Το χθες και το σήμερα στο Νησί της λίμνης των Ιωαννίνων

Το νησάκι στην κάρδια της λίμνης Παμβώτιδος είναι ένα μοναδικό σημείο αναφοράς, για την πόλη των Ιωαννίνων και την Ήπειρο.

Με την ιστορία, τις παραδόσεις και τους θρύλους, να το τυλίγουν, το νησάκι στην κάρδια της λίμνης Παμβώτιδος, η οποία «τα πάντα τρέφει», είναι ένα μοναδικό σημείο αναφοράς, για την πόλη των Ιωαννίνων και την Ήπειρο.

Το Νησί, βρίσκεται στην καρδιά μιας από τις αρχαιότερες λίμνες. Ο οικισμός του, είναι γραφικός, με κύριο χαρακτηριστικό του, την ηπειρώτικη αρχιτεκτονική. Δίπλα στα σπίτια, επί αιώνες στέκουν όρθια ιστορικά Μοναστήρια. Μνημεία της Ορθοδοξία, τα οποία το αναδεικνύουν σε ένα σπουδαίο ιερό χώρο. Οι Οθωμανοί κατακτητές επί αιώνες το αποκαλούσαν Κιαφίρ Αντάσι, δηλαδή Νησί των Απίστων.

Είναι γνωστό για το τραγικό τέλος του Αλή- Πασά, μέσα σε κελί του Μοναστηριού του Αγίου Παντελεήμονα. Την διετία 1820-1822 τα στρατεύματα του Σουλτάνου αποβιβάστηκαν στη νησί, όπου πολιόρκησαν το Βεζύρη και το λεηλάτησαν. Ο επισκέπτης σήμερα «ξαναζεί» την ιστορία ,στο Μουσείο Αλή- Πασά και Επαναστατικής Περιόδου με τα μοναδικά εκθέματα.

Την πόλη των Ιωαννίνων χωρίζουν μόλις 10 λεπτά από το Νησί. Τα καραβάκια κάτω από το Κάστρο, πηγαινοέρχονται από το πρωί μέχρι το βράδυ, για να εξυπηρετούν τους νησιώτες, αλλά και τους επισκέπτες.

Ρεπορτάζ: Τζώρα Μ.

πηγή