Το Μέγαρο της Μαύρης Παρθένου είναι ένα αρχιτεκτονικό αριστούργημα

Με το Grand Café Orient, ένα επαναστατικό κατόρθωμα της μηχανικής για την εποχή του

Το Μέγαρο της Μαύρης Παρθένου (τσέχικα U Černé Matky Boží), αποτελεί ένα αριστούργημα της τσέχικης κυβιστικής αρχιτεκτονικής και βρίσκεται στην «Παλιά Πόλη» της Πράγας στην Τσεχία. Σχεδιάστηκε από τον Γιόζεφ Γκόκαρ (τσέχικα Josef Gočár) έναν από τους πρωτοπόρους της μοντέρνας αρχιτεκτονικής στην Τσεχία. Κατασκευάστηκε μεταξύ 1911 και 1912 για λογαριασμό του εμπόρου František Josef Herbst για να στεγάσει στο ισόγειο και στον δεύτερο όροφο το πολυκατάστημα ιδιοκτησίας του.

Επίσης, στον πρώτο όροφο ιδρύθηκε το Grand Café Orient. Το κτήριο πήρε το όνομά του από το πέτρινο γλυπτό της Μαύρης Παρθένου του 17ου αιώνα που κοσμούσε το παλιότερο μπαρόκ κτήριο που βρισκόταν ακριβώς στην ίδια θέση.

Το γλυπτό της Μαύρης Παρθένου τοποθετήθηκε στη βορειοανατολική γωνία του νέου κτηρίου, δίνοντάς του έτσι και το όνομά του. Το κτήριο εμπνευσμένο από τη «Σχολή του Σικάγο», χτίστηκε με σκελετό από οπλισμένο σκυρόδεμα.

Οι κυβιστικοί εσωτερικοί χώροι αποδείχθηκαν πρόκληση για τους αρχιτέκτονες. Η χρήση σκελετού από οπλισμένο σκυρόδεμα επέτρεψε τη δημιουργία μεγάλων εσωτερικών χώρων χωρίς στήριξη οροφής, γεγονός που ταίριαζε καλύτερα στην κυβιστική αισθητική.

Το Grand Café Orient, το οποίο περιλάμβανε ολόκληρο τον πρώτο όροφο χωρίς κολώνες στήριξης, ήταν ένα επαναστατικό κατόρθωμα της μηχανικής για την εποχή του.

Σήμερα το κτήριο χρησιμοποιείται ως Μουσείο Κυβισμού της Τσεχίας και περιλαμβάνει το εστιατόριο Grand Café Orient στον πρώτο όροφο.

Κείμενο: Πλάτων Κλεανθίδης

πηγή

Προσθέστε το σχόλιό σας

Η ηλεκτρονική σας διεύθυνση δεν θα δημοσιευτεί. Τα πεδία με αστερίσκο είναι υποχρεωτικά *