Orientalism: Τα στερεότυπα της Δύσης για την Ανατολή

Από την Κ. Λυμπεροπούλου

Δυο υπέροχα βίντεο

Δημοσιεύτηκε το 1978 κι άλλαξε εκ βάθρων τον τρόπο που βλέπουμε την Ανατολή. Δυο ευρηματικά βίντεο για το βιβλίο του Σαΐντ, Orientalism.

Έγινε η Βίβλος των σπουδών σχετικών με τους πολιτισμούς της Ανατολής αλλά και άλλαξε εκ βάθρων την «ανάγνωσή» μας γύρω από την Ανατολή.

Ο λόγος για το βιβλίο του ΄Εντουαρντ Σαΐντ, «Orientalism» που δημοσιεύτηκε το 1978 καυτηριάζοντας με επιχειρήματα τον τρόπο με τον οποίο οι άνθρωποι της Δύσης αντιμετώπισαν τους ανθρώπους της Ανατολής δημιουργώντας γι’ αυτούς μια εικόνα πολιτισμού  που χρειάζεται … εκπολιτισμό.

Οι εισβολές στα εδάφη των λαών αυτών ερμηνεύτηκαν – από τους Δυτικούς πάντα – ως σωτηρία των τεμπέληδων αποδεικνύοντας ότι οι άνθρωποι της Δύσης ή είναι τυφλοί και «κολλημένοι» με τα στερεότυπά τους, ή πιστεύουν ακράδαντα ότι ο δικός τους ο πολιτισμός είναι ανώτερος. Το βιβλίο του Σαΐντ έγινε το σύμβολο της «πατριαρχικής» συμπεριφοράς της δυνατής Δύσης απέναντι στην αδύνατη Ανατολή από τότε μέχρι σήμερα.

Δυο υπέροχα βίντεο που πρόσφατα κυκλοφόρησαν στο Διαδίκτυο περιγράφουν με τον πιο εύγλωττο τρόπο το σκεπτικό του Σαΐντ και την επίδραση που είχε. Απολαύστε τα!


Πηγή