Στα Πριγκιπονήσια Λευκάδας

Με αφετηρία το πολυσύχναστο Νυδρί σαλπάρουμε είτε με εκδρομικό σκάφος είτε με νοικιασμένο βαρκάκι για μια μονοήμερη κρουαζιέρα στα πανέμορφα νησάκια του Ιονίου που κολυμπούν ανάμεσα στη Στερεά Ελλάδα και στο νησί της Λευκάδας

Όλοι τα γνωρίζουμε από τον διάσημο Σκορπιό, το μικρό ιδιωτικό κατάφυτο νησάκι του Ιονίου που προσελκύει τους βαθύπλουτους του κόσμου.

Αν τυχόν βρεθείτε στα υψώματα της ανατολικής Λευκάδας και ρίξετε μια ματιά προς τον κόλπο που απλώνεται κάτω από τα πόδια σας, θα δείτε τις μικροσκοπικές κατάφυτες νησίδες να κολυμπούν στα γαλάζια νερά απαρτίζοντας ένα θέαμα που θυμίζει Καραϊβική.

Τα Πριγκιπονήσια είναι ένα σύμπλεγμα μικρών νησιών που τα συναντάμε στον κόλπο της Λευκάδας, ο οποίος εκτείνεται ανάμεσα στο νησί του Ιονίου και στα παράλια της δυτικής Στέρεας Ελλάδας. Σε αυτά συμπεριλαμβάνονται οι νησίδες Σκορπιός, Σκορπίδι, Σπάρτη, Μαδουρή, Χελώνη, Τσοκάρι και το μεγαλύτερο από αυτά, το γνωστό πια Μεγανήσι.

Σε όλα τα νησάκια, εκτός από τον Σκορπιό όπου πλέον μετά την τελευταία αλλαγή ιδιοκτησίας και την ανοικοδόμηση πολυτελών κατοικιών η φυσιογραφική του υπόσταση είναι πολύ διαφορετική, στα υπόλοιπα νησιά θα παρατηρήσετε ελάχιστη έως πλήρη απουσία δόμησης και επέμβασης του ανθρώπινου παράγοντα στη γεωφυσική τους μορφή. Ωστόσο σε αυτόν τον κανόνα η εξαίρεση φαίνεται να είναι το Μεγανήσι που ξεχωρίζει με την παρουσία του στον κόλπο, αφού όπως είπαμε είναι το μεγαλύτερο από τα υπόλοιπα, αλλά και το μοναδικό που κατοικείται από τα πανάρχαια χρόνια με μόνιμους κατοίκους να ζουν ανέκαθεν στα χωριά του. Επιπλέον σε κανένα από αυτά τα νησιά -εκτός από το Μεγανήσι- δεν κυκλοφορούν μηχανοκίνητα οχήματα.

Πώς θα πάω στα Πριγκιπονήσια;

Ο πλέον διασκεδαστικός τρόπος είναι να νοικιάσετε βαρκάκι από το Νυδρί και με ημερήσια χρέωση να πραγματοποιήσετε μια άκρως ενδιαφέρουσα περιήγηση σε όλα τα νησάκια. Ο κόλπος του Βλυχού είναι γενικά ασφαλής, δεν παρουσιάζει ισχυρούς ανέμους, με μόνη εξαίρεση το πέρασμα ανάμεσα σε Λευκάδα και Μεγανήσι. Ετσι, ακόμη και αν δεν είστε ειδικοί στη ναυσιπλοΐα, με τη συμβουλή και τη συνδρομή της εταιρείας που θα σας νοικιάσει το σκάφος θα απολαύσετε μια ασφαλή και πολύ ενδιαφέρουσα καλοκαιρινή εκδρομή που πραγματικά θα τη θυμάστε για πάντα. Διαφορετικά μπορείτε με αφετηρία το Νυδρί να συμμετάσχετε σε κάποια από τις ημερήσιες κρουαζιέρες που πραγματοποιούνται από εκδρομικά σκάφη στον κόλπο της Λευκάδας και στο Μεγανήσι. Φυσικά στο Μεγανήσι μπορείτε να έρθετε και με το φέρι μποτ το οποίο αναχωρεί καθημερινά με συχνά δρομολόγια από το Νυδρί –διάρκεια ταξιδιού περίπου 30 λεπτά.

Τα Πριγκιπονήσια με μια ματιά

Σε απόσταση αναπνοής από το πολυσύχναστο Νυδρί θα δούμε τη νησίδα Μαδουρή, μόλις 800 μέτρα μακριά από την ακτή. Πρόκειται για ένα ιδιόκτητο νησάκι με έκταση 0,127 τ.χ. Η Μαδουρή ανήκει στην οικογένεια Βαλαωρίτη ήδη από τον 19ο αιώνα. Στο μικρό παραδοσιακής επτανησιακής αρχιτεκτονικής κτίσμα, που ανεγέρθηκε το 1864, ευδιάκριτο και από το Νυδρί, μεγάλωσε ο ποιητής Αριστοτέλης Βαλαωρίτης. Μπροστά από την κατοικία υπάρχει μια μικρή τσιμεντένια προβλήτα και μια πινακίδα που απαγορεύει την αποβίβαση, σε κάθε περίπτωση λοιπόν καλό θα ήταν να σεβαστείτε την ξένη ιδιοκτησία.

Λίγο βορειοτέρα από τη Μαδουρή θα προσεγγίσετε επίσης εύκολα τη νησίδα Σπάρτη που έχει έκταση κοντά στο μισό τ. χλμ. Πρόκειται για μια κατάφυτη κουκκίδα γης που είναι ακατοίκητη. Εδώ θα δέσετε στα δυτικά του νησιού, στον μικρό μόλο που βρίσκεται στον ορμίσκο και θα κάνετε μια όμορφη σύντομη βόλτα. Κοντά στον διάσημο Σκορπιό θα δούμε τις μικροσκοπικές νησίδες Σκορπίδι και Τσοκάρι, που απλώς μπορείτε να τις διαπλεύσετε περιμετρικά με το σκάφος σας. Ο άλλοτε ειδυλλιακός Σκορπιός είναι πλέον απροσπέλαστος και δυστυχώς μοιάζει με εργοτάξιο, αφού εδώ κατασκευάζονται από τον νέο ιδιοκτήτη πολυτελείς επαύλεις.

Πλώρη για το Μεγανήσι

Στο Μεγανήσι όπως είπαμε ζουν μόνιμα περίπου 1.000 κάτοικοι διαμοιρασμένοι σε τρία χωριά, το Σπαρτοχώρι, το Κατωμέρι και το Βαθύ.

Το φέρι μποτ από τη Λευκάδα θα πιάσει πρώτα στο λιμανάκι του Σπαρτοχωρίου και στη συνέχεια θα δέσει στο Βαθύ, το πάλαι ποτέ γραφικό ψαροχώρι που σήμερα είναι ένα από τα πιο πολυσύχναστα λιμάνια του Ιονίου, αφού εδώ το καλοκαίρι δένουν δεκάδες ιστιοφόρα.

Από τα Σπήλια -το λιμανάκι του Σπαρτοχωρίου- όπου ξεδιπλώνεται μια θαυμάσια ακρογιαλιά με δύο παραλιακές ταβέρνες, μπορείτε περπατώντας για περίπου 20 λεπτά να ανηφορίσετε ώς το γραφικό Σπαρτοχώρι, απ’ όπου θα απολαύσετε την εξαίσια θέα στη θάλασσα και στις αντικρινές ακτές της Λευκάδας. Απέναντι από τη Λευκάδα βρίσκεται η ακτή του Αϊ-Γιάννη που σκιάζεται από ελιές και πουρνάρια και να προσεγγίσετε με σκάφος από τα Σπήλια.

Στη νοτιοδυτική πλευρά του Μεγανησιού, στον θαλάσσιο δίαυλο Λευκάδας Μεγανησιού, μπορείτε να προσεγγίσετε θαλάσσια τη σπηλιά του «Παπανικολή» όπου λέγεται ότι κρυβόταν το θρυλικό υποβρύχιο κατά τον ελληνοϊταλικό πόλεμο. Το ίδιο όμορφη είναι και η σπηλιά του «Γιοβάνι» λίγες δεκάδες μέτρα βορειοτέρα..

Από το Βαθύ, όπου επίσης δένουν εκδρομικά σκάφη, αφού περιηγηθείτε στη διαμορφωμένη προκυμαία με τα καφέ, τα μεζεδοπωλεία, τα εστιατόρια και τα παραδοσιακά ταβερνάκια, μπορείτε παίρνοντας το τοπικό λεωφορείο ή ακόμη και με τα πόδια να επισκεφτείτε το μεσόγειο χωριό Κατωμέρι (απέχει 1,5 χιλιόμετρα). Από το Βαθύ θα πάτε για μπάνιο, μόνο με βάρκα, στις μικροσκοπικές ακρογιαλιές Πασουμάκι και Αμπελάκια. Εξαιρετική είναι η παραλία Φανάρι στον κάβο του Αθερινού, όπου λειτουργεί καντίνα.

Δυτικά από το Κατωμέρι, με θέα στο γειτονικό νησάκι Κάλαμος, βρίσκεται η καλή βοτσαλωτή παραλία Πόρτο Ελιά.

● Πληροφορίες για τα δρομολόγια του φέρι μποτ στη γραμμή Νυδρί – Μεγανήσι 

πηγή