Το επικό ταξίδι της άμμου της Σαχάρας: 8 χιλιάδες χιλιόμετρα πέρα ​​από τον Ατλαντικό μέχρι τις ΗΠΑ

Κάθε χρόνο, από τα τέλη της άνοιξης έως τις αρχές του φθινοπώρου, ένα στρώμα εξαιρετικά ξηρού και σκονισμένου αέρα γνωστό ως Saharan Air Layer (SAL) ξεκινά από την έρημο Σαχάρα στην Αφρική για να κάνει ένα επικό ταξίδι άνω των 8.000 χιλιομέτρων πέρα ​​από τον Ατλαντικό. φτάνοντας μέχρι τις Ηνωμένες Πολιτείες. Οι αμμοθύελλες αυτές είναι συχνό φαινόμενο κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού, την περίοδο της μέγιστης δραστηριότητας του SAL. Κάθε 3-5 ημέρες, τα σύννεφα σκόνης ξεσπούν από τις καταιγίδες και μπορούν να ταξιδέψουν σε διαφορετικές περιοχές. Αυτή την εβδομάδα, μια μάζα σκόνης που έφυγε από την Αφρική πριν από περίπου 2 εβδομάδες εξαπλώθηκε κατά μήκος των πολιτειών της ακτής του Κόλπου από τη Φλόριντα μέχρι το Τέξας, αλλάζοντας τα τοπικά καιρικά μοτίβα.

Ένα ασυνήθιστο σύννεφο άμμου Σαχάρας στις ΗΠΑ

« Είναι ένα στρώμα πάχους 2 μιλίων, πολύ λεπτό σε σύγκριση με ολόκληρη την ατμόσφαιρα, αλλά αυτός ο ξηρός αέρας μπορεί πραγματικά να επηρεάσει τον καιρό . Μπορεί να καταστείλει τα απογευματινά σύννεφα και να βοηθήσει στην ψύξη, αλλά οι καταιγίδες μπορούν ακόμα να σχηματιστούν αργά το απόγευμα», δήλωσε ο Jason Dunion , μετεωρολόγος και διευθυντής πεδίου προγράμματος τυφώνων στο NOAA (National Oceanic and Atmospheric Administration), στο Space.com . « Μπορεί επίσης να προκαλέσει μερικές από τις πιο ζεστές μέρες καθώς αυτά τα κύματα σκόνης περνούν από περιοχές όπως το Τέξας και η Αλαμπάμα ».

Αν και οι ερευνητές αναμένουν αυτές τις γιγάντιες καταιγίδες σκόνης αυτή την εποχή, αυτό που έκανε αυτό το κύμα ιδιαίτερα ενδιαφέρον ήταν το γεγονός ότι δεν εμπόδισε τον τυφώνα Beryl στο ταξίδι του στον Ατλαντικό . Τα τροπικά συστήματα απαιτούν πολλή υγρασία για να σχηματιστούν και όταν συναντούν σκόνη και ξηρό αέρα, μπορεί να εξασθενήσουν. Ο Beryl, ωστόσο, ήταν στη σωστή θέση την κατάλληλη στιγμή σε σχέση με αυτό το κύμα.

Το Beryl ήταν τοποθετημένο στη νότια πλευρά της καταιγίδας σκόνης. Κατάφερε να τρέφεται με τον υγρό τροπικό αέρα νότια του κύματος σκόνης. Πολύς αυτός ο ξηρός αέρας συνόδευε το σύστημα που έγινε Beryl καθώς διέσχιζε την Καραϊβική, φέρνοντας μαζί του πολλή σκόνη της Σαχάρας στη βόρεια πλευρά του Beryl », ανέφερε η Dunion. « Αν ένα τροπικό σύστημα μπορεί να παραμείνει αρκετά νότια για να προστατευτεί από αυτόν τον ξηρό αέρα, μπορεί να ενταθεί. Αλλά μερικά από αυτά τα συστήματα που περνούν μέσα από το στρώμα της σκόνης τείνουν να καμπυλώνουν προς τα βόρεια και μπορούν στην πραγματικότητα να εξασθενήσου

Τα μάτια των δορυφόρων

Οι ερευνητές μπορούν να παρακολουθούν τα κύματα σκόνης χάρη σε δορυφορικές εικόνες που συλλέγονται από όργανα όπως οι δορυφόροι GOES-R της NOAA . « Νομίζω ότι θεωρούμε δεδομένο ότι μπορούμε να εντοπίσουμε κάτι σαν το Beryl στην Αφρική ή ένα από αυτά τα κύματα σκόνης της Σαχάρας που βρίσκονται πάνω από τα κράτη του Κόλπου σήμερα. μπορούμε να τους παρακολουθήσουμε έως και 2 εβδομάδες νωρίτερα. Η συνειδητοποίησή μας για το τι συμβαίνει έχει πραγματικά αυξηθεί », είπε ο Dunion. « Είναι ακόμα σημαντικό να παρατηρείς τι συμβαίνει ακριβώς εκεί που βρίσκεσαι. Γι’ αυτό χρησιμοποιούμε τους Hurricane Hunters για να μελετήσουμε αυτές τις καταιγίδες. Τα μπαλόνια της Εθνικής Μετεωρολογικής Υπηρεσίας μετρούν αυτόν τον ξηρό αέρα και έτσι νομίζω ότι οι δορυφόροι βοηθούν στη μεγάλη εικόνα .»

Οι καταιγίδες σκόνης της Σαχάρας μπορούν να προκαλέσουν δυσφορία με τη ζέστη και τη μειωμένη ποιότητα του αέρα, αλλά φέρνουν επίσης εκπληκτικές ανατολές και ηλιοβασιλέματα , χάρη στη διασπορά του ηλιακού φωτός που προκαλείται από τα σωματίδια σκόνης. « Μπορούν να δημιουργήσουν πραγματικά ενδιαφέροντα ηλιοβασιλέματα. παίρνεις μια πορτοκαλί λάμψη », είπε ο Ντουνιόν. « Η ανατολή και η δύση του ηλίου είναι σίγουρα οι στιγμές της ημέρας στις οποίες μπορούμε να εκτιμήσουμε περισσότερο τη σκόνη από πάνω μας ».

πηγή