Όλη η ομορφιά του ποταμού Αχέροντα σε ένα βίντεο

Στη λίμνη Αχερουσία, η οποία δεν υπάρχει πια, στον Αχέροντα ποταμό πίστευαν ότι βρίσκεται μια από τις εισόδους για τον Άδη (Πύλες του Άδη)

Την ομορφιά του φυσικού τοπίου κατά μήκος του Αχέροντα ποταμού και γύρω από τις πηγές του στα βουνά του Σουλίου αποτυπώνει εντυπωσιακό βίντεο με εικόνες από το καταπράσινο και επιβλητικό φαράγγι του ποταμού, που η μυθολογία ήθελε να αποτελεί την «πύλη του Άδη».

Ο Αχέροντας είναι ποταμός της περιφέρειας Ηπείρου και διασχίζει τους νομούς Ιωαννίνων, Θεσπρωτίας και Πρεβέζης.

Οι πρώτες πηγές του προέρχονται από τα χιόνια του όρους Τόμαρος στο Νομό Ιωαννίνων και οι άλλες πηγές του προέρχονται από τα όρη Σουλίου και τα όρη Παραμυθιάς Θεσπρωτίας.

Σημαντικές πηγές είναι, επίσης, αυτές του χωριού Γλυκή Θεσπρωτίας. Ο Αχέροντας εκβάλλει στο Ιόνιο Πέλαγος, στο χωριό Αμμουδιά της Πρέβεζας, όπου σχηματίζει δέλτα, από το οποίο διαμορφώνονται τα δύο κύρια έλη της περιοχής, το έλος της Σπλάντζας και της Βαλανιδορράχης.

Ο Αχέροντας, λόγω του Νεκρομαντείου, με την αρχαία παράδοση και την περιβαλλοντική αξία, προσελκύει χιλιάδες επισκεπτών από τις πηγές έως και τις εκβολές του. Το μήκος του ανέρχεται στα 52 χιλιόμετρα ενώ από τα νερά του αρδεύονται περίπου 85.000 στρέμματα, εκ των οποίων 28.000 βρίσκονται στο Νομό Θεσπρωτίας και 57.000 στο Νομό Πρεβέζης.

Ο άνω ρους του ποταμού καλείται επίσης «Μαυροπόταμος», ενώ το κάτω τμήμα, το διερχόμενο από την πεδιάδα του Φαναρίου λέγεται και «Φαναριώτικο». Υπάρχει επίσης και η ονομασία Καμαριώτικο ποτάμι. Ο ποταμός, έχει εξερευνηθεί όλος. Τελευταίο ανεξερεύνητο τμήμα του ήταν η Χαράδρα του Αχέροντα, μήκους 10χλμ., που διασχίστηκε και φωτογραφήθηκε για πρώτη φορά ολόκληρη, τον Ιούνιο 1994 από ομάδα του ΕΟΣ Πρέβεζας.

Στη λίμνη Αχερουσία, η οποία δεν υπάρχει πια, στον Αχέροντα ποταμό πίστευαν ότι βρίσκεται μια από τις εισόδους για τον Άδη (Πύλες του Άδη). Στην αρχαιότητα λεγόταν ότι ο Αχέροντας αποτελεί τον ποταμό εκείνο, τον διάπλου του οποίου έκανε, σύμφωνα με την αρχαία ελληνική μυθολογία ο «ψυχοπομπός» Ερμής παραδίδοντας τις ψυχές των νεκρών στον Χάροντα για να καταλήξουν στο βασίλειο του Άδη.

Η κάθε ψυχή, περνώντας από το πορθμείο του Χάροντα, έπρεπε να δώσει από έναν οβολό για τη μεταφορά, ενώ αξιοσημείωτη είναι η περίπτωση του Μένιππου, τον οποίο αναφέρει ο Λουκιανός, ως τον μοναδικό που διέσχισε τον Αχέροντα χωρίς να πληρώσει.

Το εντυπωσιακό βίντεο δημοσιεύθηκε στο κανάλι Point Of View στο Youtube και αποτυπώνει το φυσικό μεγαλείο της τοποθεσίας και όλο το κάλλος της περιοχής:

πηγή