Ο δικός μας τραχανάς – Η συνταγή από το βιβλίο της Εύης Βουτσινά «Λευκαδίτικα μαγειρέματα»*

Ουρανία Ματαφιά, Λευκάδα

Σε ελάχιστα χωριά της Λευκάδας έφτιαχναν σπιτικό τραχανά. Στα υπόλοιπα και στην πόλη έπαιρναν από τα χωριά του Ξηρομέρου, την Πλαγιά και την Περατιά κυρίως. Εννοούμε πάντα το γλυκό τραχανά που γίνεται με κομμένο σιτάρι που βράζεται μέσα σε πλήρες πρόβειο γάλα μέχρι να το απορροφήσει. Ο ξινός τραχανάς (με αλεύρι) είναι παντελώς άγνωστος σ’ αυτό τον τόπο.

Υλικά

  • 1 φλιτζάνι τραχανά
  • ½ φλιτζάνι γάλα
  • 1 κομμάτι κεφαλοτύρι (100 γραμμάρια περίπου)
  • 1 κουταλιά βούτυρο

Διαδικασία: Βάζουμε νερό να κοχλάσει και ρίχνουμε τον τραχανά. Ανακατεύουμε και τον αφήνουμε να βράσει. Όταν είναι σχεδόν έτοιμος, ρίχνουμε γάλα και το αφήνουμε να βράσει όλο μαζί.

Κόβουμε το κεφαλοτύρι σε μικρά κομμάτια και τα τηγανίζουμε ελαφρά στο βουτυράκι. το ρίχνουμε στην κατσαρόλα και την αποσύρουμε. Τη σούπα την κάνουμε όσο πηχτή θέλουμε.

*Το βιβλίο της Εύης Βουτσινά «Λευκαδίτικα μαγειρέματα» που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις fagotto books στη Λευκάδα μπορείτε να το προμηθευτείτε από το βιβλιοπωλείο Fagottobooks στη Ζακύνθου 7.