Ισπανικός κινηματογράφος σήμερα από την Κινηματογραφική Λέσχη «Ορφέα»

Τρίτη 14 Μαρτίου  2017
Αίθουσα εκδηλώσεων Πνευματικού Κέντρου Λευκάδας

Πρώτη προβολή: 19.30

«Η Γλώσσα της Πεταλούδας» (La lengua de las mariposas)
Διάρκεια: 100′

Υπόθεση
Η ταινία βασισμένη σε τρία διηγήματα (1996) του Μανουέλ Ρίβας διαδραματίζεται στην αρχή του ισπανικού εμφυλίου και αφηγείται την ιστορία του Μόντσο, ενός 8χρονου αγοριού που στα τέλη του ‘36 πηγαίνει στο σχολείο. Εκεί ο φαινομενικά αυστηρός δάσκαλος Don Gregorio, θα αποδειχθεί ένας ευαίσθητος άνθρωπος, πραγματικός καθοδηγητής προς τη γνώση και θα γίνει φίλος του.  Σύντομα, όμως, στις 18 Ιουλίου της ίδιας χρονιάς οι αξίες και οι αρχές που ο δάσκαλος πάσχιζε να εμφυσήσει στους μαθητές του θα ανατραπούν από τις πολιτικές εξελίξεις. Η άγνοια, ο φόβος και η θρησκοληψία της τοπικής κοινωνίας, θα αποτελέσουν το χαλί για να περάσει ο στραγγαλισμός κάθε έννοιας ελευθερίας και δημοκρατίας.

Αν καταφέρουμε έστω και μια γενιά να ζήσει ελεύθερη, κανείς δεν θα μπορέσει να της κλέψει την ελευθερία…
Μια ταινία τρυφερή σε πρώτο επίπεδο, με την αγωνία και την σκληρότητα να υποβόσκουν κάθε δευτερόλεπτο.
Μία εξαιρετική σκιαγράφηση της εποχής, που σε συνδυασμό με την θαυμάσια φωτογραφία και τη μουσική επένδυση της ταινίας, συνθέτουν έναν σπαραχτικό ύμνο στο τέλος της αθωότητας.

Σκηνοθεσία: Χοσέ Λουίς Κουέρδα
Πρωταγωνιστούν: Φερνάντο Φερνάν Γκόμεζ, Μανουέλ Λοζάνο, Ούξια Μπλάνκο

Δεύτερη προβολή: 21.30

«Τα πρόβατα δεν χάνουν το τραίνο» (Las ovejas no pierden el tren)
Διάρκεια: 103′

Υπόθεση
Η Λουίσα κι ο Αλμπέρτο υποχρεώθηκαν να πάνε να ζήσουν στην επαρχία, αλλά η ειδυλλιακή αγροτική ζωή αρχίζει γρήγορα να δείχνει την λιγότερο ευχάριστη πλευρά της. Επί πλέον, το ζευγάρι δεν περνά και τις καλύτερες στιγμές του. Η Λουίσα επιμένει ν’ αποκτήσει ένα δεύτερο παιδί, παρ’ όλο που το τίμημα είναι το πιο αδιάφορο σεξ που μπορεί να φανταστεί κανείς. Αυτός που δεν έχει σκοπό ούτε καν να πατήσει το πόδι του στα χωράφια είναι ο Χουάν, ο αδελφός του Αλμπέρτο, 45άρης, δημοσιογράφος στα χειρότερα του, ο οποίος βγαίνει με την Νατάλια, μια ενθουσιώδη 25άρα, την οποία ο Χουάν βλέπει ως σανίδα σωτηρίας. Από την άλλη, η αδελφή της Λουίσα, η Σάρα έχει συνηθίσει να διοχετεύει το άγχος της στους άντρες, με τους οποίους δεν καταφέρνει τελικά να τα βρει, ώσπου εμφανίζεται ο Πάκο, ένας αθλητικογράφος, ο οποίος μάλιστα φαίνεται διατεθειμένος ακόμα και να την παντρευτεί. Ή έτσι νομίζει εκείνη…

Μία οικογενειακή κωμωδία παρεξηγήσεων από την Ισπανία, όπου οι χαρακτήρες δεν είναι απλά άνθρωποι σε κρίση, αλλά άνθρωποι που συνειδητοποιούν ότι είναι παράλογοι ή ότι φοβούνται. Και γι’ αυτό σε κάνουν να τους συμπαθείς και να θέλεις ευτυχή κατάληξη στις ιστορίες τους.

Σκηνοθεσία: Αλβάρο Φερνάντεθ Αρμέρο
Πρωταγωνιστούν: Ίνμα Κουέστα, Ραούλ Αρεβάλο