Αργός τουρισμός: Η νέα τάση του τουρισμού που θα κυριαρχήσει τα επόμενα χρόνια

Η νέα τάση του τουρισμού που φαίνεται ότι θα κυριαρχήσει τα επόμενα χρόνια ονομάζεται slow tourism ( αργός τουρισμός), απόρροια του slow food ( αργό φαγητό) και μας βρίσκει απόλυτα σύμφωνους ως πρός την φιλοσοφία του.

Όταν επισκεπτόμαστε ένα μέρος πρέπει να έχουμε στο μυαλό μας ότι δεν συμμετέχουμε σε κάποιο διαγωνισμό ή σε κάποια κούρσα. Πολλές φορές θέλοντας να δούμε όσα περισσότερα μέρη γίνεται και να κάνουμε όσα περισσότερα πράγματα μπορούμε, χάνουμε την αυθεντική εμπειρία και δεν μας μένει ως ανάμνηση σχεδόν τίποτα από το ταξίδι.

Στις διακοπές που θα έπρεπε να είμαστε χαλαροί χωρίς στρές και άγχος,ίσως από κεκτημένη ταχύτητα που προέρχεται από την καθημερινότητα της πόλης, πάμε ένα ταξίδι και συνεχίζουμε να τρέχουμε.Μπορεί βέβαια να φταίει και η λάθος φιλοσοφία που έχουμε αποκτήσει ως πρός τα ταξίδια. Δεν ξεκουραζόμαστε αρκετά και δεν γνωρίζουμε πραγματικά τους τόπους που επισκεπτόμαστε αφού στριμώχνουμε σε περιορισμένο χρόνο πολλά πράγματα.

Ο αργός τουρισμός υποδεικνύει έναν άλλον τρόπο πιο βιωματικό που οδηγεί σε αυθεντικές εμπειρίες. Ενθαρρύνει την επαφή και την ουσιαστική αλληλεπίδραση με τους ντόπιους πληθυσμούς και μας προτρέπει να μοιραστούμε ουσιαστικό χρόνο με τους ανθρώπους του κάθε τόπου. Επιλέξτε προορισμούς που δεν πλήττονται από τον μαζικό τουρισμό, τέτοιοι τόποι θεωρούνται ιδανικοί για την συγκεκριμένη τάση.

Η Ελλάδα είναι μια χώρα όπου θα μπορούσε να ευδοκιμήσει το φαινόμενο του slow tourism  , ας ελπίσουμε ότι η νέα αυτή τάση θα βρεί όλους τους εμπλεκόμενους φορείς προετοιμασμένους. Άλλωστε ο ”αργός τουρισμός”  είναι άρρηκτα συνδεδεμένος με τον βιώσιμο /εναλλακτικό/θεματικό/οικολογικό τουρισμό που προωθεί η τουριστική πολιτική της χώρας μας τα τελευταία χρόνια. Η καταπολέμηση της εποχικότητας καθώς και η δικαιότερη κατανομή των κερδών του τουρισμού  στην περιφέρεια μπορεί να επιτευχθεί μόνο μέσα από τις νέες και σύγχρονες τάσεις της εποχής μας.

Πηγή