Εγκαινιάστηκε παρουσία του Πατριάρχη Κωνσταντινουπόλεως το νέο Ανοιχτό θέατρο Λευκάδας

Σε λιγότερο από 1,5 χρόνο το Ανοιχτό θέατρο της πόλης της Λευκάδας ετοιμάστηκε και παραδόθηκε. Η άφιξη του Πατριάρχη Βαρθολομαίου, καθώς και οι εκδηλώσεις που είχαν προγραμματιστεί για εκεί, επίσπευσαν τις διαδικασίες, βοηθώντας έτσι το νησί, από την απόλυτη φτώχεια πολιτιστικών υποδομών, να έχει ένα χώρο 1000 θέσεων -έστω και με τις διατυπωμένες ενστάσεις- για την πραγματοποίηση των πολιτιστικών του εκδηλώσεων.

Την Τρίτη το βράδυ, 25 Ιουνίου, παρουσία του Πατριάρχη Κωνσταντινουπόλεως αλλά και πλήθους επισήμων και απλών πολιτών της Λευκάδας, πραγματοποιήθηκαν τα εγκαίνιά του, με μια πολύτεχνη παράσταση αφιερωμένη στα 200 χρόνια από τη γέννηση του Αριστοτέλη Βαλαωρίτη.

Για τον ποιητή μίλησε ο φιλόλογος και συγγραφέας Δημήτρης Τσερές αναφέροντας χαρακτηριστικά:

«Γιατί για μας, εδώ στη Λευκάδα, ο Βαλαωρίτης είναι «ο Ποιητής μας», ο κατ’ εξοχήν «Ποιητής», που μας συντρόφευε κι ακόμα μας συντροφεύει σε ποικίλες εκδηλώσεις της ζωής μας από τη σχολική ζωή ως τον θάνατο. Λόγω θεματολογίας, γλώσσας, ρυθμού και μετρικής είναι απόλυτα κατανοητός ακόμα και σε ανθρώπους αναλφάβητους: Γενεές γενεών απάγγειλαν και απαγγέλουν τους στίχους του».

Ενώ απευθυνόμενος στον Πατριάρχη και το συμβολισμό της παρουσιάς του στην εκδήλωση σημείωσε:

«Πριν έναν αιώνα εδώ στη Λευκάδα γιορτάστηκαν τα εκατόχρονα από τη γέννηση του ποιητή με παρούσα την πολιτική και πνευματική ηγεσία της χώρας. Σήμερα, έναν αιώνα μετά, η εδώ παρουσία σας προσδίδει το ίδιο εύρος στη σημερινή εκδήλωση. Γιατί το Οικουμενικό Πατριαρχείο, αδιαλείπτως υπάρχον, ζων και αγωνιζόμενον, αποτελεί κεντρικό πυλώνα της προσφιλούς στη βαλαωριτική έμπνευση εποχής».

*

*Οι φωτογραφίες του άρθρου είναι από το προφίλ στο facebook του π. δημάρχου κ. Χαράλαμπου Καλού