Ψηφιακές δράσεις προστασίας οικοσυστημάτων στο Ιόνιο

Από τη Σοφία Κοντογιάννη

Έως τον Ιούνιο του 2022 αναμένεται να έχει ολοκληρωθεί η πράξη «Δράσεις προστασίας και ανάδειξης βιοποικιλότητας οικοσυστημάτων και περιοχών φυσικού κάλλους της Περιφέρειας Ιονίων Νήσων μέσω έξυπνων συστημάτων εντοπισμού, καταγραφής, ψηφιακής χαρτογράφησης και διαχείρισης πιέσεων» στην οποία εντάχθηκε με απόφασή της η Περιφέρεια Ιονίων Νήσων, προϋπολογισμού 875.458,35 ευρώ.

Έναυσμα για την ανωτέρω υλοποίηση της δράσης αποτέλεσε το γεγονός ότι η βιοποικιλότητα στην περιοχή των Ιόνιων Νησιών, αλλά και γενικά της Ελλάδας, δέχεται ισχυρές πιέσεις υποβάθμισης, με κυριότερες τις αλλαγές χρήσης γης, την εντατικοποίηση της γεωργίας, τη ρύπανση των εδαφικών και υδατικών πόρων, την ανεξέλεγκτη χρήση των υδάτων, την τουριστική ανάπτυξη και την έλλειψη γνώσης και ευαισθητοποίησης των πολιτών.

Εξάλλου, τα Ιόνια Νησιά χαρακτηρίζονται από ιδιαίτερη γεωμορφολογία, διαθέτουν πλούσια βιοποικιλότητα και μεγάλο αριθμό προστατευόμενων περιοχών και ειδών. Χαρακτηρίζονται όμως, όπως και οι περισσότερες περιοχές της Ελλάδας, από έλλειψη καταγεγραμμένης, χαρτογραφημένης και αξιολογημένης πληροφορίας, όσον αφορά στους πόρους που υποστηρίζουν και αποτελούν το ενδιαίτημα της βιοποικιλότητας, δηλαδή το έδαφος και το νερό.

Συνεπώς, το έργο έχει ως βασικό στόχο τον εντοπισμό, καταγραφή, χαρτογράφηση και την ανάπτυξη «έξυπνων» εργαλείων για την παρακολούθηση αλλά και την ανάδειξη των ειδών της περιφέρειας που σχετίζονται, υποστηρίζονται ή χρησιμοποιούν ως ενδιαίτημα τους εδαφικούς πόρους της.

Επιπροσθέτως, η πράξη θέτει ως αρχή ανάπτυξης όλων των δράσεων της το έδαφος και ξεκινώντας από τη δημιουργία του εδαφολογικού χάρτη των Ιόνιων Νησιών θα καταγράψει, χαρτογραφήσει και αξιολογήσει με σύγχρονα τεχνολογικά μέσα τα οικοσυστήματα που στηρίζονται και επηρεάζονται, άμεσα και έμμεσα, από την ποιοτική κατάσταση του εδάφους.

Ειδικότερα, η δράση περιλαμβάνει τα εξής:

-Δημιουργία εδαφολογικού χάρτη και εδαφικών θεματικών χαρτών επικινδυνότητας διάβρωσης και υποβάθμισης εδάφους.

-Χαρτογράφηση και αποτύπωση των χρήσεων και καλύψεων γης, των γεωμορφολογικών σχηματισμών και των λοιπών χαρακτηριστικών.

-Χωρική και χρονική αποτύπωση της γεωποικιλότητας και βιοποικιλότητας για τον εντοπισμό και την παρακολούθηση αλλαγών που έχουν επέλθει σε βάθος χρόνου όσον αφορά στις περιοχές ιδιαίτερου ενδιαφέροντος.

-Εκτίμηση των ζωνών επικινδυνότητας από φυσικούς κινδύνους  και παράγοντες συσχετιζόμενους με τη βιοποικιλότητα  διασπορά ασθενειών.

-Ανάπτυξη διαδικτυακής πλατφόρμας και ενσωμάτωση όλων των παραπάνω σε Γεωγραφικό Σύστημα Πληροφοριών για την παρακολούθηση της βιοποικιλότητας και των διαθέσιμων υδατικών πόρων.

-Δικτύωση οικοσυστημάτων, τοπίων και στοιχείων φυσικού κάλλους και ανάδειξη οικοτουριστικών διαδρομών μέσω διαδικτυακής εφαρμογής καθώς και ανάπτυξη γεωγραφικής και περιγραφικής βάση δεδομένων της περιβαλλοντικής και χωροταξικής πληροφορίας των Ιονίων Νήσων.

-Δράσεις ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης του κοινού και των παραγωγικών φορέων της.

Πηγή