Η πρώτη πετρελαιοπηγή της Ελλάδας και η ιστορία της. Εντυπωσιακό βίντεο από ψηλά

Του Λίνου Υφαντή,

Πέρασαν 55 ολόκληρα χρόνια από τότε που έγιναν γεωτρήσεις πετρελαίου στην περιοχή της Κλεισούρας. Στο σημείο αυτό κατέληξαν ύστερα από προκαταρκτικές έρευνες και σε γύρω περιοχές όπως Αγγελόκαστρο κτλ.

 Την ανάμνηση των γεωτρήσεων αυτών κρατάνε ζωντανές οι αφηγήσεις του παρελθόντος, το φωτογραφικό και κινηματογραφικό υλικό και βεβαίως η επαναφορά του ζητήματος των υδρογονανθράκων στην επικαιρότητα.  Πολλές είναι οι πληροφορίες για επικείμενη έναρξη εργασιών για εξεύρεση υδρογονανθράκων στο Ιόνιο και την Αιτωλοακαρνανία.
Όσο για το επτασφράγιστο ενεργειακό μυστικό της Κλεισούρας, αυτό βρίσκεται σε ένα μικρό στένωμα, το οποίο περιμετρικά είναι “κυκλωμένο” απόμια ασφάλτινη -παραδόξως- παράκαμψη, η οποία ξεκινά από την είσοδο ενός περιπτέρου αριστερά όπως κατεβαίνουμε προς Αγία Ελεούσα και τελειώνει λίγο παρακάτω.

Λίγα μέτρα πριν το τέλος της ακριβώς είναι και το σημείο που έγινε η γεώτρηση το 1962 όπως βλέπετε στο βελάκι στις επισυναπτόμενες εικόνες. Η πρόσβαση με τα πόδια στο ακριβές σημείο είναι εξαιρετικά προβληματική, καθώς υπάρχει πυκνή βλάστηση. Η χρήση ποδηλάτου για τον σκοπό αυτό τελικά δεν βοήθησε.

 Ακόμα περισσότερο δεν βοηθάει το φωτογραφικό υλικό του 1962, καθώς η βλάστηση δεν ήταν τόσο πυκνή και η χάραξη του δρόμου ήταν διαφορετική. Η ανεύρευση του σημείου θα ήταν αδύνατη, αν δεν βοηθούσαν με τις μαρτυρίες τους ο κος Ακρίδας Παναγιώτης και ο κος Κατεφίδης Αλέξης.

Εκείνο όμως που προκαλεί λύπη περισσότερο στο συγκεκριμένο σημείο είναι η εγκατάλειψη του. Στο εξωτερικό θα ήταν ένας θαυμάσιος τουριστικός προορισμός. Δεν καταλαβαίνει κανείς απολύτως τίποτα αν  περιδιαβεί τα στενά της Κλεισούρας με αυτοκίνητο, παρά μόνο πεζός ή με ποδήλατο ( λίαν επικίνδυνο, δεν το συνιστούμε). Ακόμα και ένα κιόσκι που ήταν εκεί, απομεινάρι της δεκαετίας του 80 πιθανόν είναι εγκαταλελειμμένο δεκαετίες τώρα. Και φυσικά σε ακόμα χειρότερη κατάσταση είναι το σημείο της γεώτρησης γεμάτο χόρτα, μπάζα κτλ.

Δείτε εικόνα από την γεώτρηση του 1962, το ακριβές σημείο στο χάρτη και φυσικά τον όλο χώρο όπως είναι σήμερα περιμετρικά:

Το UpStories έχει κάνει ένα καταπληκτικό βίντεο της Κλεισούρας και της θέσης της πετρελαιοπηγής από ψηλά!

Δείτε το βίντεο:

πηγές:

agrinionews

UpStories