Υβριδική εκδήλωση- «Έλληνες της Αζοφικής: το ιστορικό πλαίσιο και οι γλώσσες τους»

Στους Έλληνες της Αζοφικής είναι αφιερωμένη η υβριδική εκδήλωση που διοργανώνει η Σχολή Ανθρωπιστικών και Κοινωνικών Επιστημών του Ανοικτού Πανεπιστημίου Κύπρου (ΑΠΚΥ) την Τετάρτη 1η Φεβρουαρίου 2023 στις 6:00 μ.μ.

Για το θέμα: «Έλληνες της Αζοφικής: το ιστορικό πλαίσιο και οι γλώσσες τους» θα μιλήσει η Δρ Ιουλία Ζαρίκοβα, Αναπληρώτρια Καθηγήτρια Ελληνικής Φιλολογίας και Μετάφρασης στο Κρατικό Πανεπιστήμιο της Μαριούπολης στην Ουκρανία, η οποία από τον Οκτώβριο του 2022 είναι επισκέπτρια ερευνήτρια στο ΑΠΚΥ, με υποτροφία της Σχολής Ανθρωπιστικών και Κοινωνικών Επιστημών.

Η εκδήλωση, την οποία θα προλογίσει ο Πρύτανης του ΑΠΚΥ Καθηγητής Πέτρος Πασιαρδής, θα πραγματοποιηθεί στην αίθουσα εκδηλώσεων του κεντρικού κτιρίου της Ελληνικής Τράπεζας στη Λευκωσία.

Θα μεταδοθεί ταυτόχρονα και διαδικτυακά μέσω των εργαλείων τηλεκπαίδευσης του Πανεπιστημίου στον σύνδεσμο: https://bit.ly/2RVESNl

Στη διάλεξη, η οποία είναι ανοικτή σε κάθε ενδιαφερόμενο, θα παρουσιαστεί σύντομα η ιστορία των Ελλήνων της Αζοφικής από την αρχαιότητα μέχρι τη σημερινή εποχή. Ιδιαίτερη προσοχή θα δοθεί στην ιστορία μετοίκισής τους από την Κριμαία στη περιοχή της Αζοφικής, καθώς και στην ίδρυση της πόλης της Μαριούπολης. Επίσης θα αναλυθούν οι γλώσσες τις οποίες μιλάνε δυο εθνοτικές ομάδες των Ελλήνων της Αζοφικής, οι Ρουμέι και οι Ουρούμ.

Περισσότερες πληροφορίες για την εκδήλωση και για την ομιλήτρια: https://bit.ly/3Daet5S

πηγή