Από το «Dune» μέχρι το «Mulholland Drive»: Ταινίες του Ντέιβιντ Λιντς που έγραψαν ιστορία

Ο Ντέιβιντ Λιντς ή αλλιώς ο «βασιλιάς του σουρεαλισμού», είναι ένας από τους πιο επιτυχημένους και διεθνώς καταξιωμένους σκηνοθέτες όλων των εποχών. Με μόλις 10 μεγάλου μήκους ταινίες που συνδέονται με το όνομά του, πολλές μικρού μήκους αλλά και τηλεοπτικές σειρές, ο σκηνοθέτης έχει δημιουργήσει μερικές από τις πιο πολυσύνθετες ιστορίες της οθόνης.

 Το κινηματογραφικό του ύφος, γνωστό και με το όνομα «Lynchian» στιλ, περιλαμβάνει συχνά σουρεαλιστικές εικόνες και μερικές φορές βία. Τα έργα του έχουν ξεχωριστό γούστο. Με αφορμή τα σημερινά, 77α γενέθλιά του, παρακάτω μερικές από τις πιο αγαπητές κινηματογραφικές δουλειές του δημιουργού.

10. Dune (1984)

Σκηνοθεσία/Σενάριο: Ντέιβιντ Λιντς. Πρωταγωνιστές: Κάιλ ΜακΛάχλαν, Στινγκ, Φραντσέσκα Άνις, Χοσέ Φερέρ

 Εντυπωσιακό οπτικά και λίγο περίπλοκο αφηγηματικά, το «Dune» του Ντέιβιντ Λιντς μπέρδεψε ακόμα και τους πιο φανατικούς θαυμαστές του μυθιστορήματος επιστημονικής φαντασίας που έγραψε ο Φρανκ Χέρμπερτ. Το βιβλίο δίχασε, αλλά η συγκεκριμένη ταινία απέκτησε κοινό.

9. Inland Empire (2006)

Σκηνοθεσία/Σενάριο: Ντέιβιντ Λιντς. Πρωταγωνιστές: Λόρα Ντερν, Τζέρεμι Άιρονς, Τζάστιν Θερού, Χάρι Ντιν Στάντον

Το φιλμ διάρκειας τριών ωρών, παρουσιάζει την ιστορία της Νίκι (Λόρα Ντερν), μιας ηθοποιού που επιχειρεί επιστροφή στο χώρο, αναλαμβάνει να ερμηνεύσει έναν πολυπόθητο ρόλο και αναπτύσσει ερωτική σχέση με τον συμπρωταγωνιστή της (Τζάστιν Θερού). Όμως όπως είναι αναμενόμενο σε πρότζεκτ του Λιντς, η εξέλιξη των πραγμάτων δεν είναι τόσο καλή όσο φαίνεται καθώς η Νίκι θα αρχίσει να αναρωτιέται αν τα γεγονότα πράγματι συνέβησαν ή χάνει το μυαλό της.

 8. Lost Highway (1997)

Σκηνοθεσία: Ντέιβιντ Λιντς. Σενάριο: Ντέιβιντ Λιντς, Μπάρι Γκίλφορντ. Πρωταγωνιστές: Μπιλ Πούλμαν, Πατρίσια Αρκέτ, Μπαλτάζαρ Γκέτι

Ένας σαξοφωνίστας που πιστεύει ότι η σύζυγός του τον απατά, οδηγείται στο έγκλημα. Καταδικάζεται σε θάνατο, όμως εξαφανίζεται μυστηριωδώς και στη θέση του στο κελί βρίσκεται ένας νεαρός χωρίς να γνωρίζουμε το πως και το γιατί. Πρόκειται ίσως για μια από τις πιο δυσνόητες ταινίες του σκηνοθέτη, με ωραίο καστ.

7. Τwin Peaks: Fire Walk With Me (1992)

Σκηνοθεσία: Ντέιβιντ Λιντς. Σενάριο: Ντέιβιντ Λιντς, Ρόμπερτ Ένγκελς, Πρωταγωνιστούν οι: Σέριλ Λι, Μόιρα Κέλι, Κάιλ Μακλάχλαν

Αποτέλεσε πρίκουελ της δημοφιλούς τηλεοπτικής σειράς «Twin Peaks», με τη διαφορά ότι η ιστορία εδώ εξελίσσεται επτά μέρες πριν τη δολοφονία της Λόρα Πάλμερ (Σέριλ Λι). Η έρευνα αφορά τον φόνο της Τερέζα Μπανκς, μιας τοξικομανούς της οποίας το άψυχο σώμα αποκαλύπτει σημαντικά στοιχεία για την ταυτοποίηση του άνδρα που θα σκότωνε τη Λόρα. Η ιδέα του πρίκουελ ήταν τολμηρή, ωστόσο η σειρά γνώρισε μεγαλύτερη επιτυχία.

6. Wild At Heart (1990)

Σενάριο/Σκηνοθεσία: Ντέιβιντ Λιντς. Πρωταγωνιστούν οι: Νίκολας Κέιτζ, Λόρα Ντερν, Γουίλεμ Νταφόε, Νταϊάν Λαντ

Στη βραβευμένη ταινία «Wild at Heart», έχοντας σκοτώσει έναν κακοποιό, ο Σέιλορ Ρίπλεϊ (Νίκολας Κέιτζ) μπαίνει στη φυλακή. Όμως γνωρίζει και ερωτεύεται τη Λούλα (Λόρα Ντερν). Μαζί δραπετεύουν στην Καλιφόρνια, όταν αφήνεται ελεύθερος ο Ρίπλεϊ. Όμως σύντομα η μητέρα της Λούλα, Μαριέττα, θα προσπαθήσει να τους σταματήσει με κάθε τρόπο.

5. The Straight Story (1999)

Σκηνοθεσία: Ντέιβιντ Λιντς. Σενάριο: Ντέιβιντ Λιντς, Μέρι Σουίνεϊ. Πρωταγωνιστούν οι: Ρίτσαρντ Φάρνσγουορθ, Σίσι Σπέισεκ, Χάρι Ντιν Στάντον

Πρόκειται για μια ταινία, βασισμένη σε αληθινά γεγονότα. Ο -προτεινόμενος με Όσκαρ – Ρίτσαρντ Φάρνσγουορθ υποδύεται τον Άλβιν Στρέιτ, έναν άνδρα από την Αϊόβα ο οποίος θέλει να επισκεφτεί τον άρρωστο αδερφό του στο Γουινσκόνσιν για να συμφιλιωθούν λίγο πριν ο δεύτερος πεθάνει. Μια από τις πιο δημοφιλείς ταινίες που έχει γυρίσει ο Λιντς.

4. The Elephant Man (1980)

Σκηνοθεσία: Ντέιβιντ Λιντς. Σενάριο: Κρίστοφερ ΝτεΒορ, Έρικ Μπέργκρεν. Πρωταγωνιστούν οι: Άντονι Χόπκινς, Τζον Χερτ, Αν Μπάνκροφτ, Τζον Γκίλγκουντ

Η ταινία που προτάθηκε για οκτώ Όσκαρ, συμπεριλαμβανομένων δύο για τον Λιντς («Καλύτερης Σκηνοθεσίας και Καλύτερου Διασκευασμένου Σεναρίου»). Πρόκειται για την ιστορία του Τζόσεφ Μέρικ, ενός παραμορφωμένου άνδρα σε τσίρκο που σώζεται από έναν γιατρό (Άντονι Χόπκινς). Η ιστορία έχει παρουσιαστεί στο θέατρο (όπου κέρδισε βραβείο Τόνι), έχει γυριστεί σε τηλεταινία και έχει γίνει αφιέρωμα στο ραδιόφωνο. Αλλά ήταν η οπτική και τα εφέ του Λιντς (μαζί με την ασπρόμαυρη φωτογραφία του Φρέντι Φράνσις) που βοήθησε για ένα άρτιο κινηματογραφικό αποτέλεσμα.

3. Eraserhead (1977)

Σενάριο/Σκηνοθεσία: Ντέιβιντ Λιντς. Πρωταγωνιστούν οι: Τζακ Νανς, Σάρλοτ Στιούαρτ, Άλεν Τζόσεφ

Η πρώτη μεγάλου μήκους ταινία του Λιντς ήταν ένα μικρό φιλμ που γρήγορα εξαφανίστηκε από τις αίθουσες το 1977. Αλλά η ίδια χρονιά ήταν και η εποχή της «μεταμεσονύχτιας προβολής» όπου ουρές κόσμου συγκεντρώνονταν αργά τη νύχτα για να παρακολουθήσουν ταινίες. Έτσι λοιπόν, το συγκεκριμένο φιλμ σχετικά με παραισθήσεις και άλλα ιδιαίτερα στοιχεία.

2. Mulholland Drive (2001)

Σενάριο/Σκηνοθεσία: Ντέιβιντ Λιντς. Πρωταγωνιστούν οι: Τζάστιν Θερού, Ναόμι Γουότς, Λόρα Έλενα Χέρινγκ

Η Μπέτι Ελμς (Ναόμι Γουότς) είναι μια φιλόδοξη ηθοποιός που φτάνει στο Λος Άντζελες και πρόκειται να διαμείνει στο διαμέρισμα της θείας της, το οποίο έχει καταληφθεί από μια γυναίκα, τη Ρίτα (Λόρα Έλενα Χάρινγκ) η οποία πάσχει από αμνησία. Σε μια προσπάθεια να την κάνει να θυμηθεί, η Μπέτι ψάχνει την τσάντα της Ρίτα και ανακαλύπτει ένα μεγάλο χρηματικό ποσό μαζί με ένα μπλε κλειδί.

1. Blue Velvet (1986)

Σενάριο/Σκηνοθεσία: Ντέιβιντ Λιντς. Πρωταγωνιστούν οι: Κάιλ Μακ Λάκλαν, Ντένις Χόπερ, Ιζαμπέλα Ροσελίνι, Λόρα Ντερν

Μια από τις καλτ ταινίες του σκηνοθέτη, το «Blue Velvet» ακολουθεί την ιστορία του Τζέφρι ο οποίος ερχόμενος από μια ήσυχη πόλη της αμερικανικής επαρχίας για να επισκεφθεί τον άρρωστο πατέρα του, ανακαλύπτει κοντά στο σπίτι του ένα κομμένο αυτί ανθρώπου. Ο ίδιος ξεκινά να ερευνήσει το μυστήριο μαζί με την αστυνομία και τότε θα εμπλακεί σε μια σειρά από επικίνδυνες και παράξενες καταστάσεις.

πηγή