Αμβρακία Οδός: Το Φθινόπωρο στην κυκλοφορία το τελευταίο τμήμα Άκτιο-Βόνιτσα

Για το Φθινόπωρο πηγαίνει η παράδοση των τελευταίων 17 χιλιομέτρων που ολοκληρώνει την αναβάθμιση σε αυτοκινητόδρομο του άξονα Άκτιο-Αμβρακία. Σε ενημέρωση δημοσιογράφων που πραγματοποιήθηκε στο υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών έγινε αναλυτική παρουσίαση των έργων, μεταξύ των οποίων και της εξέλιξη της προόδου στα μεγάλο αυτό οδικό project.

Όπως ανέφερε ο υφυπουργός Υποδομών, Γιώργος Καραγιάννης, ο προγραμματισμός του υπουργείου τοποθετεί την παράδοση στην κυκλοφορία στα τέλη Φθινοπώρου, περίπου στα τέλη Οκτωβρίου. Ουσιαστικά το έργο ολοκληρώνεται με μια μικρή μετάθεση καθώς αρχικά υπολογιζόταν η παράδοση του μέσα στο καλοκαίρι.

Ένα έργο με ιστορία

 Η κατασκευή του αυτοκινητόδρομου της Αμβρακίας Οδού, είναι ένα έργο με μακρά ιστορία. Ο διαγωνισμός έσπασε σε 4 τμήματα το 2008 και τον Μάρτιο του 2010 υπογράφτηκαν οι 4 συμβάσεις. Από τότε και μέχρι το 2015 η πρόοδος ήταν σημαντικά μικρή με αποτέλεσμα να κινδυνεύει να τιναχτεί στον αέρα.

Το 2016 γίνεται μια εργολαβία την οποία ανέλαβε η ΑΚΤΩΡ, αποτέλεσμα της οποίας ήταν η απόδοση 17 χιλιομέτρων μεταξύ Ακτίου και Βόνιτσας την Άνοιξη του 2019. Ήταν το πρώτο μεγάλο τμήμα που παραδόθηκε στην κυκλοφορία.

Επίσης δημοπρατήθηκε μια εργολαβία-σκούπα ύψους 150 εκατ. ευρώ την οποία τελικά ανέλαβε η Μυτιληναίος και η οποία θα καταλήξει με την παράδοση και του τελευταίου τμήματος του αυτοκινητόδρομου.

 Ο νέος άξονας μήκους 48,5 χιλιομέτρων έχει χαρακτηριστικά κλειστού αυτοκινητόδρομου και διαθέτει 2 λωρίδες ανά ρεύμα κυκλοφορίας. Διαθέτει ανισόπεδους κόμβους και αυξάνει γεωμετρικά τα επίπεδα οδικής ασφάλειας. Ο υφιστάμενος δρόμος είναι διαβόητος για τα συνεχή τροχαία που στοιχίζουν ανθρώπινες ζωές κάθε χρόνο.

Με την αποπεράτωση και λειτουργία του συνόλου του νέου αυτοκινητόδρομου η διαδρομή Λευκάδα-Αθήνα θα μειωθεί σε περίπου 3 ώρες και 20 λεπτά ενώ θα μειωθούν αντίστοιχα και οι αποστάσεις προς Άκτιο, Πρέβεζα, Ηγουμενίτσα.

πηγή