Το δίκτυο της ανταλλακτικής βιβλιοθήκης, από την Ελλάδα, επεκτείνεται και στη Σουηδία

Τα καλά νέα είναι ότι η ανταλλακτική βιβλιοθήκη του vivliothiki.org, ένα εγχείρημα το οποίο ξεκίνησε στην Ελλάδα πριν τέσσερα χρόνια, ξεπέρασε για μία ακόμα φορά τα ελληνικά σύνορα και εγκαινίασε την πρώτη βιβλιοθήκη του δικτύου στην πόλη του Γκέτεμποργκ, στη Σουηδία τον περασμένο μήνα.

Τα κακά νέα είναι ότι δύο εβδομάδες πριν την τοποθέτηση της ανταλλακτικής βιβλιοθήκης στην πόλη του Γκέτεμπορκ, ο Δήμος Κηφισιάς αφαίρεσε την πρώτη βιβλιοθήκη του δικτύου, η οποία είχε χορηγηθεί από το vivliothiki.org και είχε τοποθετηθεί στη Γωνία Κασσαβέτη και Λεβίδου πριν τέσσερα χρόνια. Καθώς αρκετός κόσμος αναρωτιέται που βρίσκεται η βιβλιοθήκη της Κηφισιάς και το λόγο για τον οποίο αφαιρέθηκε, το vivliothiki.org έχει επικοινωνήσει με το Δήμο, ο λόγος που απομακρύνθηκε παραμένει άγνωστος και η βιβλιοθήκη βρίσκεται σε αποθήκη του Δήμου.

Η βιβλιοθήκη του Γκέτενμποργκ εντάσσεται στο πιλοτικό πρόγραμμα «Controllable Urban Soundscapes», αποτέλεσμα συνεργασίας του ιδιωτικού τομέα με το Δήμο, το Πανεπιστήμιο και ένα εκ των Τεχνολογικών Πάρκων της πόλης (Johanneberg Science Park). Στόχος του προγράμματος είναι να περιορίσει την ηχορύπανση στα αστικά κέντρα δημιουργώντας «οάσεις ηρεμίας» σε δημόσιους χώρους και να βελτιώσει την ποιότητα ζωής των κατοίκων. Η ανταλλακτική βιβλιοθήκη έρχεται να αποτελέσει ένα επιπλέον κομμάτι αυτής της αναβάθμισης και τοποθετείται για πρώτη φορά μέσα σε στάση ηλεκτρικού λεωφορείου. Οι στάσεις των λεωφορείων θα αντικατασταθούν σταδιακά με νέες, σύγχρονες κατασκευές, δομημένες με υλικά που διασφαλίζουν απόλυτη ησυχία στο εσωτερικό τους για τον πολίτη που αναμένει το λεωφορείο. Εσωτερικά της στάσης τοποθετείται ένα παγκάκι και μία ανταλλακτική βιβλιοθήκη!

Οι αρχιτέκτονες της ανταλλακτικής βιβλιοθήκης, Λευτέρης Αμπατζής και Ειρήνη-Αιμιλία Ιωαννίδου είναι αισιόδοξοι ότι η βιβλιοθήκη θα αποτελέσει αναπόσπαστο στοιχείο της νέας στάσης λεωφορείου, ώστε νέες βιβλιοθήκες να συνοδέψουν τις μελλοντικές στάσεις της πόλης. Η ιδέα της ένταξης ανταλλακτικής βιβλιοθήκης σε στάσεις μέσων μαζικής μεταφοράς δεν είναι νέα, καθώς οι αρχιτέκτονες έχουν προσπαθήσει επανειλημμένως να την εφαρμόσουν και στη χώρα μας, αλλά δυστυχώς δεν υπήρξε κάποιο ενδιαφέρον από τους αρμόδιους φορείς. Η συνεργασία με την πόλη του Γκέτεμποργκ επετεύχθη μετά από επικοινωνία της Εύας Κουράκη, διαχειρίστρια προγραμμάτων βιώσιμης αστικής ανάπτυξης στο Johanneberg Science Park. Το Johanneberg Science Park, αποτελεί τον κύριο συντονιστή του προγράμματος ‘Controllable Urban Soundscapes’ και σαν σκοπό έχει την προώθηση καινοτόμων συνεργατικών δράσεων βιώσιμης ανάπτυξης στην Δυτική Σουηδία.

Η ανταλλακτική βιβλιοθήκη είναι ένα δημόσιο έπιπλο που έχει χρήση βιβλιοθήκης, στο οποίο ο καθένας μπορεί να ανταλλάξει τα βιβλία του 24/7, δίχως να χρειάζεται να εγγραφεί σε κάποιο μητρώο ή να καταβάλλει κάποιο χρηματικό αντίτιμο. Η ανταλλαγή είναι ελεύθερη και δωρεάν. Η πρώτη ανταλλακτική βιβλιοθήκη τοποθετήθηκε στο Δήμο Κηφισιάς το 2012 και έκτοτε το δίκτυο ανταλλαγής έχει επεκταθεί σε διάφορα μέρη της Ελλάδας και της Κύπρου, αριθμώντας συνολικά 13 βιβλιοθήκες! Η ανταλλακτική βιβλιοθήκη ως κατασκευή ταίριαξε απόλυτα με τις αρχές βιωσιμότητας του προγράμματος «Controllable Urban Soundscapes» καθώς είναι περιστρεφόμενη και κατασκευασμένη εξ’ ολοκλήρου από ανακυκλώσιμα υλικά όπως ξύλο, σίδερο, perspex και etalbond.

Κείμενο: ελc team

via