Το πρώτο βραβείο στο Tribeca Festival κέρδισε η Ελίνα Ψύκου

Από τον Κωνσταντίνο Καϊμάκη

Για τη δεύτερη μεγάλου μήκους ταινία της «Ο γιος της Σοφίας» (trailer)

Μεγάλη επιτυχία για την Ελίνα Ψύκου καθώς η δεύτερη μεγάλου μήκους ταινία της «Ο γιος της Σοφίας» κέρδισε το μεγάλο βραβείο στην κατηγορία Διεθνές Διαγωνιστικό Τμήμα Μυθοπλασίας στο Φεστιβάλ της Tribeca.

Η ταινία περιγράφει την ιστορία του 11χρονου Μίσα, που φτάνει από τη Ρωσία στην Ελλάδα το καλοκαίρι του 2004 για να μείνει με τη μητέρα του, Σοφία, έπειτα από ένα μεγάλο διάστημα αποχωρισμού. Στο νέο του σπίτι όμως τον περιμένει ένας νέος πατέρας. Τον Μίσα υποδύεται ο ερασιτέχνης (πρώτος ρόλος του στο σινεμά) Βίκτορ Κόμουτ, ένα παιδί από την Ουκρανία που ζει από τα οκτώ του χρόνια στην Ελλάδα και η Ψύκου τον ανακάλυψε στο Διαπολιτισμικό Δημοτικό Σχολείο Αμφιθέας. Η Βάλερι Τσεπλάνοβα υποδύεται τη Σοφία, τη μητέρα του Μίσα, ενώ ο «κύριος Νίκος» είναι ο Θανάσης Παπαγεωργίου, σε μια από τις σπάνιες εμφανίσεις του στο σινεμά.

Ελίνα Ψύκου

Στο facebook, λίγες ώρες μετά από την απονομή, η Ελίνα Ψύκου έγραψε στην προσωπική της σελίδα: «Πριν πέσω για ύπνο, θα μοιραστώ μαζί σας τη χαρά μου για το “Γιο της Σοφίας”. Ο Πρόεδρος της κριτικής επιτροπής Γουίλεμ Νταφόε μας έδωσε το βραβείο καλύτερης ταινίας με τα ακόλουθα λόγια: “Όταν βλέπαμε αυτές τις ταινίες ψάχναμε για κάτι που δεν είχαμε ξαναδεί. Έχουμε συμφωνήσει ομόφωνα ότι μια ταινία μάς προκάλεσε να δούμε με ένα νέο και γοητευτικό τρόπο τον αναπάντεχο ουμανισμό των δύσκολων χαρακτήρων του, ήταν η ταινία αυτή, με τη σκηνοθεσία να διαθέτει μεγάλη σιγουριά και μοναδικό τόνο. Ανυπομονούμε ήδη για την επόμενη δουλειά της Ελίνας Ψύκου. Το Βραβείο Διεθνούς Ταινίας Μυθοπλασίας απονέμεται στον “Γιο της Σοφίας”».