Τα Τρίκαλα χαρίζουν 8.613 κιτ ρομποτικής σε 1821 σχολεία της χώρας για την “επανάσταση στην εκπαίδευση”

O Δήμος Τρικκαίων για ακόμη μια φορά πρωτοπορεί και μας βάζει τα γυαλιά με τη δράση του καθώς εισάγει ψηφιακό πρόγραμμα για μαθητές  όλης της χώρας μέσω της εκμάθησης ρομποτικής, μηχανικής και προγραμματισμού!

8.613 κιτ ρομποτικής σε 1821 σχολεία σε όλη τη χώρα με προϋπολογισμό 1.821.000 είναι η πρωτοβουλία που “ξεκινά για να φέρει έναν διαφορετικό τρόπο σκέψης και εκπαίδευσης σε σχολεία όλων των Δήμων της χώρας”, όπως τόνισε ο Δήμαρχος Τρικκαίων και Πρόεδρος της ΚΕΔΕ, Δημήτρης Παπαστεργίου, που είχε υποβάλλει τη σχετική πρόταση.

 Το έργο έχει τον  τίτλο «Μικρή Επανάσταση στην εκπαίδευση: Αναδεικνύουμε τις ψηφιακές δεξιότητες των Ελλήνων του Αύριο…» και αφορά σε εκπαίδευση μαθητών/τριών σε  ρομποτική, μηχανική και προγραμματισμό. Η σύμβαση προβλέπει την παροχή των 8.613 κιτ ρομποτικής το επόμενο τρίμηνο σε 1821 σχολεία (1.050 από την Α΄θμια Εκπαίδευση, 771 από τη Β΄θμια και όλα τα Ειδικά Σχολεία).

Μια πρωτοβουλία που αναβαθμίζει την πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια εκπαίδευση

– Το έργο έχει προϋπολογισμό 1.821.000 €

 – Εντάσσονται συνολικά 1821 σχολεία (1.050 από την Α΄θμια Εκπαίδευση, 771 από τη Β΄θμια και όλα τα Ειδικά Σχολεία). Τα κριτήρια θα αποτελέσουν αντικείμενο συνεργασίας με το Υπουργείο Παιδείας.

– Κινητοποιούνται 50.000 περίπου μαθητές/τριες

– Συνεργάζονται 4.200 εκπαιδευτικοί

– Διεξάγεται 1 εθνικός και 13 περιφερειακοί διαγωνισμοί σε θέματα σχετικά με το έργο και την Επανάσταση

– Συμπράττουν, ο Δήμος Τρικκαίων, το Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων, η ΕΕΤΑΑ και η e-trikala ΑΕ

Στα σχολεία

1. Το πρόγραμμα αφορά σε εκπαίδευση στη ρομποτική, τη μηχανική και τον προγραμματισμό, με χρήση ειδικά σχεδιασμένων εργαλείων (kit ρομποτικής).
2. Οι μαθητές/τριες εισάγονται στην έννοια της ασφαλούς χρήσης του διαδικτύου για να διευκολυνθεί η «ένταξή» τους σε έναν ψηφιακό κόσμο που αλλάζει ταχύτατα.
3. Το έργο αποτελείται από δύο υποέργα:

Α. Προμήθεια Εκπαιδευτικών Κιτ (Εξοπλισμού) με δομικά στοιχεία τύπου Micro:Bit, το οποίο βρίσκεται σε φάση υλοποίησης.

Β. Σχεδιασμός & Παραγωγή Εκπαιδευτικού Υλικού – Εκπαίδευση Εκπαιδευτικών – Διοργάνωση Περιφερειακών & Εθνικού Διαγωνισμού Ρομποτικής – Δράσεις Επικοινωνίας – σε φάση σχεδιασμού

1. Σε κάθε σχολείο προτείνεται η ίδρυση 3-6 ομάδων που θα εργαστούν με την καθοδήγηση των εκπαιδευτικών  τους
2. Προβλέπεται υποστήριξη και εκπαιδευτικά πακέτα για τους εκπαιδευτικούς και υλικό για μαθητές/τριες
3. Πραγματοποιούνται webinars για τους εκπαιδευτικούς της σχολικής μονάδας για τα κιτ ρομποτικής.
4. Πραγματοποιούνται 13 περιφερειακοί διαγωνισμοί ρομποτικής και ένας εθνικός διαγωνισμός το διάστημα Μάρτιος – Μάιος του 2024.