«Ο τυχαίος θάνατος ενός αναρχικού» σε Πρέβεζα και Γιάννινα

Τα Ιωάννινα αλλά και η Πρέβεζα θα αποτελέσουν σταθμούς της παράστασης «Ο τυχαίος θάνατος ενός αναρχικού» η οποία έχει αποσπάσει πολλά θεατρικά βραβεία.

Οι Πάνος Βλάχος, Φοίβος Ριμένας, Ιφιγένεια Αστεριάδη, Κωνσταντίνος Μαγκλάρας, Παναγιώτης Κατσώλης και Στέλιος Πέτσος, υπό τη σκηνοθετική οδηγία του Γιάννη Κακλέα, μυούν το κοινό στο καυστικό και καταγγελτικό σύμπαν του Ντάριο Φο, ο οποίος, βασιζόμενος σε πραγματικά γεγονότα που συνέβησαν στην Ιταλία σε καιρούς έντασης, έγραψε μια αριστουργηματικά φαρσική και καταγγελτική σάτιρα για τη βία, την ηλιθιότητα, την αυθαιρεσία της εξουσίας, κατασκευασμένα ψεύδη και τη σκόπιμα «τυφλή» Δικαιοσύνη, υπηρέτη ενός συστήματος διαφθοράς.

Μέσα από μια έξυπνη και επίκαιρη κωμωδία, η εξουσία ξεγυμνώνεται και παρουσιάζονται τα «αδιάσειστα» στοιχεία που χρησιμοποιούνται για την ενοχοποίηση κάποιου. Ένα ανοιχτό παράθυρο στον έκτο όροφο μπορεί να αποτελέσει λύση όταν η ψυχραιμία χάνεται και ο θάνατος θα αρχειοθετηθεί απλώς ως «τυχαίος»!

Ο Ντάριο Φο καταφέρνει να ξεσκεπάσει μέσα από το έργο του, τη δολοφονία του «αναρχικού σιδηροδρομικού» Τζουζέπε Πινέλι, που διαπράχθηκε από την ιταλική αστυνομία. Με σατιρικό και ειρωνικό τρόπο καταγγέλλει το τραγικό συμβάν, καυτηριάζει την κατάχρηση της εξουσίας και, αν και γράφτηκε πριν από χρόνια για να ασκήσει κριτική στην ασύδοτη εξουσία του συστήματος δικαιοσύνης της Ιταλίας και της κυβερνητικής διαφθοράς, σήμερα, χρόνια μετά, ο θεατής δε θα δυσκολευτεί να βρει πολλές  ομοιότητες με την Ελλάδα του σήμερα.

Στα Γιάννενα, «Ο Τυχαίος Θάνατος ενός Αναρχικού» θα ανέβει την Τρίτη 25 Ιουλίου, στις 9.30 το βράδυ, στο υπαίθριο θέατρο της ΕΗΜ, ενώ στην Πρέβεζα η παράσταση θα δοθεί μία ημέρα νωρίτερα, στο Δημοτικό Κηποθέατρο.

πηγή