Ψείρα: Το άγνωστο ελληνικό νησί με τον αρχαίο οικισμό

Το όνομα μόνο τυχαίο δεν είναι

Η Ελλάδα είναι γεμάτη μεγάλα αλλά και μικρότερα νησιά και το καθένα ξεχωρίζει για την ομορφιά αλλά και πολλές φορές την ιστορία του. Ωστόσο, υπάρχουν και μέρη τα οποία έχουν τη δική τους μεγάλη ιστορία αλλά δεν είναι γνωστή στους πολλούς. Μια τέτοια περίπτωση είναι και το άγνωστο ελληνικό νησί με τον αρχαίο οικισμό. Πρόκειται για μια μικρή ακατοίκητη νησί που όμως κάποτε είχε ζωή και αυτό αποδεικνύεται από τα ευρήματα που υπάρχουν ακόμη και σήμερα εκεί. Ο λόγος για το νησί Ψείρα το οποίο βρίσκεται και ανήκει στην Κρήτη. Οι εικόνες από ψηλά είναι πολύ εντυπωσιακές.

Η Ψείρα, λοιπόν, με το παράξενο όνομα είναι μια νησίδα που ανήκει διοικητικά στην Κρήτη και συγκεκριμένα στον νομό Λασιθίου. Ένα άνυδρο και χωρίς πράσινο νησί το οποίο έχει σπουδαία ιστορία όσον αφορά τον Μινωικό πολιτισμό. Κι αυτό γιατί στην Ψείρα έχει εντοπιστεί κατά τη διάρκεια παλιών ερευνών από αρχαιολόγους, ένας σπουδαίος μινωικός οικισμός έκτασης περίπου 15-20 στρεμμάτων.

Ο συγκεκριμένος αποτελεί έναν από τους σπουδαιότερους αρχαίους μινωικούς οικισμούς στην Κρήτη. Το όνομα του νησιού μόνο τυχαίο δεν είναι καθώς το έχει πάρει λόγω σχήματος, μιας και θυμίζει το γνωστό παράσιτο. Εκτός από την Ψείρα, κοντά βρίσκονται και άλλες νησίδες με… παρόμοια ονόματα. Πιο συγκεκριμένα θα βρει κανείς την Κόνιδα, που είναι ουσιαστικά το αυγό της ψείρας) αλλά και μια άλλη νησίδα που έχει το όνομα Ψύλλος.

Ο συγκεκριμένος αρχαίος οικισμός της Ψείρας χρονολογείται περίπου στο 1700 π.Χ. – 1450 π.Χ. και βρίσκεται σε μια μικρή χερσόνησο στη νότια πλευρά του νησιού. Η συγκεκριμένη αρχαία πόλη που ανακαλύφθηκε δεν είναι μεγάλη και θεωρείται ότι την κατοικούσαν οικογένειες εμπόρων, τεχνιτών, ψαράδων και ναυτικών που ήταν όλες πλούσιες και διατηρούσαν επαφές με όλη τη Μεσόγειο.

πηγή