Μία σχολή χορού, χωρίς δασκάλους στην Ύδρα

Από την Αργυρώ Μποζώνη

Για τρίτη χρονιά η σχολή Ricean School of Dance επιστρέφει στο νησί της Ύδρας, για το δεκαήμερο 17 – 26 Αυγούστου 2017

Η Ricean School of Dance (RSOD) είναι μια καλοκαιρινή συγκέντρωση περίπου 50 καλλιτεχνών προκειμένου να αναπτυχθούν και να συμμετάσχουν σε νέες καλλιτεχνικές και κοινωνικές στρατηγικές. Η RSOD εγκαινιάστηκε το 2015 και είναι το πνευματικό τέκνο του (αυστριακού) χορογράφου Michael Klien και της (ελληνίδας) χορεύτριας-καλλιτέχνη Βιτόρια Κωτσάλου οι οποίοι διατύπωσαν την ιδέα ενός «σχολείου», μετά από την εμπειρία συνεργασίας μαζί με τους καλλιτεχνικούς συνεργάτες της πολιτιστικής πρωτοβουλίας R.I.C.E. (Steve Valk, Jeff Gormley, Edd Shouten, Ζωή Tsavdarides, Lizzy Le Quesne, κλπ) που ξεκίνησε ήδη από το 2013.

Συναντήσαμε τη Βιτόρια Κωτσάλου για να μάθουμε περισσότερα

 Τι είναι η RSOD (Ricean School of Dance);

Η RSOD μια διεθνής συνάντηση καλλιτεχνών, που λαμβάνει χώρα στο μαγευτικό περιβάλλον της Ύδρας, για δέκα μέρες κατά τη διάρκεια του Αυγούστου. Καλλιτέχνες από όλο τον κόσμο επισκέπτονται το νησί, και συν-διαμορφώνουν το πρόγραμμα της σχολής σχετικά με τα ενδιαφέροντα και την πρακτική τους. H RSOD ταυτόχρονα είναι ένα σχολείο και ρωτάει «Τι είναι σχολείο;» Ένας μαθητής της RSOD, λοιπόν, είναι μέσα στο μαθησιακό περιβάλλον του σχολείου και δεσμεύεται για την μελέτη αυτού του  περιβάλλοντος καθώς ξετυλίγεται. Κατά τη διάρκεια των προηγούμενων εμπειριών της σχολής διατυπώθηκαν πρακτικές η οποίες αποδείχτηκαν χρήσιμες στην διαμόρφωση ενός συλλογικού ‘σώματος’, οι οποίες προτείνονται εκ νέου κάθε χρονιά.

 Που στοχεύει η RSOD;

Πρόκειται για μια ευκαιρία για ριζική και απόλυτη επανεξέταση του χορού και της χορογραφίας. Η RSOD αναγνωρίζει ότι η παρατήρηση των κοινωνικών και περιβαλλοντολογικών προτύπων και μοτίβων είναι μια πράξη που συν-παράγει την χορογραφία. Η σχολή RSOD είναι ένα μέρος όπου μπορούμε να αξιοποιήσουμε το περιβάλλον μας ώστε να επαναπροσδιορίσουμε και να επεκτείνουμε τις ατομικές πρακτικές μας, για να μαθητεύσουμε σε ανταλλαγή με άλλους. Στην πραγματικότητα, ελπίζουμε ότι η σχολή RSOD θα είναι σε θέση να αποτελέσει τον τρόπο που βλέπουμε και αντιλαμβανόμαστε τα σχολεία στο μέλλον.

Πότε ιδρύθηκε και από ποιους; Ποιοι την αποτελούν;

Είμαστε σε συνεχή επικοινωνία με μια ευρεία ομάδα καλλιτεχνών και στοχαστών ώστε να αναπτύξουμε περαιτέρω τις έννοιες πίσω από το RICE και την RSOD. Η ομάδα διοργάνωσης θα οδηγηθεί από την Βιτόρια Κωτσάλου που αντλεί από το όραμα και τις εμπειρίες των προηγούμενων δράσεων του RSOD και του RICE. Τα μέλη της ομάδας είναι οι ίδιοι οι μαθητές του σχολείου. Η ομάδα φιλοξενίας και ο τρόπος διαχείρισης κάθε χρονιά είναι ερεύνα προς ανάπτυξη. Επίσης οι μαθητές που έχουν προηγουμένως συμμετάσχει στο RSOD και σε εκδηλώσεις του RICE βοηθούν νεοεισερχόμενους να προσαρμοστούν και να βρουν το δρόμο τους μέσα από το σχολείο.

 Σε ποιους απευθύνεται;

Στόχος μας είναι να συγκεντρωθούν κυρίως σύγχρονοι και έμπειροι καλλιτέχνες. Υπάρχουν ωστόσο θέσεις και για ενθουσιώδεις αρχάριους προκειμένου να διασφαλιστεί μια ποικιλόμορφη ομάδα. Άτομα που εξελίσσουν μια προσωπική πρακτική στον τομέα της τέχνης, του πολιτισμού, της επιστήμης και της εκπαίδευσης και θέλουν να καλλιεργήσουν την ενσωμάτωση, είναι επίσης ευπρόσδεχτα. Προσκαλούμε άτομα που είναι πρόθυμα στο να εκθέσουν την προσωπική τους πρακτική, να συμμεριστούν τις αναδυόμενες ανησυχίες της ‹Χορογραφίας των ανθρώπων› και αντικατοπτρίσουν με ειλικρίνεια την ερευνητική πρόταση «Τι είναι η κατάσταση του χορού;»

 Ποιες είναι οι προϋποθέσεις για να βρεθεί κάποιος στο νησί της Ύδρας 17-26 Αυγούστου για να παρακολουθήσει το πρόγραμμα;

Ο κάθε ενδιαφερόμενος μπορεί να στείλει μία αίτηση συμμετοχής με ένα μικρό κείμενο για τους σκοπούς που θέτει για την συμμετοχή του στην σχολή, και ένα βιογραφικό στο riceonhydra@gmail.com. Η διαδικασία αιτήσεων είναι ανοιχτή μέχρι τις 15/05/2017. Παραπάνω πληροφορίες μπορείτε να βρείτε στο www.riceonhydra.org

Πως φαντάζεστε αυτή την πρωτοβουλία σε μερικά χρόνια από σήμερα;

Καταρχάς θα θέλαμε να μπορούμε να εξελισσόμαστε, να προσαρμοζόμαστε ώστε να προσφέρουμε έναν εναλλακτικό τρόπο σκέψης με βάση την οικολογία των συστημάτων, την νοημοσύνη και την συλλογική δημιουργία.

Φανταζόμαστε στο μέλλον να έχουμε την ικανότητα να στηρίζουμε την προσέλευση σημαντικών ανθρώπων (επιστημόνων, ερευνητών, καλλιτεχνών, νέων, ατόμων με ειδικές ανάγκες, ανθρώπους από άλλους πολιτισμούς). Οραματιζόμαστε την RSOD να μεγαλώνει και να μία μεγάλη συνάντηση γύρω από την έννοια και πρακτική του χορού σε διεθνές επίπεδο.  Επίσης σκοπεύουμε να μπορούμε έμπρακτα να ενημερώνουμε τα υπάρχοντα κοινωνικά, προσωπικά και πολιτικά συστήματα με τις πρακτικές και ιδέες που αναδύονται από την μελέτη μας, σε μία κατεύθυνση όπου η τέχνη είναι το όχημα για την ίαση της σχέσης του ανθρώπου με τον εαυτό του, τον άλλο, το περιβάλλον του.

Πηγή