Eγκρίθηκαν οι παρεμβάσεις στη λιμνοθάλασσα του Αυλαίμωνα

Στην Οικονομική Επιτροπή της Δευτέρας, 20/2/2023, εγκρίθηκε η δημοπράτηση του έργου: «Ήπιες, φιλικές προς το περιβάλλον παρεμβάσεις στη λιμνοθάλασσα του Αυλαίμωνα» Α/Α 1 της πράξης 5067652, με  προϋπολογισμό 2.540.000,00€, και χρηματοδότηση από το ΕΣΠΑ και συγχρηματοδότηση από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Θάλασσας και Αλιείας. Ο ηλεκτρονικός διαγωνισμός για την δημοπράτηση του έργου έχει ορισθεί η 15η Μαρτίου 2023, ημέρα Τετάρτη.

Όταν ολοκληρωθούν οι παρεμβάσεις, θα έχει κατασκευασθεί κεντρικό κανάλι μήκους περίπου 5,6 χλμ, με τις διακλαδώσεις του, και κανάλι μήκους 3,8 χλμ περιμετρικό και προς το ανατολικό όριο του Αυλαίμωνα. Το συνολικό μήκος των καναλιών ανέρχεται σε περίπου 9,4 χλμ.

Επιπλέον, θα ανακατασκευασθούν οι ιχθυοσυλληπτικές εγκαταστάσεις και σε απόσταση 20μ θα τοποθετηθεί  μικρός οικισμός, επί πασσάλων, ώστε να αναδεικνύεται ο παραδοσιακός χαρακτήρας, όπου θα διαμένουν οι φύλακες-αλιείς. Οι ενεργειακές ανάγκες θα καλυφθούν από φωτοβολταϊκό σύστημα που θα εγκατασταθεί στην στέγη του οικισμού. Συνάμα, θα κατασκευαστούν δύο προβλήτες για τις ανάγκες ελλιμενισμού των αλιευτικών σκαφών (πριάρια) και τρεις εξέδρες με όργανα μετρήσεων. Άλλες ήπιες παρεμβάσεις συμπεριλαμβάνουν την ανακατασκευή εισόδων γλυκού νερού στον Αυλαίμωνα, κατασκευή περίκλειστου για την διατήρηση  των νεαρών ιχθυδίων προς πάχυνση, καθώς και χώρος δια τήρησης υπομεγεθών ψαριών για διαχείμαση.

Σε δήλωσή του ο δήμαρχος Λευκάδας Χαράλαμπος Καλός ανέφερε: «Με τις παρεμβάσεις μας στο μοναδικό λιμνοθαλάσσιο περιβάλλον του Αυλαίμωνα, βελτιώνουμε την αλιευτική παραγωγή, αναβαθμίζουμε αισθητικά και παραγωγικά την λιμνοθάλασσά μας, και συμβάλλουμε με τον τρόπο αυτό στην προστασία και αειφορική διαχείριση της. Ήταν μια προσωπική δέσμευση η οποία υλοποιείται σε σύντομο χρονικό διάστημα».

 

ΑΠΟ ΤΟΝ ΔΗΜΟ ΛΕΥΚΑΔΑΣ