Μήνυμα του Αντιπεριφερειάρχη Λευκάδας για την Παγκόσμια Ημέρα Υγείας

Ανδρέας Κτενάς: «Τιμούμε τους γιατρούς και τους νοσηλευτές μας, μένοντας σπίτι»

Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Υγείας και την επέτειο της ίδρυσης του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας στις 7 Απριλίου 1948, ο Αντιπεριφερειάρχης Π.Ε. Λευκάδας, Ανδρέας Κτενάς, έκανε την ακόλουθη δήλωση:

«Κάθε χρόνο στις 7 Απριλίου εορτάζουμε την Παγκόσμια Ημέρα Υγείας ως μια διαρκή υπενθύμιση της κοινής μας ευθύνη για καλύτερη πρόσβαση σε προσιτές υπηρεσίες υγείας για όλους και για υγιέστερες κοινωνίες.

Η επέτειος αυτή φέτος έχει ιδιαίτερο νόημα, λόγω της πρωτοφανούς πανδημίας του κορωνοϊού COVID-19, που σαρώνει τον πλανήτη μας προκαλώντας θλίψη και ανησυχία.

Οι γιατροί, οι νοσηλευτές, οι κοινωνικοί λειτουργοί, το διοικητικό προσωπικό και οι ερευνητές του Τομέα της Υγείας, βρίσκονται στην πρώτη γραμμή αυτής της μάχης, και με αυταπάρνηση προσφέρουν φροντίδα, θεραπεία, ψυχολογική υποστήριξη και πολύτιμες πληροφορίες για τον «άγνωστο» εχθρό.

Τα συγχαρητήρια, η ευγνωμοσύνη και οι ευχαριστίες μας προς αυτούς, είναι αυτονόητα.

Αλλά, στην κρίσιμη αυτή στιγμή, δεν αρκούν. Δεν υπάρχουν περιθώρια για εφησυχασμό.

Ο καθένας από εμάς έχει χρέος να τους βοηθήσει να συνεχίσουν να κάνουν το καθήκον τους, ακολουθώντας τις οδηγίες και εφαρμόζοντας τα μέτρα προστασίας. Η συμπεριφορά του καθενός μας αποτελεί, στην παρούσα φάση, τον κρισιμότερο παράγοντα για την τελική έκβαση της μάχης.

Η πρωτόγνωρη κατάσταση που βιώνουμε, καταδεικνύει την ανάγκη για επένδυση σε υποδομές και έμψυχο δυναμικό, για ένα ισχυρότερο σύστημα υγείας.

Η κρίση της πανδημίας του κορωνοϊού ας αποτελέσει την ευκαιρία, σε ατομικό και συλλογικό επίπεδο, για να εντοπίσουμε κενά και για να αλλάξουμε αυτά που πρέπει να αλλάξουν.

Η Υγεία είναι αδιαπραγμάτευτο πανανθρώπινο δικαίωμα.

Με υπευθυνότητα και ενότητα, θα αντιμετωπίσουμε τον COVID-19 και θα βγούμε νικητές!».