Λιμποβίσι: Εκεί όπου γεννήθηκε ο Κολοκοτρώνης – Πώς είναι το χωριό σήμερα

Σε δεκάδες χωριά της Ελλάδας γράφτηκε η ιστορία της Ελληνικής Επανάστασης του 1821. Εκεί που δόθηκαν μάχες, δημιουργήθηκαν οχυρά, στήθηκαν ενέδρες και οι Έλληνες πάλεψαν σώμα με σώμα με τους Τούρκους για την απελευθέρωση της Ελλάδας. Κάποια από αυτά τα ελληνικά χωριά ξεχωρίζουν γιατί εκεί δόθηκαν σπουδαίες μάχες και γράφτηκαν ιστορικές στιγμές. Και κάποια από αυτά τα χωριά γέννησαν του μεγάλους πρωταγωνιστές της Ελληνικής Επανάστασης του 1821, αυτούς που ξεχώρισαν, βγήκαν μπροστά και άφησαν ιστορία με το όνομά τους. Και ένας από αυτούς φυσικά είναι και ο Θεόδωρος Κολοκοτρώνης. Ή αλλιώς ο Γέρος του Μοριά όπως τον αποκαλούσαν και τον αποκαλούν ακόμη και σήμερα. Ο Κολοκοτρώνης καταγόταν από ένα την Πελοπόννησο και συγκεκριμένα από ένα χωριό της Αρκαδίας. Ο λόγος για το Λιμποβίσι. Ένα ιστορικό αλλά έρημο πια χωριό. Παρά το γεγονός ότι είναι έρημο όμως, με το που θα βρεθείς εκεί, κατευθείαν θα κάνεις ένα ταξίδι στην ιστορία. Θα νιώσεις σαν να μεταφέρεσαι αυτόματα στην περίοδο της Ελληνικής Επανάστασης. Στη γενέτειρα ενός ήρωα, του Θεόδωρου Κολοκοτρώνη.

Το Λιμποβίσι είναι ένα μικρό χωριό της Αρκαδίας το οποίο απέχει περίπου 30 χιλιόμετρα από την Τρίπολη. Από εκεί καταγόταν ο Θεόδωρος Κολοκοτρώνης, αλλά και ολόκληρη η οικογένειά του η οποία ζούσε εδώ για δώδεκα γενιές. Τα ιστορικά γεγονότα και οι έρευνες που έχουν γίνει μέσα ε όλα αυτά τα χρόνια έχουν δείξει ότι εκεί πρώτος έφτασε κυνηγημένος ο προπάτορας του Θεόδωρου, ο Τριανταφυλλάκος Τσεργίνης. Και μπορεί σήμερα να είναι έρημο και χωρίς σχεδόν καθόλου ζωή αλλά κάποτε τα πράγματα ήταν εντελώς διαφορετικά. Δεν είναι απλώς ένας οικισμός αλλά ένα πραγματικό οχυρό. Εκεί, στην καρδιά του Μαινάλου οργανωνόταν η Επανάσταση όπως και σε άλλα μέρη της Ελλάδας.

Ωστόσο η ύπαρξή του είναι πολύ παλιά και έχει μεγάλη ιστορία. Σύμφωνα με γραπτές μαρτυρίες, η παρουσία και η ύπαρξη του οικισμού σε εκείνο το σημείο φαίνεται πως υπάρχει ήδη από την Ενετοκρατία. Και δεν επρόκειτο για ένα μικρό χωριό αλλά έναν οικισμό με περισσότερους από 400 κατοίκους. Κατά την περίοδο της Τουρκοκρατίας στην Πελοπόννησο το Λιμποβίσι λέγεται ότι υπαγόταν διοικητικά στο Βιλαέτι της Καρύταινας. Ωστόσο η ζωή στο χωριό διήρκησε όσο και ο αγώνας για απελευθέρωση. Κι αυτό γιατί μετά την Επανάσταση του 1821, οι κάτοικοι εγκατέλειψαν το χωριό και εγκαταστάθηκαν στη Κατσίμπαλη. Σταδιακά, έπαψε να έχει ζωή και στην πραγματικότητα μετατράπηκε σε ένα υπαίθριο μουσείο. Κάτι που αντιλαμβάνεται κάποιος από την πρώτη στιγμή που θα βρεθεί εκεί. Όχι μόνο γιατί εκεί υπάρχει το σπίτι του Κολοκοτρώνη αλλά γιατί κάθε γωνιά πια θυμίζει την Ελληνική Επανάσταση και τους αγώνες. Μπορείς να δεις πού ακριβώς βρίσκεται το Λιμποβίσι, πατώντας ΕΔΩ.

Πώς είναι το Λιμποβίσι σήμερα

Όπως είπαμε η εικόνα που έχει σήμερα το χωριό είναι έρημη. Δεν υπάρχει ζωή και δεν είναι ένα μεγάλο χωριό με πολλούς κατοίκους. Είναι όμως ιστορικό και αυτό το αποπνέει σε κάθε γωνιά του. Εκεί θα δεις ένα αναστηλωμένο και συντηρημένο κτήριο το οποίο λειτουργεί ως μουσείο της οικογένειας και της Ελληνικής Επανάστασης. Θα το βρεις ακριβώς δίπλα στο παλιό πατρικό σπίτι του Θεόδωρου Κολοκοτρώνη. Παρατηρώντας την αρχιτεκτονική του, θα διαπιστώσεις ότι πρόκειται για ένα αντίγραφο του παραδοσιακού κολοκοτρωνέικου σπιτιού. Επίσης εκτός από το μουσείο, έχει αναστηλωθεί και παρακείμενη εκκλησία του Ιωάννη Προδρόμου.

Εκτός από την ιστορική του πλευρά, το χωριό αυτό της Αρκαδίας, ξεχωρίζει σίγουρα και για την φυσική του ομορφιά. Κάτι που θα διαπιστώσεις από την πρώτη στιγμή. Η τοποθεσία του εξάλλου το ομολογεί μιας και είναι χτισμένο στα 1200 μέτρα υψόμετρο στις πλαγιές του Μαινάλου. Μέσα σε ένα καταπράσινο σκηνικό που συναντάς μόνο στις πολύ ορεινές γωνιές της Ελλάδας. Ακόμη και στην πλατεία του χωριού υπάρχουν πηγές ενώ από την άλλη, το πλάτωμά του αγναντεύει το Μαίναλο και το ιερό Αρκουδόρεμα, το καταφύγιο της Άρκτου των Αρκάδων.

Θα κάνεις βόλτα στα στενά και θα δεις τα κτήρια από πέτρα που μοιάζουν να μην τα έχει αγγίξει ο χρόνος. Θα θαυμάσεις το πόσο προσεγμένα είναι όλα και θαρρείς ότι από κάποια γωνιά θα εμφανίστεί ο Γέρος του Μοριά με το όπλο του Έτοιμος να υπερασπιστεί για ακόμη μια φορά την ελευθερία της Ελλάδας. Αν βρεθείς στην περιοχή, θυμίσου ότι πολύ κοντά στο Λιμποβίσι, βρίσκεται το επίσης εγκαταλελειμμένο χωριό Αρκουδόρεμα. Αυτό είναι η κοιτίδα της οικογένειας «Μπλάνας». Και αυτό έχει ιστορική σημασία μιας και εκεί θεωρείται ότι πριν από την έναρξη της Επανάστασης του 1821, είχαν τα λημέρια τους οι Κολοκοτρωναίοι.

Εκεί που γράφτηκε ιστορία…

«Λάμπει ο ήλιος στα βουνά, λάμπει και στα λαγκάδια, λάμπει και στ’ Αρκουδόρεμα, στο έρμο Λιμποβίσι, οπού είν’ οι κλέφτες οι πολλοί, οι Κολοκοτρωναίοι. Φορούν τα πόσια τα χρυσά, τις ασημοπαλάσκες, τις πέντ’ αράδες τα κουμπιά, τις έξι τα τσαπράζια. Αυτοί δεν καταδέχονται τη γης να την πατήσουν. Καβάλα παν’ στην εκκλησιά, καβάλα προσκυνάνε, καβάλα παίρν’ αντίδερο απ’ του παπά το χέρι. Ρίχνουν φλουριά στην Παναγιά, φλουριά και στους αγίους, και στον αφέντη το Χριστό τις ασημένιες πάλες».

Των Κολοκοτρωναίων

Εκείνο που δεν πρέπει να παραλειφθεί είναι ακόμη και η ίδια η ομολογία του ίδιου του Κολοκοτρώνη ότι κατάγεται από το Λιμποβίσι. Συγκεκριμένα, κατά τη διάρκεια της εξέτασής του στο δικαστήριο μεταξύ άλλων ρωτήθηκε από τον Πρόεδρο από πού κατάγεται. Ο Κολοκοτρώνης απάντησε χωρίς δισταγμό ότι κατάγεται από το Λιμποβίσι. Ο ακριβός διάλογος έχει ως εξής:

Πρόεδρος: Πώς ονομάζεσαι;

Κολοκοτρώνης: Θεόδωρος Κολοκοτρώνης.

Πρόεδρος: Πόθεν κατάγεσαι;

Κολοκοτρώνης: Από το Λιμποβίσι της επαρχίας Καρυταίνης.

πηγή