Πρέβεζα: Είναι δίπλα μας, είναι υπέροχη και διαφορετική

Η πόλη που έχει το δικό της ξεχωριστό χρώμα, προσφέρει πολλές επιλογές για βόλτες αλλά και για κοντινές μονοήμερες εκδρομές σε μοναδικούς προορισμούς

του Χρήστου Δασκαλόπουλου

Όταν προς τέλος του καλοκαιριού αναζητούσαμε έναν προορισμό διαφορετικό από τα νησιά, αλλά με άρωμα, χρώματα και άποψη, η Πρέβεζα έπεσε στο τραπέζι ως πρόταση από έναν φίλο που ξέρει πολύ καλά την Ελλάδα. Δεν την είχαμε σκεφτεί ποτέ αλλά, ο ειδικός μας έπεισε, τονίζοντας πόσο ιδιαίτερη πόλη, με εξίσου ιδιαίτερα περίχωρα είναι, αλλά και πόσο κοντινός και ξεκούραστος προορισμός λόγω της Ιονίας οδού.

Η Ιονία Οδός φέρνει την μεγαυτική Πρέβεζα μία ανάσα από την Αθήνα
Η Ιονία Οδός φέρνει την μεγαυτική Πρέβεζα μία ανάσα από την Αθήνα

Δεν είχαμε λόγο να τον αμφισβητήσουμε και ένα πρωί ξεκινήσαμε, έτσι απλά και ύστερα από λίγη ώρα, περνώντας την γέφυρα Ρίου-Αντιρρίου, η Ιονία οδός ανοίχτηκε μπροστά μας. Μας χώριζαν από την Πρέβεζα μόλις 150 χιλιόμετρα νέου δρόμου με εντυπωσιακά τούνελ και γεφύρια, άξια συζήτησης.

Με αυτή ακριβώς τη συζήτηση, η απόσταση εκμηδενίστηκε και το σκηνικό άλλαξε με τον Αμβρακικό Κόλπο να ανοίγεται μπροστά μας και την Πρέβεζα να αποδεικνύει αμέσως ότι πρόκειται για ένα ξεχωριστό στολίδι.

Τα παλιά σπίτια στην προκυμαία
Τα παλιά σπίτια στην προκυμαία

Η πλακοστρωμένη προκυμαία της είναι ένα υπόδειγμα καθαριότητας και ομορφιάς, με τα δεμένα ιστιοπλοϊκά να αποπνέουν μία νησιώτικη αύρα και τα απίθανα παλιά νεοκλασικά σπίτια, να αποτελούν αιτία για καθημερινή βόλτα. Και η άλλη πλευρά της προκυμαίας όμως, η πιο σύγχρονη, με τα καφέ τα μπαρ και τα εστιατόρια, σου αλλάζει τη διάθεση.

Για την ακρίβεια, στην Πρέβεζα μπορείς για λίγο να πιστέψεις ότι είσαι εκτός κρίσης. Ο κόσμος είναι πολύς και ευδιάθετος και τα καταστήματα ακόμα και τα βράδια μίας καθημερινής, έσφυζαν από ζωή. Μας ανέβασε τη διάθεση.

Το σύγχρονο μέρος της πολης με δεκάδες μαγαζιά και υπέροχες βόλτες δίπλα στα σκάφη
Το σύγχρονο μέρος της πολης με δεκάδες μαγαζιά και υπέροχες βόλτες δίπλα στα σκάφη

Λίγα στενά πιο πίσω και η ίδια η καρδιά της πόλης, πεζοδρομημένη και πλακοστρωμένη σε πολλά σημεία, έχει έναν ευρωπαϊκό αέρα. Χαίρεσαι να την περπατάς αλλά και να την οδηγείς.

Ο ρεσεψιονίστ πρότεινε την ταβέρνα «Ψάθα» για το βραδινό μας και δεν είχε άδικο.

Κόσμος πάει κι'έρχεται στην ταβέρνα Ψάθα του κύριου Γιάννη
Κόσμος πάει κι’έρχεται στην ταβέρνα Ψάθα του κύριου Γιάννη

Η ταβέρνα/εστιατόριο του κύριου Γιάννη Κυριάκη προσφέρει εντυπωσιακά μαγειρεμένες απολαύσεις με προσοχή στην ποιότητα και τα «θέλω» των επισκεπτών κάτι που καταλάβαμε το πρώτο βράδυ όταν για μία απλή μπριζόλα, ο ψήστης βγήκε έξω να μας ρωτήσει πως την θέλουμε ψημένη αλλά και τη δεύτερη νύχτα όταν ο ιδιοκτήτης, ευγενικά εννοείται, μας είπε «σήμερα δεν σας φάτε πάλι κρέας» και μας έφερε ένα ιδανικά ψημένο ψάρι, σαλάτα και λίγο κρασί. Κάπως έτσι θα έπρεπε να είναι το σέρβις σε όλη τη χώρα!

Τα στενά σοκάκια του Σαϊτάν Παζάρ
Τα στενά σοκάκια του Σαϊτάν Παζάρ

Η βραδιά όμως είχε και άλλες αποκαλύψεις γιατί φεύγοντας από την «Ψάθα» του κυρίου Γιάννη, μία λάθος στροφή μας έβαλε στα απίθανα σοκάκια του Σαϊτάν Παζάρ. Εκατοντάδες νέοι, ψαγμένα μπαράκια με ιδιαίτερη διακόσμηση και μία ατμόσφαιρα ανάμεσα σε αυτήν της Πλάκας, της Χώρας της Πάτμου και ενός Κυκλαδονησιού.

Ομορφα φωτισμένη και πεζοδρομημένη, η Πρέβεζα προδιαθέτει για βραδυνές αναζητήσεις
Ομορφα φωτισμένη και πεζοδρομημένη, η Πρέβεζα προδιαθέτει για βραδυνές αναζητήσεις

Και δίπλα σε όλα αυτά το σπίτι του Καρυωτάκη! Μόνο και μόνο για μία ακόμη βραδιά σε αυτό το μέρος, θα ξανά πηγαίναμε στην Πρέβεζα, η οποία φυσικά είχε πολλά ακόμα να πει.

Το κάθε μαγαζί στο Σαϊτάν Παζάρ είναι ξεχωριστό και προσεγμένο
Το κάθε μαγαζί στο Σαϊτάν Παζάρ είναι ξεχωριστό και προσεγμένο

Το πρωινό, έπρεπε να διαλέξουμε τον προορισμό της βόλτας μας ανάμεσα σε τόσους πολλούς κοντινούς και πιο μακρινούς, που μπερδευτήκαμε. Από τον ποταμό του Αχέροντα και τα κτίρια του Νεκρομαντείου, μέχρι τον αχανή αρχαιολογικό χώρο της Αρχαίας Νικόπολης, το ωδείο, το ρωμαϊκό υδραγωγείο.

Η Βασιλική του Αλκίσονος
Η Βασιλική του Αλκίσονος

 

Στον αρχαιολογικό χώρο
Στον αρχαιολογικό χώρο

Οι υπόλοιπες επιλογές; Ατελείωτα χιλιόμετρα παραλιών με λευκή άμμο, όπως το  Μονολίθι που προσφέρει και οργάνωση για όσους θέλουν ξαπλώστρες και beach bars αλλά και πολλά κομμάτια παρθένα για πιο χαλαρό στυλ. Η Κυανή Ακτή και ο Βράχος είναι επίσης μερικές από τις επιλογές.

Απίθανες παραλίες
Απίθανες παραλίες

Ενώ λοιπόν η απόφαση δεν είχε ακόμα παρθεί είδαμε στον χάρτη ότι πολύ κοντά μας ήταν και τα διάσημα Σύβοτα, η Πάργα και η Λευκάδα!

Τελικά, η Πρέβεζα αποδείχθηκε ένας must προορισμός που με τους νέους αυτοκινητοδρόμους είναι «δίπλα» στην Αθήνα και προσφέρει ανεξάντλητες επιλογές. Μην χάσετε την ευκαιρία να τον επισκεφθείτε!

Πηγή