Γιατί η κυβέρνηση της Κένυας θέλει να θανατώσει εκατομμύρια πουλιά

Τα τοξικά φυτοφάρμακα που χρησιμοποιούνται για την εξολόθρευση των σιτοφάγων πουλιών μπορεί να βλάψουν τα απειλούμενα με εξαφάνιση αρπακτικά της χώρας, προειδοποιούν οι οικολόγοι.

Η απόφαση της κυβέρνησης της Κένυας να θανατώσει έως και 6 εκατομμύρια πουλιά quelea που έχουν εισβάλει σε αγροκτήματα, θα έχει απρόβλεπτες συνέπειες για τα αρπακτικά και άλλα άγρια είδη, προειδοποιούν ειδικοί.

Η συνεχιζόμενη ξηρασία στο Κέρας της Αφρικής έχει μειώσει την ποσότητα του χόρτου, οι σπόροι του οποίου αποτελούν την κύρια πηγή τροφής των πουλιών quelea, με αποτέλεσμα να εισβάλλουν όλο και περισσότερο σε χωράφια με σιτηρά, θέτοντας σε κίνδυνο 2.000 στρέμματα (800 εκτάρια) καλλιέργειας ρυζιού. Περίπου 300 στρέμματα ορυζώνων έχουν καταστραφεί από τα πουλιά.

Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Τροφίμων και Γεωργίας (FAO), ένα μόνο quelea μπορεί να φάει έως και 10 γραμμάρια σιτηρών την ημέρα. Οι αγρότες στη δυτική Κένυα κινδυνεύουν να χάσουν σχεδόν 60 τόνους σιτηρών από τα πουλιά. Το 2021, ο FAO εκτίμησε ότι οι απώλειες των καλλιεργειών που οφείλονται στα πτηνά ανέρχονται σε 50 εκατ. δολάρια ετησίως.

Ο ψεκασμός με φενθίον, ένα οργανοφωσφορικό φυτοφάρμακο, ήταν η μέθοδος επιλογής για την καταπολέμηση των παρασίτων στην Αφρική, αλλά σύμφωνα με τους ερευνητές, είναι «τοξικό για τον άνθρωπο και άλλους οργανισμούς».

Ο Πολ Γκατσερού, υπεύθυνος ειδών και περιοχών στο Nature Kenya, μια τοπική θυγατρική της BirdLife International, δήλωσε ότι η μέθοδος που χρησιμοποιείται για τον έλεγχο των πουλιών quelea θα πρέπει να είναι καλά ενημερωμένη, καθώς «η ευρεία χρήση πτηνοκτόνων για μη στοχευόμενα είδη μπορεί να οδηγήσει σε μόλυνση του περιβάλλοντος και μαζικούς θανάτους άλλων πτηνών και ζώων».

Με μέσο εκτιμώμενο πληθυσμό 1,5 δισεκατομμυρίων πουλιών, ορνιθολόγοι αναφέρουν ότι δεν υπάρχουν ούτε αρκετά αρπακτικά πουλιά για να εξαλείψουν τις τεράστιες αποικίες των quelea ούτε αποτελεσματικές, φιλικές προς το περιβάλλον λύσεις.

Ο Σάιμον Τόμσετ, διευθυντής του Kenya Bird of Prey Trust, δήλωσε ότι η κουλτούρα της διασφάλισης της ανθρώπινης τροφής θα υπερισχύσει για άλλη μια φορά, καθώς τα ανοιχτά βοσκοτόπια που αποτελούσαν πηγή τροφής για τα πουλιά αυτά μετατρέπονται γρήγορα σε γεωργικές εκτάσεις.

Στις περιοχές της Κένυας που καλλιεργούν σιτάρι, πρόσθεσε ο Τόμσετ, οι αγρότες έχουν ψεκάσει όλα τα είδη πουλιών που θεωρούνται απειλή για τα αγροκτήματα, «ωστόσο ορισμένα από τα πουλιά βρίσκονται εκεί για να τρέφονται με έντομα που τρέφονται με το σιτάρι τους».

Ωστόσο αυτό που τον ανησυχεί περισσότερο είναι η επίδραση που μπορεί να έχει το φυτοφάρμακο στα λίγα εναπομείναντα αρπακτικά πουλιά.

«Όσοι βρίσκονται στην πλευρά της προστασίας των αρπακτικών είναι πολύ ανήσυχοι για τον ψεκασμό. Σήμερα, όλα τα αρπακτικά στην Κένυα απειλούνται με εξαφάνιση. Σε κάθε περίπτωση, πόσο αποτελεσματικοί ήταν οι ψεκασμοί τα τελευταία 60 με 70 χρόνια;».

Κείμενο: Εύη Τσιριγωτάκη

πηγή