Η φωτογραφία του 1968 που άλλαξε τον κόσμο

Ήταν η πρώτη έγχρωμη φωτογραφία της Γης που τραβήχτηκε από το διάστημα και κυκλοφόρησε γρήγορα σε όλο τον κόσμο.

Την παραμονή των Χριστουγέννων του 1968 το πλήρωμα του Apollo 8 απαθανάτισε ένα εντυπωσιακό θέαμα καθώς περιφερόταν γύρω από τη Σελήνη: η φωτισμένη Γη που εμφανίστηκε πάνω από τον σκοτεινό σεληνιακό ορίζοντα. Οι αστροναύτες της NASA εντυπωσιάστηκαν από αυτό που είδαν.

 «Ω Θεέ μου, κοίτα αυτή την εικόνα εκεί! Έρχεται η Γη. Είναι τόσο όμορφη!» ο Μπιλ Άντερς φώναξε στον αστροναύτη Τζιμ Λόβελ. «Έχεις έγχρωμο φιλμ Τζιμ; Γρήγορα δώστο μου».

«Αυτή είναι μια πανέμορφη λήψη», είπε ο Λόβελ, καθώς πήρε μια από τις πιο διάσημες φωτογραφίες στον κόσμο.

Η φωτογραφία έλαβε την ονομασία “Earthrise” (ανατολή της Γης). Ήταν η πρώτη έγχρωμη φωτογραφία της Γης που τραβήχτηκε από το διάστημα και κυκλοφόρησε γρήγορα σε όλο τον κόσμο.

Δεκαοκτώ μήνες αφότου οι αστροναύτες του Apollo 8 τράβηξαν τη φωτογραφία που έμεινε γνωστή ως Earthrise, 20 εκατομμύρια άνθρωποι βγήκαν στους δρόμους σε όλες τις ΗΠΑ για να διαμαρτυρηθούν για την καταστροφή του περιβάλλοντος στον πρώτο εορτασμό της Ημέρας της Γης.

Η Kathleen Rogers, πρόεδρος του Earth Day Network, λέει στο BBC ότι η φωτογραφία Earthrise έπαιξε καθοριστικό ρόλο στο να αναπτυχθεί περιβαλλοντική συνείδηση και να ενθαρρυθνθούν οι άνθρωποι να συμμετάσχουν στον περιβαλλοντικό ακτιβισμό.

«Ήταν το στοιχείο που έδωσε την αφορμή για την Ημέρα της Γης, στην οποία συμμετέχουν τώρα ένα δισεκατομμύριο άνθρωποι, και δημιούργησε ένα περιβαλλοντικό κίνημα παγκοσμίως», εξηγεί η Rogers. Οι αφίσες για την Ημέρα της Γης το 1970 είχαν όλες τη φωτογραφία με την «ανατολή της Γης».

Πριν από την Ημέρα της Γης, οι άνθρωποι μιλούσαν για το πώς η εξερεύνηση του διαστήματος είχε καταστήσει πολύ πιο σαφές το πόσο μοναδικοί είμαστε, σημειώνει η Rogers.  «Μόλις δημοσιεύτηκε η φωτογραφία, μέλη του Κογκρέσου και παγκόσμιοι ηγέτες άρχισαν να μιλούν για το πόσο εύθραυστη ήταν η Γη. Το Earthrise τόνισε τη μοναδικότητα της Γης σε αυτό το μεγάλο μαύρο σύμπαν και οδήγησε εκατομμύρια ανθρώπους να αντιληφθούν πόσο είχαμε μολύνει τον πλανήτη μας».

Έδειξε ότι η Γη ήταν αυτή η πολύ ευάλωτη σφαίρα στο διάστημα, που πρέπει να προστατεύσουμε. Είπε πολύ περισσότερα από πολυσέλιδες εκθέσεις περιβαλλοντικών οργανώσεων.

Λόγω της ιστορίας και του ισχυρού μηνύματός της, η φωτογραφία Earthrise συνεχίζει να πυροδοτεί την περιβαλλοντική συνείδηση.

πηγή