Φεστιβάλ ΛΕΑ 2024 στη Δημόσια Βιβλιοθήκη: Παρασκευή 21 και Σάββατο 22 Ιουνίου το πολύ σημαντικό πολιτιστικό γεγονός για τη Λευκάδα

Η Δημόσια Βιβλιοθήκη Λευκάδας μας προσκαλεί στον κήπο της για το 16ο Φεστιβάλ ΛΕΑ την Παρασκευή 21 και το Σάββατο 22 Ιουνίου στις 7:00 μ.μ.

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ

Παρασκευή 21 Ιουνίου 2024

1ο μέρος 

19.00 – 19.50

ΟΜΙΛΙΑ ΚΑΙ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΒΙΒΛΙΟΥ | «Γκαμπριέλ Γκαρσία Μάρκες: Πώς ξεκίνησαν όλα» του Ντάσο Σαλντίβαρ, σε μετάφραση Δέσποινας Δρακάκη

Δέκα χρόνια χωρίς τον Γκαμπριέλ Γκαρσία Μάρκες και η κληρονομιά του κάνει ακόμη αισθητή την παρουσία της. Δέκα χρόνια μετά τον θάνατό του, κυκλοφορεί η επανέκδοση του βιβλίου Γκαμπριέλ Γκαρσία Μάρκες: Το ταξίδι στην πηγή του Ντάσο Σαλντίβαρ.

Αυτή η πασίγνωστη βιογραφία του Γκαμπριέλ Γκαρσία Μάρκες κατέστη δυνατή χάρη σε περισσότερα από είκοσι χρόνια εργασίας, στη διάρκεια των οποίων ο Ντάσο Σαλντίβαρ έκανε έρευνα και ταξίδεψε στα κυριότερα μέρη, πραγματοποίησε εκατοντάδες συνεντεύξεις και ερεύνησε αρχεία σε πολλές χώρες προκειμένου να πάρει μια απάντηση στην εμμονή του: Ποιος ήταν ο άνθρωπος που έγραψε τα Εκατό Χρόνια Μοναξιά; Ποια είναι η ιστορική, πολιτιστική, οικογενειακή και προσωπική πραγματικότητα που αποτελεί τη βάση αυτού του μνημειώδους μυθιστορήματος; Το αποτέλεσμα είναι μια γενική εικόνα απαραίτητη για την πλήρη κατανόηση του έργου ενός από τους μεγαλύτερους συγγραφείς όλων των εποχών.

Όπως αναφέρεται σε αυτές τις σελίδες, ο Γκαρσία Μάρκες έγραψε τα Εκατό Χρόνια Μοναξιά για να «επιστρέψει» στο σπίτι όπου γεννήθηκε και μεγάλωσε με τον παππού και τη γιαγιά του από τη μεριά της μητέρας του μέχρι τα δέκα του χρόνια. Για τον λόγο αυτό, τούτο το βιβλίο αποτελεί και τη βιογραφία αυτού του μυθιστορήματος, αφού το Ταξίδι στην πηγή αφηγείται το πιο μύχιο και ουσιαστικό κομμάτι της ζωής και του έργου του συγγραφέα.

Ο Ντάσο Σαλντιβάρ μιλά με τον Έλληνα συγγραφέα και μεταφραστή Μιχάλη Μακρόπουλο για την ιστορία πίσω από αυτή τη βιογραφία του Κολομβιανού νομπελίστα.

*   Στα ισπανικά και στα ελληνικά

Με την υποστήριξη της  Πρεσβείας της Κολομβίας στην Ιταλία παράλληλης διαπίστευσης για την Ελλάδα, του Επίτιμου Γενικού Προξενείου της Κολομβίας στην Ελλάδα, του Ινστιτούτου Θερβάντες της Αθήνας, του Εκδοτικού Οίκου Ψυχογιός, της Δημόσιας Βιβλιοθήκη Λευκάδας, της Λέσχη Ανάγνωσης της Δημόσιας Βιβλιοθήκης Λευκάδας  και το Βιβλιοπωλείο Fagotto

2ο μέρος

20.00 – 21.00 

ΜΟΥΣΙΚΗ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ | «Περί χορωδίας και κιθάρας» με τον Χάρης Οικονομοπούλου και  Jaris και τη χορωδία του Συλλόγου Ορφέα Λευκάδας

Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Μουσικής, φιλοξενούμε στον κήπο της Βιβλιοθήκης μας:

Α΄ Την Παιδική Χορωδία του Μ/Φ Ομίλου “ΟΡΦΕΥΣ” Λευκάδος

Β΄ Τον κλασσικό κιθαρίστα Χάρη Οικονόμου, σε μια βραδιά κιθάρας με τη συμμετοχή της πιανίστα Μαρίας Βέγκου.

Σάββατο 22  Ιουνίου

19.00 – 19.50

1ο Μέρος

ΣΥΖΗΤΗΣΗ | «Η Ελλάδα ως πηγή λογοτεχνικής έμπνευσης», με τις Ντολόρες Παγιάς και  Μαρία Χοσέ Σολάνο

Η Ελλάδα, το λίκνο του δυτικού πολιτισμού, υπήρξε ανεξάντλητη πηγή λογοτεχνικής έμπνευσης ανά τους αιώνες. Η μυθολογία και οι θρύλοι της έχουν διαποτίσει τα έργα μεγάλων συγγραφέων, από τον Όμηρο και τα έπη του μέχρι σύγχρονους συγγραφείς. Ο πλούτος της ιστορίας, της φιλοσοφίας και του πολιτισμού της έχει λειτουργήσει ως υπόβαθρο για την εξερεύνηση των πιο βαθιών ανθρώπινων διλημμάτων. Η ομορφιά των τοπίων της, από τα επιβλητικά βουνά μέχρι τα νησιά που βρέχονται από το Αιγαίο Πέλαγος, έχει μαγέψει ποιητές και πεζογράφους, που έχουν αποτυπώσει στα έργα τους την ίδια την ουσία της ελληνικής γης. Σε αυτήν την ομιλία ανάμεσα στις Ισπανίδες συγγραφείς Ντολόρες Παγιάς και Μαρία Χοσέ Σολάνο διερευνούμε τους λόγους για τους οποίους η Ελλάδα είναι μια ανεξάντλητη πηγή λογοτεχνικής έμπνευσης προκειμένου να φτάσουμε στα βάθη της ανθρώπινης ψυχής. Συντονίζει η Διευθύντρια του φεστιβάλ ΛΕΑ , Ανδριάνα Μαρτίνεζ.

* Στα ισπανικά και στα ελληνικά

Με την υποστήριξη της Acción Cultural Española, της Ισπανικής Πρεσβείας και του Ινστιτούτου Θερβάντες της Αθήνας της Δημόσιας Βιβλιοθήκη Λευκάδας, της Λέσχη Ανάγνωσης της Δημόσιας Βιβλιοθήκης Λευκάδας  και το Βιβλιοπωλείο Fagotto

2ο Μέρος

20.00 – 20.50

ΣΥΖΗΤΗΣΗ ΚΑΙ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΒΙΒΛΙΟΥ | «Το άγριο βιβλίο» του Χουάν Βιγιόρο, σε μετάφραση Χριστίνας Φιλήμονος

Ο Χουάν έχει ήδη προγραμματίσει τις καλοκαιρινές του διακοπές. Ωστόσο, η μητέρα του αγνοεί τα σχέδιά του και τον αφήνει στο σπίτι του θείου Τίτο, ενός ακλόνητου βιβλιόφιλου που κάνει θόρυβο όταν τρώει και φοβάται τα αρκουδάκια. Εκεί, κρυμμένο ανάμεσα στα χιλιάδες αντίτυπα της βιβλιοθήκης του θείου του, ο Χουάν θα πρέπει να βρει το άγριο βιβλίο, ένα βιβλίο επαναστάτη που αντιστέκεται στο διάβασμα και που φυλάει στις σελίδες του ένα μυστικό που προορίζεται για τον αναγνώστη που μπορεί να το παγιδεύσει.

Ο Χουάν Βιγιόρο είναι Μεξικανός συγγραφέας, δημοσιογράφος και θεατρικός συγγραφέας. Υπήρξε καθηγητής στο UNAM (Εθνικό Αυτόνομο Πανεπιστήμιο του Μεξικού) και στα Πανεπιστήμια Γέιλ, Πρίνστον, Στάνφορντ και Πομπέου Φάμπρα της Βαρκελώνης, καθώς και στο Fundación de Nuevo Periodismo Iberoamericano, που ίδρυσε ο Γκαμπριέλ Γκαρσία Μάρκες. Στην Ελλάδα έχουν εκδοθεί το μυθιστόρημα Ο ύφαλος (εκδ. Φιλύρα, σε μετάφραση Ασπασίας Καμπύλη),  Ο μάρτυρας (εκδ. Κουκκίδα, σε μετάφραση Ασπασίας Καμπύλη), το βιβλίο διηγημάτων Οι ένοχοι (εκδ. Κουκκίδα, σε μετάφραση Μαρίας Παλαιολόγου), το μυθιστόρημα Η γη της μεγάλης επαγγελίας (εκδ. Καστανιώτη, σε μετάφραση Κωνσταντίνου Παλαιολόγου), το θεατρικό Διάλεξη για τη βροχή (εκδ. Καστανιώτη, σε μετάφραση Κωνσταντίνου Παλαιολόγου) και το 2024 κυκλοφορεί Το άγριο βιβλίο από τις Εκδόσεις Carnívora σε μετάφραση της Χριστίνας Φιλήμονος. 

Ο Βιγιόρο συνομιλεί με τη δικηγόρο Δήμητρα Ρομποτή και τον αρχαιολόγο Αντώνη Πεξαρά για το βιβλίο, τη ζωή του και την προώθηση της ανάγνωσης στους νέους.

• Στα ισπανικά και στα ελληνικά

Με την υποστήριξη της Acción Cultural Española, των Πρεσβειών της Ισπανίας και του Μεξικού, του Ινστιτούτου Θερβάντες της Αθήνας, της Σχολής Abanico, των Εκδόσεων Carnívora, της Δημόσιας Βιβλιοθήκη Λευκάδας, της Λέσχη Ανάγνωσης της Δημόσιας Βιβλιοθήκης Λευκάδας  και το Βιβλιοπωλείο Fagotto