15η Διεθνής Έκθεση Βιβλίου Θεσσαλονίκης

Από τις 3 έως και τις 6 Μαΐου στον χώρο του Διεθνούς Εκθεσιακού και Συνεδριακού Κέντρου Θεσσαλονίκης της ΔΕΘ-HELEXPO

Η Διεθνής Έκθεση Βιβλίου Θεσσαλονίκης (ΔΕΒΘ), ένας θεσμός που αποτελεί σήμερα τόπο συνάντησης για όλους τους επαγγελματίες και τους φίλους του βιβλίου στη χώρα μας, θα πραγματοποιηθεί φέτος από τις 3 έως και τις 6 Μαΐου στον χώρο του Διεθνούς Εκθεσιακού και Συνεδριακού Κέντρου Θεσσαλονίκης της ΔΕΘ-HELEXPO.

Η είσοδος για το κοινό θα είναι ελεύθερη, ενώ τα εγκαίνια θα πραγματοποιηθούν  την Πέμπτη 3 Μαΐου, στις 7.30 το απόγευμα, από τον Πρόεδρο της Βουλής, Νίκο Βούτση.

Για τέσσερις ημέρες η Θεσσαλονίκη θα είναι το επίκεντρο του ενδιαφέροντος για εκδότες, συγγραφείς, επαγγελματίες του κλάδου αλλά και για το πολυπληθές αναγνωστικό κοινό που αναμένεται να επισκεφθεί τα Περίπτερα 13, 14 και 15 της ΔΕΘ-HELEXPO για το μεγάλο ετήσιο ραντεβού του βιβλίου στην Ελλάδα.

Με τιμώμενες τις χώρες της Γαλλοφωνίας, κεντρικό της θέμα τη Δημοκρατία στον 21ο αιώνα και τρεις βασικούς θεματικούς άξονες -Λογοτεχνία και Μνήμη, Η προσφυγική εμπειρία, Βιβλίο και Performance, το πρόγραμμα εκδηλώσεων της φετινής ΔΕΒΘ περιλαμβάνει πολυάριθμες ανοιχτές συζητήσεις, παρουσιάσεις νέων εκδόσεων και δημιουργών, ειδικό αφιέρωμα στην αστυνομική λογοτεχνία με τη συμμετοχή διακεκριμένων ξένων συγγραφέων, συναντήσεις μεταξύ των επαγγελματιών του βιβλίου, θεματικές εκθέσεις και προβολές, και βέβαια, το 5ο Φεστιβάλ Νέων Λογοτεχνών, το 3ο Φεστιβάλ Μετάφρασης και ποικίλες δράσεις στην Παιδική και Εφηβική Γωνιά, που φέτος θα έχει το δικό της ξεχωριστό Περίπτερο, στο κτήριο 14.

Στη 15η ΔΕΒΘ συμμετέχουν 285 εκδότες από την Ελλάδα και τις χώρες (με αλφαβητική σειρά): Αζερμπαϊτζάν, Αίγυπτο, Αλβανία, Βέλγιο, Βοσνία-Ερζεγοβίνη, Γαλλία, Γερμανία, Ελβετία, Ιράν, Ισραήλ, Ιταλία, Καναδά, Κίνα, Κορέα, Κροατία, Κύπρο, Ρουμανία, Ρωσία, Σαουδική Αραβία, Σλοβακία, Ταϊβάν, Τουρκία. Η τιμώμενη Γαλλοφωνία, ειδικότερα, θα φιλοξενηθεί σε ένα ειδικά σχεδιασμένο περίπτερο 350 τ.μ., όπου γαλλικοί εκδοτικοί οίκοι θα παρουσιάσουν την ποικιλομορφία του γραπτού λόγου στη γαλλική γλώσσα με προσκεκλημένους πάνω από τριάντα γαλλόφωνους συγγραφείς, σε συνεργασία με τη Γαλλική Πρεσβεία, τα Γαλλικά Ινστιτούτα Ελλάδος και Θεσσαλονίκης, τις γαλλικές προξενικές αρχές της Θεσσαλονίκης, τις Πρεσβείες της Ρουμανίας, της Ελβετίας, του Βελγίου και του Καναδά, και μορφωτικά ινστιτούτα του εξωτερικού.

Την 15η ΔΕΒΘ διοργανώνει το Ελληνικό Ίδρυμα Πολιτισμού σε συνεργασία με τη ΔΕΘ-HELEXPO, τον Δήμο Θεσσαλονίκης, τους Συλλόγους Ελλήνων Εκδοτών και ανεξάρτητους εκδότες, με τη στήριξη της Βουλής των Ελλήνων και υπό την αιγίδα του υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού. Το Ελληνικό Ίδρυμα Πολιτισμού στηρίζει την προβολή του ελληνικού βιβλίου διεθνώς, οργανώνοντας τη Διεθνή Έκθεση Βιβλίου Θεσσαλονίκης που αποτελεί τον κορυφαίο θεσμό προβολής του βιβλίου στη χώρα μας. Η ΔΕΒΘ συγχρηματοδοτείται από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης, στο πλαίσιο του ΠΕΠ Κεντρικής Μακεδονίας 2014-2020.

Πηγή