Ανάδειξη της Ευρωπαϊκής Πρωτεύουσας Έξυπνου Τουρισμού και του Πράσινου Πρωτοπόρου Προορισμού
Την  έναρξη της διαδικασίας για την ανάδειξη της Ευρωπαϊκής Πρωτεύουσας Έξυπνου Τουρισμού για το 2024, η οποία επιβραβεύει τις ευρωπαϊκές πόλεις για τις καινοτόμες, ψηφιακές και βιώσιμες τουριστικές πρακτικές τους, καθώς και για την απονομή του βραβείου «Πράσινος Πρωτοπόρος του Έξυπνου Τουρισμού στην ΕΕ» (πρώην βραβείο EDEN), το οποίο αναδεικνύει πρακτικές βιώσιμου τουρισμού σε μικρότερους τουριστικούς προορισμούς, ανακοίνωσε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Οι πόλεις, που έχουν τις προϋποθέσεις, πρέπει να υποβάλουν αίτηση έως τις 5 Ιουλίου (ώρα 17.00).

Το νέο στοιχείο είναι ότι τώρα μόνο μια πόλη (αντί για δύο) θα κερδίσει στον διαγωνισμό της Ευρωπαϊκής Πρωτεύουσας Έξυπνου Τουρισμού 2024. Όπως προαναφέρθηκε, ο θεσμός «Πράσινος Πρωτοπόρος του Έξυπνου Τουρισμού στην ΕΕ» (European Green Pioneer of Smart Tourism) είναι πλέον ο διάδοχος του European Destinations of Excellence (EDEN).

Προκειμένου να διαγωνιστούν για τους τίτλους του 2024, οι πόλεις καλούνται να επιδείξουν τις καινοτόμες τουριστικές πρακτικές τους και να υποβάλουν τις αιτήσεις τους χρησιμοποιώντας μια ηλεκτρονική φόρμα. Οι αιτήσεις θα αξιολογηθούν πρώτα από μια ομάδα ανεξάρτητων εμπειρογνωμόνων. Στο δεύτερο βήμα, οι πόλεις που θα επιλεγούν, θα κληθούν να παρουσιάσουν την υποψηφιότητά τους ενώπιον της Ευρωπαϊκής Κριτικής Επιτροπής. Η Ευρωπαϊκή Κριτική Επιτροπή θα επιλέξει δύο νικητές, την «Ευρωπαϊκή Πρωτεύουσα Έξυπνου Τουρισμού 2024» και τον «Πράσινο Πρωτοπόρο του Έξυπνου Τουρισμού στην ΕΕ», που θα ανακοινωθούν τον Νοέμβριο ή Δεκέμβριο του 2023.

Και οι δύο διαγωνισμοί είναι ανοιχτοί σε πόλεις τόσο σε όλη την ΕΕ, όσο και σε χώρες εκτός ΕΕ που συμμετέχουν στα προγράμματα COSME και Ενιαίας Αγοράς.

Ευρωπαϊκή Πρωτεύουσα Έξυπνου Τουρισμού 2024 

Ο διαγωνισμός European Capital of Smart Tourism έχει αποδεδειγμένη επιτυχία. Η Ευρωπαϊκή Πρωτεύουσα Έξυπνου Τουρισμού για το 2024 είναι η πέμπτη έκδοση του διαγωνισμού. Η Πάφος και η Σεβίλλη είναι οι Πρωτεύουσες του 2023, το Μπορντό και η Βαλένθια επιλέχθηκαν ως Πρωτεύουσες του 2022, το Γκέτεμποργκ και η Μάλαγα ως Πρωτεύουσες του 2020, ενώ το Ελσίνκι και η Λυών κέρδισαν τον εναρκτήριο διαγωνισμό και κατείχαν από κοινού τους τίτλους του 2019.

Η Ευρωπαϊκή Πρωτεύουσα Έξυπνου Τουρισμού 2024 θα προβάλλεται κατά τη διάρκεια του έτους σε όλες τις επικοινωνιακές δράσεις, που θα αφηγούνται την ιστορία των εξαιρετικών έξυπνων και καινοτόμων πρακτικών που την έκαναν να ξεχωρίσει και να κερδίσει.

Οι δράσεις προβολής θα περιλαμβάνουν την παραγωγή ενός διαφημιστικού βίντεο, ενός μεγάλου γλυπτού hashtag για εγκατάσταση σε περίοπτη τοποθεσία, ποικίλες προωθητικές δραστηριότητες και προβολή σε επίπεδο ΕΕ και διεθνώς. Ο νικητής θα έχει επίσης την ευκαιρία να ενταχθεί σε ένα αναπτυσσόμενο και ενεργό δίκτυο έξυπνων προορισμών που προκρίθηκαν στις τέσσερις προηγούμενες εκδόσεις του διαγωνισμού, να ανταλλάξει βέλτιστες πρακτικές και να μάθει ο ένας από τον άλλο.

Ο διαγωνισμός European Capital of Smart Tourism είναι ανοιχτός σε πόλεις με πληθυσμό άνω των 100.000 κατοίκων.

 «Πράσινος Πρωτοπόρος του Έξυπνου Τουρισμού στην ΕΕ» (European Green Pioneer of Smart Tourism) 

Το European Green Pioneer of Smart Tourism είναι ο διάδοχος του διαγωνισμού European Destinations of Excellence (EDEN) που εισήχθη για πρώτη φορά από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή το 2007 για να επιβραβεύσει μη παραδοσιακούς, αναδυόμενους προορισμούς βιώσιμου τουρισμού στην Ευρώπη.

Ο διαγωνισμός βασίζεται στην αρχή της προώθησης της ανάπτυξης βιώσιμου τουρισμού σε μικρότερους προορισμούς που φέρνει αξία στην οικονομία, τον πλανήτη και τους ανθρώπους. Η νικήτρια πόλη θα αποτελέσει παράδειγμα έμπνευσης για άλλους τουριστικούς προορισμούς σε όλη την Ευρώπη, ενώ θα ενισχύσει το προφίλ της πόλης ως ποιοτικού ταξιδιωτικού προορισμού, να προσελκύει επισκέπτες και να δημιουργεί οικονομική ανάπτυξη με βιώσιμο τρόπο.

Ο διαγωνισμός Green Pioneer είναι ανοιχτός σε πόλεις με πληθυσμό 25.000 – 100.000 κατοίκων.

πηγή