επίσης να μπορούσα να είχα κάνει περισσότερες επιλογές από Έλληνες συγγραφείς, ειδικά καθώς τα τελευταία χρόνια έχουν εξαιρετικά δείγματα γραφής. Ωστόσο, αυτή είναι μια επιλογή για τον Άγγλο αναγνώστη – “μια μεταφορά στην Ελλάδα” σε δύσκολους καιρούς. Ας ελπίσουμε ότι αυτά τα βιβλία θα σας οδηγήσουν εκεί και θα σας οδηγήσουν σε άλλα πράγματα” γράφει ανάμεσα σε άλλα ο συντάκτης του άρθρου.

Οι επιλογές που οδηγούν στην Ελλάδα

Ομήρου Οδύσσεια

Η Οδύσσεια που αποτελείται από 12.110 στίχους, έναντι των 15.693 στίχων της Ιλιάδας, πραγματεύεται γενικά τον μεταπολεμικό νόστο αναδεικνύοντας τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι παλινοστούντες και ειδικότερα τον περιπετειώδη επαναπατρισμό του ήρωα του Τρωικού Πολέμου και βασιλιά της Ιθάκης Οδυσσέα καθώς και το φόνο των μνηστήρων, οι οποίοι έχοντας εγκατασταθεί στο παλάτι του διεκδικούσαν μέσω της γυναίκας του Πηνελόπης τη βασιλεία. Έτσι στην Οδύσσεια ο ηρωισμός δεν είναι εκείνος των πεδίων των μαχών αλλά ο καρτερικός αγώνας επιβίωσης και της επιτυχίας των μετά τον πόλεμο ειρηνικών σκοπών όπως της ανάπτυξης του εμπορίου, της ναυτιλίας και των νέων αποικισμών.

Ο βασιλιάς πρέπει να πεθάνει της Mary Renault

Στο βιβλίο τούτο ξετυλίγεται το έπος του Θησέα, του έφηβου βασιλιά της Ελευσίνας, καταδικασμένου από τους ιερούς νόμους να πεθάνει μετά από ένα χρόνο γάμου με τη βασίλισσα. Αυτός, όμως, αψηφά τα προστάγματα του θεού και διεκδικεί την κληρονομιά του – τον θρόνο της Αθήνας. Οι φίλοι του, νεαρά αγόρια και κορίτσια, σκλάβοι του θεού έχουν επιλεγεί για να πεθάνουν στο Χορό του Ταύρου. Ο θρυλικός εχθρός του, ο τερατόμορφος Μινώταυρος – μισός άνθρωπος, μισός ταύρος – καταβροχθίζει ανθρώπινες σάρκες. Στην κλασική της ανάπλαση ενός μύθου τόσο ακατάβλητου, που η επιρροή του άντεξε αιώνες, η Μαίρη Ρενώ ξαναζωντανεύει τον κόσμο της Αρχαίας Ελλάδας

Guardian: Δέκα βιβλία για να γνωρίσουν οι Βρετανοί την Ελλάδα - Τα πιο ωραία μέρη της

Το μαντολίνο του Λοχαγού Κορέλι

Το μυθιστόρημα που έγινε ταινία διαδραματίζεται στο όμορφο νησί της Κεφαλλονιάς, η κόρη του γιατρού, η Πελαγία, είναι αρραβωνιασμένη με ένα νεαρό ψαρά. Όταν οι Ιταλοί, το 1940, καταλαμβάνουν το νησί, ο ψαράς μπαίνει στην Αντίσταση ενώ το σπίτι του γιατρού επιτάσσεται για να μείνει εκεί ο λοχαγός Κορέλι. Ο Κορέλι είναι πολιτισμένος, εύθυμος, αγαπά τη μουσική και ασχολείται πιο πολύ με το μαντολίνο του παρά με τον πόλεμο και η Πελαγία νιώθει να την τραβά ο Ιταλός λοχαγός. Τα πράγματα με τον καιρό δυσκολεύουν και ο πόλεμος παρουσιάζει το πραγματικό, δυσάρεστο πρόσωπό του. Ένα υπέροχο βιβλίο, γραμμένο από έναν ξένο που μπορεί και διαβάζει με τα μάτια της καρδιάς του την ψυχή των Ελλήνων.

Μικρές ατιμίες του Πάνου Καρνέζη

Ο Πάνος Καρνέζης γεννήθηκε στην Αμαλιάδα το 1967. Σπούδασε μηχανικός στην Ελλάδα και συνέχισε τις σπουδές του στην Αγγλία, σε μεταπτυχιακό επίπεδο, μετά το 1992, όπου εργάστηκε για ένα διάστημα στη βιομηχανία. Ταυτόχρονα, άρχισε να γράφει λογοτεχνία στα αγγλικά και παρακολούθησε το περίφημο μεταπτυχιακό πρόγραμμα δημιουργικής γραφής του Πανεπιστημίου East Anglia (από όπου αποφοίτησαν, μεταξύ άλλων, οι Ian McEwan και Kazuo Ishiguro). Το πρώτο του βιβλίο, η συλλογή διηγημάτων “Little Infamies” (“Μικρές ατιμίες”), εκδόθηκε το 2002 από τον εκδοτικό οίκο Jonathan Cape, συγκέντρωσε εξαιρετικές κριτικές, μεταφράστηκε σε οκτώ γλώσσες και μεταγράφηκε στα ελληνικά από τον ίδιο τον συγγραφέα.

Η οικογένειά μου και άλλα ζώα

Η οικογένειά μου και άλλα ζώα του Τζέραλντ Ντάρελ

Η οικογένειά μου και άλλα ζώα είναι ένα συναρπαστικό βιβλίο που περιγράφει με το μοναδικό χιούμορ του Τζέραλντ Ντάρελ τα τέσσερα χαρούμενα παιδικά χρόνια που έζησε στην Κέρκυρα του Μεσοπολέμου. Εκτός από την έτσι κι αλλιώς ιδιόρρυθμη οικογένεια Ντάρελ, στις σελίδες του παρελαύνουν οι εκκεντρικοί φίλοι τους, τα σκυλιά τους και μια πολύχρωμη συλλογή από ζώα που κουβαλάει σπίτι του ο μικρός Τζέρι για να τα μελετήσει καλύτερα. Καρακάξες, κουκουβάγιες, νερόφιδα, σκορπιοί και σαμιαμίδια, χελώνες, περιστέρια, ακόμα κι ένας γλάρος κρύβονται σε γωνιές και σε σπιρτόκουτα, πετούν ελεύθερα από δωμάτιο σε δωμάτιο και αναστατώνουν τη ζωή της οικογένειας σ’ αυτό το γεμάτο ήλιο χρονικό που οι κριτικοί το χαρακτήρισαν “θεότρελο”, “έξοχο”, “μαγικό”, και οι αναγνώστες το αγάπησαν φανατικά.

Ο θείος Πέτρος και η εικασία του του Γκόλντμπαχ του Απόστολου Δοξιάδη

O θείος Πέτρος είναι ένα αίνιγμα. Οι πρεσβύτεροι της οικογενείας Παπαχρήστου τον απορρίπτουν ως “αποτυχημένο της ζωής”. Ωσότου ο αφηγητής-ανιψιός του ανακαλύπτει ότι ήταν κάποτε φημισμένος μαθηματικός, τόσο ιδιοφυής και παράτολμος ώστε να αφιερώσει τη ζωή του στην περιβόητη “Εικασία του Γκόλντμπαχ”, ένα πρόβλημα που προσπαθούσαν εις μάτην να επιλύσουν γενεές μαθηματικών.
Στο γοητευτικό αυτό μαθηματικό μυστήριο που καθηλώνει απόλυτα τον αναγνώστη έχουμε μια υπέροχη απόδοση μιας συγκεκριμένης όψης της Αθήνας, με παλιά σπίτια και διαμερίσματα, κήπους στην αυλή και κομψή φθορά.

Ζορμπάς

Τα βιβλία του Νίκου Καζαντζάκη για την Κρήτη

“Η Κρήτη, ιδιαίτερα τα βουνά και η νότια ακτή της, ήταν μια από τις πρώτες μου αγάπες στην Ελλάδα, οπότε πρέπει να συμπεριλάβω μερικά βιβλία για το νησί” γράφει ο Μπόστοκ και συμπεριλαμβάνει τον Ζορμπά και την ιστορία του καπετάν Μιχάλη του Νίκου Καζαντζάκη.

Ο Σκοτεινός Λαβύρινθος του Λόρενς Ντάρελ

Ο Lawrence Durrell γεννήθηκε στην Ινδία το 1912 από γονείς Βρετανούς. Στην πατρίδα του βρέθηκε μόνο για τις πανεπιστημιακές του σπουδές, τις οποίες γρήγορα εγκατέλειψε για να αρχίσει μια ζωή περιπλανήσεων με επίκεντρο τη λεκάνη της Μεσογείου. Αφού γεύθηκε τη μποέμικη ζωή των καλλιτεχνών στο Παρίσι, εγκαταστάθηκε από το 1934 ως το 1940 στην Ελλάδα, χώρα που γνώρισε κι αγάπησε βαθιά. Στα χρόνια του πολέμου υπηρέτησε στο Κάιρο ενώ αργότερα εργάστηκε στη Ρόδο, στην Κύπρο και στην Αργεντινή.. Το έργο του, που ο ίδιος χαρακτηρίζει “σπουδή του έρωτα στη σύγχρονη εποχή”, μελετά την ανθρώπινη ψυχή με κλειδιά τον έρωτα, το πάθος και τη ζήλια. Η πλούσια και αισθησιακή γραφή του βρήκε μεγάλη απήχηση στην Ευρώπη και πολύ μικρότερη στην Αγγλία. Ο σκοτεινός λαβύρινθος διαδραματίζεται στην Κρήτη μετά το δεύτερο παγκόσμιο πόλεμο και συνδέει μια σύγχρονη ιστορία με το μύθο του Μινώταυρου.

Πλάκα

Τα ονόματα/ Ντον Ντε Λίλο

Ο μεγάλος αμερικανός συγγραφέας σε ένα σπουδαίο βιβλίο, γεμάτο καλοκαίρι και Ελλάδα. Η Ακρόπολη που ξεπροβάλλει μεγαλόπρεπα στο βάθος (και που ακόμη δεν έχει προλάβει να την επισκεφθεί, δυόμισι μήνες τώρα), οι ταβέρνες της Πλάκας, η γειτονιά του Λυκαβηττού, το μπαλκόνι του διαμερίσματός του το βράδυ, οι τριάντα πέντε βαθμοί της ζέστης που “καίνε” την Αθήνα, μπίρες, κυκλαδίτικα νησιά και μια ετερογενής παρέα Αμερικανών, που κοιτάζει την Ελλάδα (όπως και τον υπόλοιπο κόσμο) με το βλέμμα του εξωτισμού, επιχειρώντας όμως ταυτόχρονα να ανακαλύψει κρυμμένα μυστικά. Ο ίδιος ο ΝτεΛίλο μας είχε εξομολογηθεί για το βιβλίο του, πριν από λίγα χρόνια: “Έζησα κάποια χρόνια στην Ελλάδα και αισθάνομαι βαθιά επηρεασμένος από το ελληνικό φως και το ελληνικό τοπίο. Στην ελληνική περίοδό μου, έβλεπα ή άκουγα κάθε μέρα μια σειρά από πράγματα που αποτελούσαν υλικό έμπνευσης για μένα. Έγραφα τότε το “The Names”. Ήταν ένα βιβλίο που με παίδεψε αρκετά, αλλά κάθε μου ανάμνηση από εκείνη την εποχή είναι συνυφασμένη με κάτι όμορφο: τον ήχο της ελληνικής γλώσσας, τη μορφή των ελληνικών γραμμάτων πάνω στα αρχαία μάρμαρα, την καθησυχαστική αίσθηση ενός απλού γεύματος σε μια ταβέρνα, δίπλα σε μια ελληνική αμμουδιά”.

Αττικός ο παραμυθάς, 100 μύθοι από την αρχαία ελληνική μυθολογία

Ακολούθησε τον Αττικό τον παραμυθά με τη γαϊδουρίτσα του την Πολύμνια σ’ ένα υπέροχο ταξίδι στην αρχαία Ελλάδα των μύθων και της μυθολογίας. Ο Αττικός, από το σπίτι του στην Κρήτη ταξιδεύοντας σε μεγάλο μέρος της Ελλάδας. Στο δρόμο, σε αντάλλαγμα για φαγητό, διαμονή και μεταφορά, συνδέει τους μύθους που είναι κατάλληλοι για την περιοχή, ξεκινώντας από τη γέννηση του Δία και τελειώνοντας με τον Τρωικό πόλεμο. Ένα παιδικό βιβλίο κατάλληλο και για μεγάλους για να ξεμπλέξουν το κουβάρι της μυθολογίας.

Πηγή