Γιορτή Σαρδέλας στην Πρέβεζα

Στις 26 Αυγούστου θα πραγματοποιηθεί στο λιμάνι της Πρέβεζας η Γιορτή Σαρδέλας, η οποία αποτελεί θεσμό δεκαετιών για την πόλη της Πρέβεζας,  προσελκύοντας επισκέπτες από όλη την Ήπειρο και τη Δυτική Ελλάδα. Κύριο χαρακτηριστικό της γιορτής, είναι η ανάδειξη των ηθών και εθίμων που σχετίζονται με την ιστορία και την παράδοση της Πρέβεζας σε ότι αφορά στα δρώμενα της εκδήλωσης, όπως είναι για παράδειγμα οι παραδοσιακοί χοροί,  τα τοπικά εδέσματα, η σαρδέλα Αμβρακικού και τα κηπευτικά Πρέβεζας αλλά και η φιλοξενία των Πρεβεζάνων προς τους επισκέπτες του τόπου τους .

Οι εκδηλώσεις αναδεικνύουν τους στενούς δεσμούς της Πρέβεζας με τη ναυτική παράδοση αλλά και το επάγγελμα των αλιέων,  οι οποίοι ανέκαθεν αποτελούσαν ένα δυναμικό κομμάτι της τοπικής οικονομίας. Παράλληλα, η γιορτή σαρδέλας συγκεντρώνει κάθε χρόνο χιλιάδες επισκεπτών, συμβάλλοντας ουσιαστικά στην επιμήκυνση της τουριστικής περιόδου και στην ενίσχυση της τοπικής αγοράς.

Στο πλαίσιο των εκδηλώσεων, θα συμμετέχει παραδοσιακή ορχήστρα και χορευτικοί όμιλοι από όλη την Ελλάδα , όπως είναι «Ο Πολιτιστικός Σύλλογος Σερίφου», το «Χορευτικό Χαλάστρας Δήμου Δέλτα» και ο «Πολιτιστικός Σύλλογος Δήμου Ηγουμενίτσας»,  συνοδεία ντόπιας σαρδέλας Αμβρακικού και παραδοσιακών εδεσμάτων .

Για την πραγματοποίηση των εκδηλώσεων, ο Δήμος Πρέβεζας ενέκρινε τις δαπάνες που αφορούν μεταξύ άλλων στην ηχητική κάλυψη,  στην ορχήστρα, στη σαρδέλα, το κρασί, τα είδη προετοιμασίας ψησίματος, τα  αναμνηστικά δώρα για τους φιλοξενούμενους, καθώς και τη διατροφή και διανυκτέρευση των μελών των χορευτικών συγκροτημάτων.

Πηγή