Τράπεζα της Ελλάδος: Εγκαίνια έκθεσης για τον Ξενοφώντα Ζολώτα στα Ιωάννινα

Η Τράπεζα της Ελλάδος παρουσιάζει στα Ιωάννινα και στο εκεί κατάστημά της την έκθεση, με τίτλο «Ο Καθηγητής και η Τράπεζα της Ελλάδος», για τη ζωή και το έργο του Ξενοφώντος Ζολώτα.

Η έκθεση θα εγκαινιαστεί την Παρασκευή 2 Δεκεμβρίου, στις 6 το απόγευμα, και θα ανοίξει για το κοινό τη Δευτέρα 5 Δεκεμβρίου.


O Ξενοφών Ζολώτας με τη μητέρα του Κωνσταντίνα.

Πρόκειται για την έκθεση, που παρουσιάστηκε για πρώτη φορά στην Αθήνα, το 2014, στο Μουσείο της Τράπεζας της Ελλάδος, με αφορμή τη συμπλήρωση 110 ετών από τη γέννηση του Ξενοφώντος Ζολώτα. Η ίδια έκθεση παρουσιάστηκε στον Βόλο και τη Ρόδο και, μετά τα Ιωάννινα, πρόκειται να μεταφερθεί σε άλλες πόλεις, όπου η Τράπεζα της Ελλάδος διατηρεί κατάστημα.

Η έκθεση
Ο Ξενοφών Ζολώτας (1904 – 2004) υπήρξε ο μακροβιότερος Διοικητής στην ιστορία της Τράπεζας της Ελλάδος και ένας άνθρωπος, που συνέδεσε άρρηκτα το όνομά του με την κεντρική τράπεζα της χώρας μας και με τη δημόσια ζωή γενικότερα.

Η έκθεση ακολουθεί την πορεία της ζωής του Ζολώτα, από τα παιδικά και νεανικά του χρόνια, τις σπουδές του στην Αθήνα και τη Λειψία και τα πρώτα του βήματα στο Πανεπιστήμιο Αθηνών, έως τις θητείες του στην Τράπεζα της Ελλάδος, το συγγραφικό έργο του και τη διεθνή αναγνώρισή του.


Ο Ξενοφών Ζολώτας και ο Αριστοτέλης Ωνάσης στην είσοδο του Μητροπολιτικού Ναού Αθηνών κατά το γάμο της πριγκίπισσας Σοφίας με τον διάδοχο του ισπανικού θρόνου Don Juan Carlos, 14.5.1962.

Η έκθεση χωρίζεται σε τέσσερα τμήματα:
1. Φωτογραφικό υλικό και σπάνια έγγραφα από το προσωπικό αρχείο του Ζολώτα, που αφορούν στην παιδική και νεανική του ηλικία και στις σπουδές του στην Ελλάδα και το εξωτερικό.
2. Τεκμήρια που αφορούν στο πανεπιστημιακό έργο του Ζολώτα, στην εκλογή του στην Ακαδημία Αθηνών (1952) και στο συγγραφικό του έργο την περίοδο 1926 – 1955.
3. Σκηνογραφική αναπαράσταση του γραφείου του στην Τράπεζα της Ελλάδος, με αυθεντικό προσωπικό και υπηρεσιακό υλικό και προβολή της εκπομπής «Μονόγραμμα» από το αρχείο της δημόσιας ραδιοτηλεόρασης.
4. Ο Ζολώτας ως Διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος και η συμβολή του στην οικονομική ανάπτυξη της χώρας: Παρουσιάζεται φωτογραφικό, οπτικοακουστικό και αρχειακό υλικό από τη θητεία του ως συνδιοικητή (1944 -1945) και διοικητή (1955 – 1967, 1974 – 1981), καθώς και από την περίοδο της δικτατορίας, κατά την οποία είχε παραιτηθεί.


Φοιτητική ταυτότητα του Ξενοφώντος Ζολώτα από το Πανεπιστήμιο Αθηνών, Τμήμα Νομικής, 1920-1921.

Το υλικό για την έκθεση προέρχεται, κυρίως, από το Ιστορικό Αρχείο της Τράπεζας της Ελλάδος. Υλικό έχουν προσφέρει, επίσης, η Ακαδημία Αθηνών, το Ίδρυμα Κωνσταντίνος Γ. Καραμανλής, η ΕΡΤ, η Ηρώ και ο Γιώργος Σγουράκης για την εκπομπή «Μονόγραμμα», καθώς και ο Οίκος Ζολώτα.


Ο Ξενοφών Ζολώτας με τη σύζυγό του Λόλα τη δεκαετία του ΄80.

Με αφορμή την έκθεση, το Κέντρο Πολιτισμού, Έρευνας και Τεκμηρίωσης της Τράπεζας της Ελλάδος (ΚΕΠΟΕΤ), το οποίο έχει τη γενική επιμέλεια της, εξέδωσε δίγλωσσο κατάλογο των εκθεμάτων, με την επιστημονική επιμέλεια του Καθηγητή της Ιστορίας Οικονομικών Θεωριών στο Πανεπιστήμιο Αθηνών, Μιχάλη Ψαλιδόπουλου.

Ο κατάλογος, με πρόλογο του Διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος Γιάννη Στουρνάρα, παρακολουθεί τη ζωή του Ζολώτα, το συγγραφικό και ακαδημαϊκό έργο του, το έργο του στην Τράπεζα της Ελλάδος και τις καινοτομίες που εισήγαγε, τη συνεισφορά του στην πολιτική ζωή, τη διεθνή του αναγνώριση, καθώς και την ανθρώπινη πτυχή της προσωπικότητάς του.


Συνάντηση του Προέδρου της Δημοκρατίας Χρήστου Σαρτζετάκη με τον Πρωθυπουργό Ξενοφώντα Ζολώτα και τους πολιτικούς αρχηγούς στο Προεδρικό Μέγαρο, 21.11.1989.

Πληροφορίες
Τράπεζα της Ελλάδος – Κατάστημα Ιωαννίνων: Πλ. Α. Παπανδρέου 2 Ιωάννινα, τηλ: 26510 26243. Η είσοδος στην έκθεση είναι ελεύθερη. Ο κατάλογος θα διατίθεται δωρεάν στους επισκέπτες της έκθεσης. Η έκθεση θα είναι ανοικτή κατά τις ώρες λειτουργίας του καταστήματος Ιωαννίνων: Δευτέρα – Πέμπτη: 08.00 – 14.30, Παρασκευή: 08.00 – 14.00,
το κατάστημα παραμένει κλειστό κατά τις επίσημες αργίες.

via