Τα ταξίδια που πρέπει να κάνεις (μόνο) την άνοιξη

Έφτασε επιτέλους και η άνοιξη! Πόσο την περιμέναμε, δε λέγεται! Η έλευσή της φέρνει μαζί της και πάλι, μεγαλύτερες ημέρες, περισσότερες μυρωδιές και χρώματα. Και φυσικά, μας φέρνει λίγο πιο κοντά στις Πασχαλινές και καλοκαιρινές μας διακοπές.

Αυτή όμως είναι και η ιδανική περίοδος για τα πρώτα ανοιξιάτικα roadtrip, για να απολαύσουμε τη φύση στα καλύτερά της. Οι περισσότερες περιοχές της χώρας μας αξίζουν να τις επισκεφθούμε όλο το χρόνο καθώς κάθε εποχή, έχει τη δική της ξεχωριστή ομορφιά και μας χαρίζει υπέροχες εικόνες. Παρόλα αυτά, υπάρχουν κάποια μέρη στην Ελλάδα, που αξίζει να τα επισκεφθείς κυρίως άνοιξη. Γιατί; Γιατί η άνοιξη… τους πάει καλύτερα!

Βέροια και Έδεσσα για τις ανθισμένες κερασιές και ροδακινιές

Unsplash

Την άνοιξη, ο κάμπος της Ημαθίας αλλά και οι πεδιάδες της Πέλλας, γεμίζουν με λευκά και φούξια άνθη κερασιάς και ροδακινιάς και χαρίζουν στον επισκέπτη ένα ιδιαίτερο θέαμα που δεν έχει να ζηλέψει σε τίποτα τις ανθισμένες κερασιές της Ιαπωνίας.

Η Πέλλα συγκεντρώνει σχεδόν το 60% της ελληνικής παραγωγής κερασιού, τα διάσημα Κεράσια Βοδενών, έτσι από τέλος Μαρτίου και για λίγες εβδομάδες, τα χωράφια της περιοχής γεμίζουν με λευκά άνθη και δίνουν το σύνθημα της εκκίνησης της άνοιξης.

ISTOCK

Στην Έδεσσα, μέχρι τα μέσα του Ιουνίου προγραμματίζεται κάθε χρόνο και ένα ξεχωριστό πρόγραμμα εκδηλώσεων, με τίτλο Εαρινό Φεστιβάλ Μουσικής και σήμα, τι άλλο, την ανθισμένη κερασιά.

Αντίστοιχα στη Βέροια, ένα φούξια ποτάμι από άνθη ροδακινιάς ομορφαίνει τον τόπο και προσκαλεί ντόπιους και επισκέπτες να γιορτάσουν την έλευση της άνοιξης με ξεχωριστές ενέργειες που ντύνονται γύρω από την ενέργεια “‘Ενα Σαββατοκύριακο στις Ανθισμένες Ροδακινιές”, με ποδηλατάδες, προσφορές για οικονομική διαμονή στην πόλη της Βέροιας και εκπτώσεις στην εστίαση.

Στην Πιερία για το Κάψιμο της Ρόκας

Αν είσαι από αυτούς που αγαπούν τα έθιμα και τις παραδόσεις, τότε η άνοιξη είναι μια καλή περίοδος για να βρεθείς στην Πιερία και συγκεκριμένα στο χωριό Ρητίνη, 23 χιλιόμετρα από την Κατερίνη.

Την τρίτη ημέρα του Πάσχα αναβιώνει ένα πολύ ιδιαίτερο, γυναικείο έθιμο, ο Διπλωτός χορός-Κάψιμο της Ρόκας. Έθιμο όλων των οικισμών της ορεινής Πιερίας.

Unsplash

Το έθιμο ξεκινάει με τις γυναίκες του χωριού οι οποίες χορεύουν τον διπλωτό χορό (δύο σειρές ενωμένες με τα χέρια χιαστί) τραγουδώντας παράλληλα παραδοσιακά τραγούδια. Η μεγαλύτερη σε ηλικία γυναίκα είναι η πρώτη στη σειρά και στο ένα χέρι της κρατάει τη ρόκα γνέθοντας μαλλί. Κάποια στιγμή η ρόκα παίρνει φωτιά και ξεκινάει ένα κυνηγητό μέχρι που διαλύεται η ομάδα των χορευτριών. Το έθιμο έχει τις ρίζες του στην τουρκοκρατία και λέγεται πως ήταν κάποιου είδους τέχνασμα για να σώσουν οι γυναίκες τους άντρες από τους Τούρκους.

Στην Κέρκυρα για το Πάσχα της

ISTOCK

Αν υπάρχει ένα νησί που πρέπει να επισκεφθείς έστω μία φορά στη ζωή σου για να γιορτάσεις το Πάσχα εκεί, δεν είναι άλλο από την όμορφη Κέρκυρα. Οι εκδηλώσεις του Πάσχα ξεκινούν από την Κυριακή των Βαΐων, με τη Λιτάνευση του Σκηνώματος του Αγίου Σπυρίδωνα όπου και οι 18 φιλαρμονικές του νησιού παίρνουν μέρος. Τη Μεγάλη Παρασκευή, όλοι οι επιτάφιοι διασταυρώνονται στο κέντρο της πόλης, ενώ ο επιτάφιος της Μητροπόλεως, συνοδεύεται από τις τρεις παλιότερες φιλαρμονικές της πόλης και εκατοντάδες πιστών με αναμμένα μεγάλα κεριά (τόρτσες).

Το Μεγάλο Σάββατο, στις 6.00π.μ. στην Εκκλησία της Παναγίας των Ξένων, γίνεται η αναπαράσταση του σεισμού που έγινε σύμφωνα με τη Βίβλο κατά την Ανάσταση. Μετά την πρώτη Ανάσταση, στις 11.00π.μ., ακολουθεί ίσως το highlight των ημερών αυτών, ντόπιοι και επισκέπτες συγκεντρώνονται στη Σπιανάδα, τη μεγάλη πλατεία της πόλης, όπου από εκεί παρακολουθούν τους Κερκυραίους να πετούν από τα μπαλκόνια τους διάσημα πήλινα κανάτια συνήθως χρώματος κόκκινου, γεμάτα νερό, τους μποτήδες. Οι καμπάνες όλων των εκκλησιών ηχούν χαρούμενα δημιουργώντας ένα κλίμα ευφορίας και χαρά σε όλους!

Στο Λεωνίδιο για τα αερόστατα

Unsplash

Αν και το Λεωνίδιο είναι όμορφο και το φθινόπωρο, η άνοιξη είναι η καλύτερη εποχή για να το επισκεφθεί κανείς, όχι μόνο για την ομορφιά της φύσης αλλά και για το έθιμο των πολύχρωμων αερόστατων που ετοιμάζονται ειδικά για το Πάσχα.

Για εβδομάδες ολόκληρες οι ντόπιοι όλων των ηλικιών, ετοιμάζουν πολύχρωμα μικρά αερόστατα για να γεμίσουν τον ουρανό της Ν. Κυνουρίας. Πάνω από 1.000 αερόστατα, απ’ όλες τις ενορίες του Λεωνιδίου, θα ταξιδέψουν ψηλά στον ουρανό, τη βραδιά της Ανάστασης δηλώνοντας ταυτόχρονα την Ανάσταση της ψυχής και την απελευθέρωση.
Αυτό το πέταγμα στον ουρανό, το συντροφεύουν βεγγαλικά καθώς και το κάψιμο του Ιούδα.

ISTOCK

Μέρη της Ελλάδας τόσο ξεχωριστά! Τόσο όμορφα! Μέρη που αν και μπορεί κανείς να τα επισκεφθεί όλο τον χρόνο, την άνοιξη ειδικά, φοράνε “τα καλά τους” και μας περιμένουν να τα ανακαλύψουμε και να γίνουμε μέρος μιας ξεχωριστής ανοιξιάτικης γιορτής.

Κείμενο: Μαρία Κόφου

πηγή