Πρότυπος κομποστοποιητής σε σχολείο ανακυκλώνει οργανικά απόβλητα

Πρότυπος κομποστοποιητής έχει κατασκευαστεί στην αυλή του 1ου Γυμνασίου Αγίου Νικολάου, ο οποίος ανακυκλώνει καθημερινά οργανικά απόβλητα. Φυτεύονται λαχανικά και μαζεύονται σπόροι, οι οποίοι δωρίζονται ενώ η πρωτοβουλία αυτή έχει οδηγήσει στην υποψηφιότητα του σχολείου ως πρότυπο σχολείο της UNESCO.

Συντονιστής της προσπάθειας είναι ο καθηγητής Αγγλικής Γλώσσας Μανώλης Σησαμάκης. Δική του ιδέα ήταν η κατασκευή και λειτουργία του πρότυπου κομποστοποιητή στο σχολείο. Ο εφευρέτης Μανώλης Παπαδημητρόπουλος δέχτηκε με χαρά να παραχωρήσει την κατοχυρωμένη από τον ΟΒΙ (Οργανισμός Βιομηχανικής Ιδιοκτησίας) ευρεσιτεχνία του στο 1ο Γυμνάσιο, συμβάλλοντας κι αυτός με τη σειρά του στην ευαισθητοποίηση των έφηβων μαθητών.

Ανακυκλώνονται καθημερινά, οργανικά απόβλητα νοικοκυριών και εστιατορίων, τα κατακάθια από τον καφέ που χρησιμοποιούν καφετέριες, ακόμα και το γρασίδι που κουρεύεται κάθε τόσο από το Εθνικό Στάδιο του Αγίου Νικολάου. Στον ενάμιση χρόνο της λειτουργίας του, πάνω από 22 κυβικά υλικών, αντί να οδηγηθούν στα σκουπίδια, έχουν αξιοποιηθεί.

Για τη χρήση του απαιτείται μόνο η προσθήκη οργανικών υλικών από τους μαθητές και τους λοιπούς χρήστες του και όχι αναδεύσεις και άλλες εργασίες. Είναι φυτευόμενος, αυτοποτιζόμενος, αυτολιπαινόμενος ο ίδιος και τα παρτέρια που υποστηρίζει, περιλαμβάνει λιμνούλα με ψαράκια και υδροχαρή φυτά που τρέφονται αποκλειστικά από αυτόν, κάθετους φυτεμένους τοίχους πολλαπλών δράσεων και ενσωματώνει πολλαπλούς βιοδείκτες που προειδοποιούν τους χρήστες του σε περίπτωση λανθασμένης χρήσης ή χειρισμών.

Τα επίσημα εγκαίνια του 1ου Σχολικού Κομποστοποιητή Υγρού και Στερεού Vermicompost της Ευρώπης και η παρουσίασή του στην τοπική κοινωνία θα γίνουν τη Δευτέρα 5 Δεκεμβρίου.

via