Πόλεις και νησιά με δωρεάν συγκοινωνίες

Ελεύθερη μετακίνηση στα ΜΜΜ σε ευρωπαϊκές πόλεις και νησιά, λόγω κρίσης και κλιματικής αλλαγής

Τους καλοκαιρινούς μήνες η γερμανική κυβέρνηση προχώρησε σε μια καινοτομία. Έδωσε τη δυνατότητα στους πολίτες να ταξιδεύουν με μόλις 9 ευρώ σε όλη την χώρα χρησιμοποιώντας όλα τα ΜΜΜ εκτός των τρένων μεγάλων αποστάσεων, μια καινοτομία που οι άνθρωποι δέχθηκαν ευχαρίστως. Στο πλαίσιο αυτό από τώρα, θα ισχύσει το ενιαίο εισιτήριο των 49 ευρώ ανά μήνα, το οποίο θα λειτουργεί όπως λειτούργησε το εισιτήριο των 9 ευρώ.

Αντίστοιχα η Αυστρία θέλει να ενθαρρύνει τους πολίτες της να στραφούν προς τις τοπικές συγκοινωνίες με το λεγόμενο «KlimaTicket» (κλιματικό εισιτήριο), κάτι αντίστοιχο με αυτό της Γερμανίας.

Αντίστοιχα μοντέλα συγκοινωνίας υπάρχουν ήδη σε ορισμένες ευρωπαϊκές περιοχές, όπως στο Λουξεμβούργο, για παράδειγμα, όπου όλες οι τοπικές μεταφορές είναι δωρεάν από το 2020.

Η Μαγιόρκα προχωρά ένα βήμα παραπέρα, καθιερώνει το δωρεάν εισιτήριο για όλους τους κατοίκους του νησιού. Από τον Ιανουάριο του 2023, οι πάνω από 900.000 χιλιάδες κάτοικοι μπορούν να χρησιμοποιούν σιδηροδρόμους, λεωφορεία και τρένα δωρεάν. Ο νόμος αυτός, ο οποίος αρχικά θα έχει ισχύ ένα έτος, περιλαμβάνει και τις άλλες Βαλεαρίδες Νήσους όπως η Ίμπιζα, η Μενόρκα και η Φορμεντέρα. «Θέλουμε να βοηθήσουμε τους πολίτες σε περιόδους κρίσης και ταυτόχρονα να προωθήσουμε την φιλική προς το περιβάλλον κινητικότητα», δηλώνει ο Χοσέ Χίλα, δήμαρχος της πρωτεύουσας Πάλμα. Τόσο οι παραθεριστές όσο και οι ιδιοκτήτες δεύτερης κατοικίας θα πρέπει να αγοράζουν κανονικά εισιτήρια.

πηγή