Πώς ένας ιταλικός προορισμός επιβάλλει περιορισμούς στους τουρίστες

Λαμβάνει μέτρα την ώρα που οι ντόπιοι δεν μπορούν να βρουν πια σπίτια.

Την ώρα που πλήθος ταξιδιωτών σχεδιάζει αποδράσεις στην Ιταλία για την καλοκαιρινή περίοδο, μια περιοχή της χώρας θέτει περιορισμό στον αριθμό των επισκεπτών που δέχεται σε μια προσπάθεια αποτροπής του υπερτουρισμού.

Ο λόγος για την αυτόνομη περιοχή του Alto Adige, γνωστή και ως Bolzano – South Tyrol, στα βόρεια της χώρας, που έχει ήδη εισαγάγει ένα όριο στους επισκέπτες που διανυκτερεύουν, περιορίζοντας τους αριθμούς στα επίπεδα του 2019 και επιβάλλοντας απαγόρευση σε τυχόν νέα ανοίγματα καταλυμάτων (εκτός εάν έχει κλείσει άλλο).

Η περιοχή, που συνορεύει με την Αυστρία, είναι μια από τις πιο γνωστές πύλες προς τα βουνά των Δολομιτών. Οι επισκέπτες ξεχύνονται εδώ προκειμένου να δουν τις θεαματικές απόκρημνες κορυφές που “λάμπουν” στο ηλιοβασίλεμα, τις ονειρεμένες λίμνες και τις πόλεις, όπου γεύονται ζυμαρικά, τοπική μπύρα και εξασκούνται στα γερμανικά – μιας και η επαρχία είναι δίγλωσση.

Η πρωτεύουσα Μπολτσάνο φιλοξενεί επίσης έναν παγκοσμίου φήμης κάτοικο: τον «Ötzi the Iceman», το φυσικά μουμιοποιημένο σώμα ενός ντόπιου που πέθανε πριν από περίπου 5.200 χρόνια. Το σώμα του– μαζί με τα σχεδόν τέλεια διατηρημένα ρούχα του– αποτελούν ένα μουσείο από μόνα τους στην πόλη.

Ο Arnold Schuler, ο οποίος είναι υπεύθυνος για τον τουρισμό στην επαρχία και ο οποίος πρότεινε το νέο νόμο, είπε στο CNN ότι –η περιοχή είχε «αγγίξει το όριο».

«Φτάσαμε στο όριο των πόρων μας, είχαμε προβλήματα με την κυκλοφορία και οι κάτοικοι δυσκολεύονται να βρουν μέρη για να ζήσουν», είπε, προσθέτοντας ότι θέλουν «να εγγυηθούν την ποιότητα [ζωής] για τους ντόπιους και τους τουρίστες».

Το Alto Adige είναι γνωστό καταφύγιο στην περιοχή, αλλά ο Schuler λέει ότι η φήμη του έχει αρχίσει να τίθεται σε κίνδυνο από τον τεράστιο αριθμό ανθρώπων που το επισκέπτονται.

«Οι τουρίστες έρχονται εδώ για να κάνουν πεζοπορία και να δουν όμορφα μέρη, όχι για να βρεθούν σε κοσμοσυρροή», είπε.

Το 2022, η περιοχή είχε 34 εκατομμύρια διανυκτερεύσεις.

«Ο τομέας του τουρισμού είναι πολύ σημαντικός για εμάς, για τις θέσεις εργασίας και την οικονομία, αλλά είχαμε φτάσει στο όριο, οπότε λάβαμε αυτά τα μέτρα για να εγγυηθούμε την καλύτερη διαχείριση της ροής ανθρώπων και να εγγυηθούμε τη διαμονή για τους τουρίστες».

Ο νόμος, ο οποίος τέθηκε σε ισχύ τον Σεπτέμβριο του 2022, εμποδίζει οποιονδήποτε να ανοίξει ένα νέο κατάλυμα ή να προσθέσει περισσότερα δωμάτια χωρίς να ζητήσει άδεια από την τοπική αρχή.

Δεν υπάρχουν σπίτια για τους ντόπιους

Ο Schuler είπε, μεταξύ άλλων, ότι το μέγεθος των τουριστών δυσκολεύει επίσης τη ζωή των ντόπιων, που δεν μπορούν πια να βρουν στέγη. «Γίνεται όλο και πιο δύσκολο να βρεις στέγη επειδή τόσα πολλά σπίτια έχουν μετατραπεί σε τουριστικά καταλύματα», ανέφερε τονίζοντας ότι το κόστος ενοικίασης έχει αυξηθεί.

Η περιοχή έχει πληθυσμό περίπου 532.000 κατοίκους, με τους τελευταίους να υπερτερούν των τουριστικών κλινών κατά περίπου δύο προς ένα – αλλά αυτός ο μέσος όρος οφείλεται σε ορισμένες περιοχές που έχουν ελάχιστο τουρισμό. «Έχουμε περιοχές όπου ο αριθμός των τουριστικών κλινών υπερβαίνει κατά πολύ τους κατοίκους», συμπλήρωσε ο Schuler.

Ο αριθμός των Airbnb στην περιοχή έχει αυξηθεί κατά 400% τα τελευταία πέντε χρόνια, σύμφωνα με τον ίδιο.

«Πάντα λέγαμε ότι θέλουμε να είμαστε μια περιοχή με τουρίστες, αλλά και ένα μέρος όπου οι ντόπιοι ζουν καλά», επεσήμανε.

Όπως όλα δείχνουν, η περιοχή έχει επιλέξει την ποιότητα αντί την ποσότητα, καθώς και την ανάπτυξη με βιώσιμους όρους. Και πιθανότατα δε θα χάσει…

πηγή