Κασσώπη: Στηρίξτε την αποκατάσταση ενός αριστουργηματικού θεάτρου

Το θέατρο Κασσώπης ήταν ευλογημένο. Ίσως επειδή για αιώνες έμεινε ανέγγιχτο από ανθρώπινo χέρι. Ίσως για αυτό να σώθηκε. Κράτησε την ηρεμία που του χάρισε απλόχερα η φύση. Την υπέροχη θέα στο Ιόνιο πέλαγος και τον Αμβρακικό κόλπο. Γνωρίζετε ότι τα θέατρα είναι τα μοναδικά αρχαία μνημεία που έχουν τη δυνατότητα να χρησιμοποιούνται με τον ίδιο ακριβώς τρόπο στο πέρασμα των αιώνων;

Δεν είναι συγκλονιστικό ότι αιώνες πριν, σε αυτές τις σκηνές, έπαιζαν θέατρο και εμείς ακόμη και σήμερα βλέπουμε και ξαναβλέπουμε παραστάσεις του τότε, καθήμενοι στα ίδια πέτρινα καθίσματα;

Το Διάζωμα είναι σωματείο που ιδρύθηκε το 2008, με σκοπό την ανάδειξη των αρχαίων θεάτρων και την εξεύρεση πόρων για την ένταξή τους στην καθημερινότητα των πολιτών. Στα αρχαία θέατρα της Ηπείρου γίνεται πραγματικότητα η πρώτη πολιτιστική διαδρομή του Διαζώματος. Το θέατρο της Κασσώπης είναι ένας από τους σταθμούς αυτής της διαδρομής.

Σε χώρο κάτω από τη βορειοδυτική ακρόπολη της Κασσώπης, με απρόσκοπτη θέα στη χερσόνησο της Πρέβεζας, τον Αμβρακικό κόλπο, το Ιόνιο πέλαγος, τη Λευκάδα και τα Aκαρνανικά όρη, κατασκευάστηκε τον 3ο αιώνα π.Χ. το μεγάλο Θέατρο της πόλης. Το κοίλο, που χωρίζεται από ενδιάμεσο διάζωμα σε δύο τμήματα με είκοσι τέσσερις σειρές λίθινων εδωλίων κάτω και δώδεκα σειρές επάνω αντίστοιχα. Έντεκα κλίμακες διαιρούσαν το κοίλο σε δέκα κερκίδες, με τις δύο ακρινές να έχουν το μισό πλάτος από τις υπόλοιπες. Η σκηνή είναι ορθογώνια και πλαισιώνεται από δύο παρασκήνια, που προεξείχαν εκατέρωθεν προς την ορχήστρα, μεταξύ των οποίων αναπτύσσεται το προσκήνιο με έξι κίονες στην πρόσοψή του. Η χωρητικότητα του Θεάτρου υπολογίζεται σε 5.000 – 6.000 θεατές.

Όσοι ενδιαφέρεστε, μπορείτε να μπείτε στο act4Greece και να στηρίξετε την αποκατάσταση του Αρχαίου Θεάτρου της Κασσώπης. Επίσης, ενημερωθείτε για το Diazoma. Η στήριξη του πολιτισμού δεν είναι πολυτέλεια. Ειδικά στις μέρες μας.

via