EasyJet: Έτσι θα είναι τα ταξίδια σε 50 χρόνια

Αν το βιομετρικό σύστημα εισόδου-εξόδου της Ευρώπης (που πρόκειται να κυκλοφορήσει στα τέλη του 2023) ακούγεται υψηλής τεχνολογίας, οι προβλέψεις για το πώς θα είναι τα ταξίδια σε πενήντα χρόνια είναι υλικό για ταινίες επιστημονικής φαντασίας.

Η αεροπορική εταιρεία χαμηλού κόστους easyJet ζήτησε από μια ομάδα ειδικών να προβλέψουν πώς θα είναι τα ταξίδια το 2070. Τα ευρήματα της «2070: The Future Travel Report» κάνουν προβλέψεις σχετικά με την επιλογή και την κράτηση των διακοπών, το αεροδρόμιο και την εμπειρία πτήσης και τη διαμονή.

Οι ταξιδιώτες θα δουν εκπληκτικές εξελίξεις καθώς η ταξιδιωτική βιομηχανία συνεχίζει να καινοτομεί, εκτιμούν η καθηγήτρια Birgitte Andersen, ο καθηγητής Graham Braithwaite, ο Dr Patrick Dixon, η σύμβουλος επιχειρήσεων Shivvy Jervis και η Dr Melissa Sterry.

Από διαβατήρια με «καρδιακή υπογραφή» μέχρι 3D εκτυπωμένες wardrobes διακοπών, δείτε τι μπορούμε να περιμένουμε από τα ταξίδια του μέλλοντος.

Πώς θα κλείνουν οι ταξιδιώτες τις διακοπές τους στο μέλλον

Αντί να ξεφυλλίζουν ένα γυαλιστερό φυλλάδιο ή να σαρώνουν το Instagram για έμπνευση, η επιλογή ενός προορισμού διακοπών το 2070 θα είναι μια εμπειρία meta. Οι προβλέψεις δείχνουν ότι οι προεπισκοπήσεις διακοπών bionic και meta θα γίνουν ο κανόνας.

«Ακριβώς όπως δοκιμάζουν ρούχα σε ένα κατάστημα σήμερα οι πελάτες, θα μπορούν να εξερευνήσουν και να δοκιμάσουν προορισμούς διακοπών στο διαδικτυακό metaverse πριν κάνουν κράτηση, λέει η καθηγήτρια Birgitte Andersen, διευθύνουσα σύμβουλος του Big Innovation Centre. Θα μπορούν να χρησιμοποιήσουν εμπειρίες εικονικής πραγματικότητας για να «δοκιμάσουν πριν αγοράσουν. Αυτό θα ωφελήσει όσους έχουν περιορισμένο χρόνο ή οικονομικές επιλογές και πρέπει να κάνουν μια καλύτερη επιλογή».

Οι απτικές στολές θα τους επιτρέψουν να ταξιδέψουν και στον χρόνο. Θα μπορούν να δουν τα θαύματα του αρχαίου κόσμου. Όπως τον Κολοσσό της Ρόδου κατά τη διάρκεια μιας βόλτας στην πόλη της Ρόδου ή να ζήσουν την ατμόσφαιρα των πρώτων Ολυμπιακών Αγώνων στην Αρχαία Ολυμπία.

Το γλωσσικό εμπόδιο θα γίνει επίσης λιγότερο πρόβλημα. Θα υπάρχει ένα τοπικό γλωσσικό βοήθημα ακοής που θα μεταφράζει αυτόματα.

Πώς θα είναι τα αεροπορικά ταξίδια στο μέλλον

Οι ειδικοί προβλέπουν ότι τα ταξίδια του μέλλοντος θα είναι πολύ πιο ομαλά και γρήγορα, με ταχείες συγκοινωνιακές συνδέσεις με τα αεροδρόμια.

«Το 85% των ταξιδιωτών σε πολλές χώρες θα φτάνει στο αεροδρόμιο με ηλεκτροκίνητα μέσα μαζικής μεταφοράς, συμπεριλαμβανομένων των αυτόνομων οχημάτων», λέει ο Dr Patrick Dixon, πρόεδρος της Global Change Ltd. Η μεταφορά από/προς το αεροδρόμιο μπορεί να γίνεται με e-VTOL, ηλεκτρικά αεροταξί κάθετης απογείωσης και προσγείωσης. «Τουλάχιστον 250 εταιρείες αναπτύσσουν ήδη αυτά τα οχήματα μικρών αποστάσεων», εξηγεί.

Το check-in και η ασφάλεια των αεροδρομίων θα γίνονται όλο και πιο εξελιγμένα και χωρίς ουρές. Καθώς οι ταξιδιώτες μπαίνουν στο κτίριο, το λογισμικό αναγνώρισης προσώπου θα σας αναγνωρίζει και θα τους αντιστοιχίζει με την πτήση που έχουν κλείσει.

Όσον αφορά στις αποσκευές, είναι πιθανό να μην τις χρειαστούν καθόλου οι ταξιδιώτες.

«Αντί να παίρνετε ρούχα στις διακοπές, το μόνο που θα χρειάζεστε είναι οι μετρήσεις σας», δήλωσε ο καθηγητής Graham Braithwaite, διευθυντής Συστημάτων Μεταφορών στο Πανεπιστήμιο Cranfield. Όταν οι ταξιδιώτες φτάσουν στο ξενοδοχείο στον προορισμό τους, θα υπάρχει μια ανακυκλώσιμη υπηρεσία ρούχων που θα εκτυπώνει τρισδιάστατα την γκαρνταρόμπα τους.

Πώς θα είναι τα αεροπλάνα στο μέλλον

Η άνεση και η εξατομίκευση θα χαρακτηρίζουν τα αεροσκάφη του μέλλοντος. Όπως, επισημαίνει η σύμβουλος Dr Melissa Sterry, «ο βιομιμητικός σχεδιασμός -αντιγραφή της αποτελεσματικότητας που συναντάται στη φύση- θα φέρει επανάσταση στα καθίσματα και την άνεση στα αεροπλάνα.

Δημιουργούνται καινοτόμα ελαφρύτερα αλλά και ισχυρότερα υλικά, για μια προσαρμοσμένη εμπειρία άνεσης με ταυτόχρονη διατήρηση της ασφάλειας.» Η ψυχαγωγία εν πτήσει, «θα μεταδίδεται απευθείας μπροστά στα μάτια των επιβατών, μέσω οπτοηλεκτρονικών συσκευών, αντικαθιστώντας την ανάγκη για οθόνες επί του σκάφους ή τη λήψη ταινιών πριν πετάξετε».

Πώς θα είναι τα διαβατήρια στο μέλλον

Η αναγνώριση προσώπου και τα βιομετρικά διαβατήρια χρησιμοποιούνται ήδη. Ωστόσο, μέχρι το 2070 οι ειδικοί προβλέπουν ότι όλα τα εισιτήρια και τα έγγραφα ταυτότητας θα είναι ψηφιακά. Τα βιομετρικά δεδομένα των ταξιδιωτών -όπως τα δακτυλικά αποτυπώματα και οι σαρώσεις αμφιβληστροειδούς- θα αποθηκεύονται σε μια παγκόσμια βάση δεδομένων. Αυτό θα μπορούσε επίσης να περιλαμβάνει τον καρδιακό παλμό σας, καθώς η «καρδιακή υπογραφή» του καθενός είναι μοναδική.

Πώς θα είναι τα ξενοδοχεία στο μέλλον

Καθώς προχωρά η τεχνολογία, θα δούμε σημαντικές προόδους στην εμπειρία διαμονής. Στα ξενοδοχεία οι ταξιδιώτες θα φτάνουν από τα αεροδρόμια με αυτοκίνητα χωρίς οδηγό και θα τους υποδέχεται ψηφιακό ολογραφικό προσωπικό θυρωρού.

Η διακόσμηση των δωματίων των ξενοδοχείων θα μπορεί να προσαρμόζεται ανάλογα με τα γούστα σας.

Η Shivvy Jervis, σύμβουλος επιχειρήσεων -που υπερασπίζεται με πάθος την τεχνολογία- λέει σχετικά «σκεφτείτε το ίδιο το ξενοδοχείο ως έναν ενιαίο οργανισμό με τεχνητή νοημοσύνη που ελέγχει όλες τις πτυχές της διαμονής, προσαρμοσμένο στις προτιμήσεις σας. Ένας ψηφιακός εικονικός βοηθός δωματίου όπως η Alexa θα υποδέχεται και θα βοηθάει τους επισκέπτες σε οτιδήποτε. Από την παραγγελία μιας νέας πετσέτας μέχρι την υπόδειξη ενός μέρους για φαγητό και την κράτηση για εσάς.»

Τρισδιάστατα εκτυπωμένα τρόφιμα σε μπουφέ ξενοδοχείων θα επιτρέψουν στους επισκέπτες να εκτυπώσουν ό,τι θέλουν να φάνε, μειώνοντας παράλληλα τη σπατάλη φαγητού.

Η καινοτομία, στο DNA της easyJet

«Η καινοτομία ήταν πάντα στο DNA της easyJet, δήλωσε ο Johan Lundgren, διευθύνων σύμβουλος της easyJet. Αλλάξαμε τον τρόπο που ταξίδευαν οι άνθρωποι πριν από περισσότερα από 25 χρόνια και με το πρωτοποριακό μας πνεύμα πρωτοστατούμε από τότε. Είτε αυτό γίνεται μέσω ψηφιακών, μηχανικών ή λειτουργικών καινοτομιών, συνεχίζουμε να καινοτομούμε καθημερινά. Στόχος είναι να κάνουμε τα ταξίδια πιο εύκολα και οικονομικά για τους πελάτες μας. Τα αποτελέσματα αυτής της έκθεσης είναι απίστευτα συναρπαστικά. Η easyJet θα συνεχίζει να πρωτοστατεί για να κάνει πολλές από αυτές τις προβλέψεις να γίνουν πραγματικότητα για τους ταξιδιώτες του μέλλοντος.»

Οι 15 ταξιδιωτικές προβλέψεις που θέλουν οι Βρετανοί να γίνονται πραγματικότητα

 • Εμπειρίες διακοπών «ταξιδεύοντας στο χρόνο» μέσω απτικών στολών 42%.
 • Ασφάλεια αεροδρομίου με βιομετρικά διαβατήρια καρδιακών παλμών 38%.
 • Κάτω από το νερό «sea-faris» που οδηγεί τους τουρίστες σε υδάτινες περιπέτειες στα βάθη του ωκεανού 32%.
 • Υπόγεια ξενοδοχεία ενσωματωμένα στον ιστό της γης που είναι εξαιρετικά ενεργειακά αποδοτικά και σε ένα με το περιβάλλον 26%.
 • Έξυπνα ξενοδοχεία με εξατομικευμένα δωμάτια που προσαρμόζονται και διαμορφώνονται στις ανάγκες και τις επιθυμίες των ταξιδιωτών κατά την άφιξη 25%.
 • Βοηθήματα ακοής για την τοπική γλώσσα 24%.
 • Προεπισκοπήσεις διακοπών bionic και Metaverse «Δοκιμάστε πριν αγοράσετε» 23%.
 • Εργονομικά και βιομιμητικά αισθητήρια καθίσματα αεροπλάνου που προσαρμόζονται στο σχήμα, το βάρος και τη θερμοκρασία του σώματος των επιβατών, παρέχοντας απόλυτη άνεση 20%.
 • Τρισδιάστατο εκτυπωμένο φαγητό σε μπουφέ ξενοδοχείων 19%.
 • Η ψυχαγωγία θα μεταδίδεται απευθείας μπροστά στα μάτια των επιβατών, αντικαθιστώντας την ανάγκη για οθόνες επί του σκάφους και για λήψη περιεχομένου πριν από την πτήση 18%.
 • Πακέτα διακοπών για μια εβδομάδα στο φεγγάρι 17%.
 • Ταξί e-VTOL που μεταφέρουν επιβάτες από το σπίτι στον τερματικό σταθμό του αεροδρομίου, καθώς και σε πόλεις στο εξωτερικό 14%.
 • Αυτόνομες υπηρεσίες ενοικίασης αυτοκινήτου επί τόπου στον προορισμό των διακοπών 13%.
 • Ψηφιακός ολογραφικός προσωπικός θυρωρός για ενημερωμένες πληροφορίες και συμβουλές προορισμού 11%.
 • Τρισδιάστατα εκτυπωμένα ανακυκλώσιμα ρούχα διακοπών διαθέσιμα κατά την άφιξη στο ξενοδοχείο, χωρίς βαλίτσες 10%.

πηγή