Μαγνητίζοντας τα κύματα για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας

Η κυματική ενέργεια αναγνωρίζεται σήμερα ως ένας πολύ ελκυστικός τομέας ανανεώσιμων πηγών ενέργειας: Είναι καθαρή, αστείρευτη και σχεδόν ανεκμετάλλευτη. Στο πλαίσιο αυτό, μία αγγλο-κυπριακή εταιρεία υποστηρίζει πως η λύση για την παραγωγή αποδοτικής, χαμηλού κόστους και μηδενικών ρύπων ενέργειας βρίσκεται στα κύματα.

Πιο συγκεκριμένα, με περισσότερα από δέκα χρόνια έρευνας και ανάπτυξης στο ενεργητικό της, η Sea Wave Energy Limited (SWEL), έχει αναπτύξει μία νέα τεχνολογία μετατροπής της ενέργειας των κυμάτων την οποία ονομάζει Waveline Magnet – Μαγνήτη Κυματογραμμής. Πρόκειται για μία πλωτή εξέδρα που μοιάζει με σπονδυλική στήλη η οποία επιπλέει στο νερό και εκμεταλλεύεται τη δύναμη των κυμάτων για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας.

O Μαγνήτης Κυματογραμμής μπορεί να κατασκευαστεί εξ’ ολοκλήρου από ανακυκλώσιμα υλικά και διαθέτει πληθώρα εφαρμογών, πλέον της παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας, όπως στην αφαλάτωση νερού, την προστασία από τη διάβρωση των ακτών, τη θαλάσσια γεωργία, ακόμα και την υπεράκτια παραγωγή και αποθήκευση υδρογόνου.

Υπό κατάλληλες συνθήκες εκτιμάται ότι η ισχύς που παράγεται από μία και μόνο εξέδρα, μπορεί να φτάσει τα 100 MW. Στο πλαίσιο αυτό, η εταιρεία είναι αισιόδοξη ότι η καινοτόμα τεχνολογία της μπορεί να δώσει τη λύση στο αίνιγμα της αποτελεσματικής εκμετάλλευσης της κυματικής ενέργειας, μεταμορφώνοντας τη βιομηχανία των ΑΠΕ!

Πηγή εδώ κι εδώ