Μπορεί ένα χαριτωμένο μικροσκοπικό βιβλίο να υποκαταστήσει το κινητό μας;

Τα «flipback books» διαβάζονται αν τα γυρίσεις στο πλάι και έχουν μέγεθος smartphone |Dwarsligger/Facebook

Ο εκδοτικός κόσμος περνά στην αντεπίθεση με τα «flipback books», τα οποία γυρίζεις στο πλάι για να τα διαβάσεις, είναι φτιαγμένα από λεπτό χαρτί ώστε να μην ξεπερνούν σε πάχος ένα smartphone και φιλοδοξούν να προσελκύσουν νέους αναγνώστες σε μία εμπειρία χαρτιού, μακριά από τις οθόνες 

Και το όνομα αυτού, «flipback book»! Με άλλα λόγια, είναι ένα μικροσκοπικό βιβλίο, πάνω κάτω σε μέγεθος και πάχος ενός σύγχρονου smartphone, και αποτελεί το φιλόδοξο πλάνο κάποιων εκδοτικών οίκων, ώστε να προσελκύσουν νεαρούς αναγνώστες, κάνοντάς τους, να απαρνηθούν την οθόνη του κινητού τους.

Εμπνευσμένο από την ολλανδική εκδοτική παράδοση, που τυπώνει βιβλία όπως η Βίβλος σε πολύ λεπτό χαρτί προκειμένου να μειωθεί ο όγκος τους, και μάλιστα να πρέπει να γυρίσεις το βιβλίο στο πλάι για να το διαβάσεις, αυτό το χάρτινο γκάτζετ σκοπεύει να κονταροχτυπηθεί με την τεχνολογία.

Το βιβλιαράκι ανοίγει με τη λογική ενός laptop (Facebook)

Όπως αναφέρει δημοσίευμα των TIMES του Λονδίνου, στόχος του εκδοτικού κόσμου που έχει πληγεί από την τεχνολογία, είναι να κάνει το διάβασμα ενός βιβλίου εξίσου εύκολο και λειτουργικό με τη χρήση της οθόνης του κινητού.

Και σε λίγο πιο ογκώδες μέγεθος, για την παραλία! (Dwarsligger/Facebook)

Μία σειρά βιβλίων του 41χρονου αμερικανού συγγραφέα Τζον Γκριν έχει ήδη τυπωθεί σε αυτό το φορμάτ, ελπίζοντας να μην μείνει στο ράφι, αλλά να βρει τη θέση του στις (φαρδιές) τσέπες ή στην τσάντα των σύγχρονων χρηστών-αναγνωστών.

Το αυθεντικό βιβλίο του αμερικανού συγγραφέα Τζον Γκριν, μαζί με το μικρό «αδερφάκι» του (Facebook)

Κι αν αναρωτιέστε γιατί οι υπεύθυνοι λένε και ξαναλένε ότι αυτού του είδους τα «έξυπνα» βιβλία απευθύνονται σε νέους, ας μην ξεχνάμε, ότι το μέγεθός τους, δεν ευνοεί όσους βρίσκονται στην ηλικία της…πρεσβυωπίας.

Το φορμάτ δημιουργήθηκε στην Ολλανδία το 2019 από την εταιρεία εκτυπώσεων Royal Jongbloed, που χρησιμοποιούσε πάρα πολύ λεπτό αλλά ανθεκτικό χαρτί φτιαγμένο με οικολογικό τρόπο στη Φινλανδία, για να τυπώνει Βίβλους. Η ολλανδική ονομασία του βιβλίου είναι «dwarsliggen». Το πρώτο συνθετικό, το dwars σημαίνει «διασταύρωση» και το δεύτερο, το liggen σημαίνει «ξαπλώνω», αλλά και «κάποιος που ξεχωρίζει».

Πηγή