Διεθνής Ημέρα Μουσείων στην Πρέβεζα

Η 18η Μαΐου κάθε έτους καθιερώθηκε το 1977 από το Διεθνές Συμβούλιο Μουσείων ως η ΔΙΕΘΝΗΣ ΗΜΕΡΑ ΜΟΥΣΕΙΩΝ, με στόχο να αναδείξει τον ρόλο των μουσείων στη σύγχρονη κοινωνία [αναλυτικότερα: https://icom-greece.mini.icom.museum/]

Με αφορμή τον φετινό εορτασμό, με κεντρικό θέμα «Μουσεία, Αειφορία και Ποιότητα Ζωής» η Εφορεία Αρχαιοτήτων Πρέβεζας και το Αρχαιολογικό Μουσείο Νικόπολης σχεδίασαν τις ακόλουθες δράσεις:

Χώμα – Νερό – Φωτιά

Διήμερο εργαστήριο κεραμικής τέχνης σε συνεργασία με την Πρεβεζιάνα Κεραμίστρια & Συντηρήτρια Έργων Τέχνης, Άλκηστη Περδικάρη – Alkistis Perdi
Οι συμμετέχοντες, μικροί και μεγάλοι, θα έχουν την ευκαιρία να γνωρίσουν τις βασικές τεχνικές παραγωγής και διακόσμησης πήλινων αντικειμένων, με αναφορές στα κεραμικά ευρήματα της μόνιμης έκθεσης του ΑΜΝ αλλά και την αρχέγονη -φιλική προς το περιβάλλον- πρώτη ύλη, τον πηλό.

Το εργαστήριο θα υλοποιηθεί σε δύο ξεχωριστές ενότητες:

Πλάθω, ψήνω και σερβίρω

Μαθητές του 1ου Γυμνασίου Φιλιππιάδας, αφού περιηγηθούν στη μόνιμη έκθεση του μουσείου, παρατηρήσουν και εμπνευστούν από τα εκθέματα της ενότητας, «Ιδιωτικός Βίος / Οικοσκευή», καλούνται να κατασκευάσουν τα πήλινα σκεύη του νοικοκυριού μιας ρωμαϊκής κατοικίας της Νικόπολης.
Τα αγγεία των μαθητών -αφού ψηθούν- θα εκτεθούν τελικά σε χώρο του σχολείου και θα παρουσιαστούν σε όλη τη σχολική μονάδα.

Υπεύθυνη εκπαιδευτικός: Αντιγόνη Αναγνώστου , φιλόλογος.

Αρχαιολογικό Μουσείο Νικόπολης, 18.05.2023, 09:30

Πηλοτεχνήματα

Οι συμμετέχοντες κάτω από την καθοδήγηση της κεραμίστριας θα έχουν την ευκαιρία να δημιουργήσουν πήλινα αντικείμενα (αγγεία, ειδώλια, εργαλεία, διακοσμητικά σκεύη), τα οποία θα εμπνευστούν από τα εκθέματα της μόνιμης έκθεσης του ΑΜΝ.

Το εργαστήριο θα πραγματοποιηθεί σε δύο δίωρες συναντήσεις.

Η δράση απευθύνεται σε ενήλικες με συμμετοχή έως 17 ατόμων.

Απαιτείται τηλεφωνική κράτηση θέσης στο τηλέφωνο 26820 89892 (Μαρία Καραμπά, Δευτέρα – Παρασκευή, 08:30 – 15:00). Θα τηρηθεί σειρά προτεραιότητας

Αρχαιολογικό Μουσείο Νικόπολης, 18 – 19.05.2023, 18:00.

 Με μουσική

Το Μουσικό Σχολείο Πρέβεζας θα πραγματοποιήσει στον αύλειο χώρο του Αρχαιολογικού Μουσείου Νικόπολης συναυλία διάρκειας περίπου μίας ώρας.
Θα παρουσιαστούν δύο μουσικά σύνολα, μουσικής τζαζ και χορωδίας.

Αρχαιολογικό Μουσείο Νικόπολης, 18.05.2023, 20:30.

Πληροφορίες: Μαρία Καραμπά, 26820 89892.
https://nicopolismuseum.gr/amn_museumday_2023/

Την ημέρα του εορτασμού η είσοδος στη μόνιμη έκθεση του μουσείου είναι ελεύθερη για όλους (08:00 – 20:00)