«Castle Unity» από το 1ο ΓΕ.Λ. Λευκάδας

Είμαστε Μαθητές της Ά και Β τάξης του 1ου Γενικού Λυκείου Λευκάδας, το οποίο ανήκει στην Περιφέρεια Ιονίων Νήσων. Το σχολείο μας επιλέχθηκε να συμμετάσχει στο πρόγραμμα «At the School of Open Cohesion-ASOC” που θα υλοποιηθεί πιλοτικά φέτος και για πρώτη φορά στην χώρα μας.

Με χαρά δεχθήκαμε αυτή την πρόσκληση-πρόκληση να ασχοληθούμε με ένα αντικείμενο που μέχρι πριν αγνοούσαμε. Μέσω του προγράμματος ASOC καλούμαστε να γνωρίσουμε έννοιες όπως ΕΣΠΑ, πολιτική συνοχής, κοινοτικά ταμεία, κονδύλια, ανοιχτά δεδομένα, έννοιες τις οποίες η συντριπτική πλειοψηφία των μαθητών αγνοούσε. Με την καθοδήγηση των καθηγητών μας κ. Καρβελά Αθανάσιο και κ. Νικολαΐδου Σεβαστή-Τάνια με διάθεση και περιέργεια για το καινούργιο οργανώσαμε την δημιουργία μιας ομάδας παρακολούθησης ενός έργου στο νησί μας ως ενεργοί πολίτες.

Μετά από ανάλυση και εξέταση των έργων Ε.Σ.Π.Α., τα οποία υλοποιούνται στην περιοχή μας, το έργο το οποίο επιλέχθηκε ομόφωνα είναι η ανάδειξη του Κάστρου της Αγίας Μαύρας. Αποφασίσαμε να ασχοληθούμε με αυτό μια και αποτελεί κόσμημα και σύμβολο του νησιού μας καθώς πρόκειται για ένα από τα σημαντικότερα ιστορικά μνημεία μας και είναι ανάγκη να το διαφυλάξουμε με οποιοδήποτε τρόπο.

Η έρευνα μας έχει στόχο να προκαλέσει το ενδιαφέρον των συμπολιτών μας και ιδιαίτερα των νέων για ένα συγχρηματοδοτούμενο έργο ΕΣΠΑ, ώστε να γίνουν πιο ενεργοί πολίτες και να αντιληφθούν τις δυνατότητές τους ως ενεργοί πολίτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Επίσης στοχεύουμε να ευαισθητοποιήσουμε τους συμπολίτες μας για αυτό το σημαντικό και μοναδικό έργο πολιτιστικής κληρονομιάς, ώστε να το προστατέψουν και να το αναδείξουν.

ΕΠΙΛΟΓΗ ΟΝΟΜΑΤΟΣ ΚΑΙ ΛΟΓΟΤΥΠΟΥ

Για την επιλογή της ονομασίας καταγράψαμε σε ένα χαρτί τις ιδέες μας και καταλήξαμε κατόπιν διαπραγματεύσεων στην ονομασία «Castle Unity», καθώς κρίναμε σημαντικό η ονομασία της ομάδας να εμπεριέχει την λέξη «Castle» (=κάστρο) μιας και είναι το θέμα της εργασίας μας. Επίσης η εργασία αυτή βασίζεται κυρίως στην συνεργασία και την ενότητα των μαθητών. Χωρίς αυτές η δημιουργία της δεν καθίσταται εφικτή. Επομένως η λέξη Unity (=ενότητα) σε συνεργασία με την λέξη Castle, κάνουν το όνομα Castle Unity! (Ενότητα του Κάστρου).

Η ομάδα των Designers ολοκλήρωσε το λογότυπο της ομάδας, όπου απεικονίζει ένα κάστρο στο εσωτερικό του οποίου βρίσκεται η ονομασία της. Αυτό που έλκει τα βλέμματα είναι ο «Πήγασος» που είναι σύμβολο του νησιού της Λευκάδας αφού το χρησιμοποιούσαν και οι πρόγονοί μας ως σύμβολο στα νομίσματά τους.

Instagram: https://www.instagram.com/castle_unity/

Facebook: https://www.facebook.com/castle.unity.7

Twitter: https://twitter.com/UnityCastle

Η ομάδα επίσης δημιούργησε το δικό της Blog στο https://castleunity.blogspot.com/

Ακολουθήστε μας έτσι ώστε να μαθαίνετε τα νέα μας!