Μηλιές: Εκεί όπου η φύση έχει τον πρώτο λόγο

Αν θες να γνωρίσεις από κοντά το βουνό των Κενταύρων, το Πήλιο, αλλά δεν ξέρεις ποιο από τα δεκάδες χωριά πρέπει να έχεις σαν βάση. Με κλειστά τα μάτια μπορούμε να σου πούμε τις Μηλιές. Το γραφικό χωριό που τα έχει όλα! Έχει φυσικές ομορφιές και παραδοσιακή αρχιτεκτονική. Έχει πολλά αξιοθέατα αλλά και δυνατότητα για δραστηριότητες και εκδρομές. Το ιστορικό αυτό χωριό βρίσκεται στο κεντρικό τμήμα του Πηλίου και σε απόσταση 28 περίπου χιλιομέτρων από το Βόλο. Είναι χτισμένο σε μια κατάφυτη πλευρά του Πηλίου. Το υψόμετρό του κυμαίνεται από 250 μέτρα στο χαμηλότερο σημείο του (περιοχή σιδηροδρομικού σταθμού) μέχρι περίπου 450 μέτρα στο υψηλότερο. Το όνομά του φυσικά δεν είναι τυχαίο. Η περιοχή είναι γεμάτη μηλιές, καστανιές και λιόδεντρα ενώ διαθέτει υπέροχη θέα προς τον Παγασητικό κόλπο και το νότιο Πήλιο.

Η περιοχή διαδραμάτισε σημαντικό ρόλο στην ιστορία της Μαγνησίας και του Ελληνικού Έθνους γενικότερα, καθώς η ονομαστή «Σχολή των Μηλεών» που ίδρυσαν οι Γαζής, Κωνσταντάς και Φιλιππίδης, αποτέλεσε σημαντική πνευματική εστία της εποχής και κέντρο του απελευθερωτικού αγώνα του 1821.

Όπως και στα περισσότερα χωριά, η πλατεία είναι το κέντρο του χωριού. Θα τη δεις να παίρνει διάφορες μορφές ανάλογα με την εποχή του χρόνου. Άλλοτε είτε πνιγμένη στις πράσινες φυλλωσιές των πλατάνων και άλλοτε γεμάτη χιόνια. Το φθινόπωρο, φυσικά, μπορείς να περπατήσεις πάνω στο πυκνό στρώμα των φύλλων που πέφτουν στο έδαφος.

Οι Μηλιές είναι φημισμένες και για τα αξιοθέατά τους. Χαρακτηριστικό είναι η εκκλησία των Παμμεγίστων Ταξιαρχών με το καμπαναριό της και η βιβλιοθήκη. Πολύ κοντά της βρίσκονται το κτίριο του Δήμου, το οποίο στεγάζει και το Λαογραφικό Μουσείο.

Στα αριστερά της πλατείας του χωριού, ο Ιερός Ναός Παμμεγίστων Ταξιαρχών Μηλεών, στο Πήλιο

Η εκκλησία των Παμμεγίστων Ταξιαρχών έχει και μια ιδιαιτερότητα. Χτίστηκε στα μέσα του 18ου αιώνα, με τέτοιο τρόπο ώστε το εξωτερικό της, χωρίς καμπαναριό και άλλα σύμβολα ή δείγματα εκκλησιαστικής αρχιτεκτονικής, να μην προδίδει –εν μέσω της Τουρκοκρατία- τον πραγματικό σκοπό του κτιρίου.

Τα must της εκδρομής σου

1. Να πιείς καφέ σε ένα από τα παραδοσιακά καφενεία του χωριού και να ζητήσεις γλυκό του κουταλιού.

2. Να περπατήσεις στα παραδοσιακά καλντερίμια θαυμάζοντας τα όμορφα και περιποιημένα πέτρινα κτίσματα.

3. Να κάνεις βόλτα με τον θρυλικό Μουτζούρη και να ζήσεις την εκπληκτική διαδρομή στις Μηλιές.

4. Να γευτείς τα παραδοσιακά πηλιορείτικα πιάτα όπως ζυγούρι στη γάστρα.

πηγή