Διαδικτυακή εκδήλωση: “Ο διάβολος ως ‘σύντροφος’ και ως ‘εραστής’: μαγεία και σεξουαλικότητα στην Ευρώπη (15oς-17ος αι.)”

Η τέταρτη συνάντηση του Β΄ κύκλου των «Συναντήσεων για την Ιστορία των Γυναικών και του Φύλου» έχει θέμα:  Ο διάβολος ως ‘σύντροφος’ και ως ‘εραστής’: μαγεία και σεξουαλικότητα στην Ευρώπη κατά την περίοδο των διώξεων (15ος-17ος αι.) και θα διεξαχθεί διαδικτυακά την Τρίτη 28/2/2023, ώρα 19:00 στον σύνδεσμο:

https://authgr.zoom.us/j/98997310674…

και στο

https://www.facebook.com/studiesonmasculinityandfemininity.gr/

Κεντρική ομιλήτρια είναι η Ανδρονίκη Διαλέτη, Επίκουρη Καθηγήτρια στο Τμήμα Ιστορίας, Αρχαιολογίας και Κοινωνικής Ανθρωπολογίας του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας.

Περίληψη
Κατά την περίοδο των διώξεων για μαγεία στην Ευρώπη (15ος 17ος αι.), λόγιοι, θεολόγοι και νομικοί συνέβαλαν με τα γραπτά τους στη κατασκευή ενός ‘δαιμονικού φαντασιακού’, το οποίο αποτέλεσε, σε αρκετές περιοχές της Ευρώπης, μια ισχυρή βάση για τις κατηγορίες και καταδίκες των υπόπτων για μαγεία. Το δαιμονικό φαντασιακό αφενός άντλησε στοιχεία από τις λαϊκές παραδόσεις και αγροτικές δοξασίες και αφετέρου εισήγαγε καινοφανή στοιχεία, με κυριότερο την παρουσία του διαβόλου ως προϋπόθεση για την τέλεση οποιασδήποτε μαγικής πράξης. Αν και προϊόν πρωτίστως της λόγιας κουλτούρας, το δαιμονικό φαντασιακό σταδιακά διαχέεται ποικιλοτρόπως και στον ευρύτερο πληθυσμό, τουλάχιστον σε κάποιες περιοχές της Ευρώπης. Τα βασικά πολιτισμικά μοτίβα που το συναρθρώνουν είναι οι μυστικές βραδινές συνάξεις (sabbath, sabbat), οι νυκτερινές πτήσεις, η βεβήλωση της θείας κοινωνίας και άλλων χριστιανικών τελετουργιών και συμβόλων, οι θυσίες στον διάβολο, οι βρεφοκτονίες, τα οργιαστικά συμπόσια, οι δαιμονικές σεξουαλικές συνευρέσεις και η ανθρωποφαγία.
Η προτεινόμενη εισήγηση θα επικεντρωθεί σε ένα από τα πιο σταθερά συστατικά του δαιμονικού φαντασιακού, τις δαιμονικές σεξουαλικές συνευρέσεις, ή με άλλα λόγια το ‘σεξ με τον διάβολο’. Ύστερα από μια σύντομη ιστοριογραφική επισκόπηση, η εισήγηση, με βάση τη δευτερεύουσα βιβλιογραφία αλλά και την εξέταση πρωτογενούς υλικού (κυρίως δαιμονολογικές πραγματείες και φυλλάδες), θα συζητήσει πώς ο λόγος περί σεξ διασταυρώνεται με το φύλο, το σώμα, το συναίσθημα και τις αισθήσεις στις σχετικές αφηγήσεις. Θα επιχειρήσει να εντάξει το πολιτισμικό μοτίβο των δαιμονικών σεξουαλικών συνευρέσεων στα ευρύτερα κοινωνικά και πολιτισμικά συγκείμενα, να αναδείξει μετασχηματισμούς στον χρόνο όσον αφορά το ‘σεξ με τον διάβολο’ και να εντοπίσει συγκλίσεις και αποκλίσεις μεταξύ του ‘λόγιου’ και του ‘λαϊκού’ φαντασιακού.

Οι Ιστορικοί για την Έρευνα στην Ιστορία των Γυναικών και του Φύλου αποτελούν το ελληνικό μέλος της Διεθνούς Ομοσπονδίας για την Έρευνα στην Ιστορία των Γυναικών (International Federation for Research in Women’s History, IFRWH). Δραστηριοποιούνται από το 2007 με οργάνωση ημερίδων και συνεδρίων, ενώ έχουν την ευθύνη για την «Ελληνική Βιβλιογραφία της Ιστοριογραφίας των Γυναικών και του Φύλου», που δημοσιεύεται στον διαδικτυακό τόπο της Ψηφιακής Βιβλιοθήκης Νεοελληνικών Σπουδών «Ανέμη».

https://www.facebook.com/studiesonmasculinityandfemininity.gr

Κείμενο: Φούλη Ζαβιτσάνου

πηγή