Τι περιλαμβάνει η μελέτη προστασίας και ανάπλασης του Άη-Γιάννη

Σύμφωνα με Δελτίο Τύπου από το γραφείο του Αντιπεριφερειάρχη έχει ξεκινήσει η μελέτη προστασίας και ανάπλασης της περιοχής του Αγίου Ιωάννη.

Στη φάση της καταγραφής των υφιστάμενων φυσικών παραμέτρων και υδρονομικών διεργασιών, που ορίζουν το παράκτιο και υδατικό περιβάλλον, και των τοπογραφικών και βυθομετρικών αποτυπώσεων με τη χρήση βυθομέτρων ακριβείας, ηλεκτρονικών ταχυμέτρων, δορυφορικών GPS, τηλεκατευθυνόμενων drones και λοιπού «έξυπνου» εξοπλισμού, βρίσκεται το μελετητικό έργο για την αντιδιαβρωτική προστασία και ανάπλαση της παραλίας του Αϊ-Γιάννη (Αγίου Ιωάννη).

Τα ρεαλιστικά δεδομένα που συλλέγονται από το πεδίο αξιολογούνται και αναλύονται, ώστε, μέσω μαθηματικών μοντέλων και προσομοιώσεων, να καθοριστούν τα απαιτούμενα τεχνικά έργα και διαμορφώσεις, που θα αντιμετωπίσουν οριστικά, με τεχνική αρτιότητα και λειτουργικότητα, και με το μικρότερο δυνατό περιβαλλοντικό αντίκτυπο, το πρόβλημα της διάβρωσης της ακτής του Αϊ-Γιάννη και της θωράκισης του παραλιακού δρόμου.

Επιπλέον, το παρόν μελετητικό έργο περιλαμβάνει μελέτη οδοποιίας για την πλήρη αποκατάσταση, βελτίωση και αναβάθμιση της παραλιακής οδού του Αϊ-Γιάννη, με εργασίες που αφορούν στο πλάτος του οδοστρώματος, στο εύρος κατάληψης της οδού, την ανακατασκευή της οδοστρωσίας, κλπ.

Τέλος, σημαντικό τμήμα του παρόντος μελετητικού έργου αποτελεί η αρχιτεκτονική ανάπλαση της παραλίας του Αϊ-Γιάννη, με διαμόρφωση συνθηκών για περπάτημα, ποδήλατο και άθληση, με αστικό εξοπλισμό και με ελαφριές κατασκευές για την εξυπηρέτηση των λουομένων (διάδρομοι πρόσβασης στην ακτή, αποδυτήρια, ντους, beach volley, κλπ.). Έμφαση δίνεται στην προστασία του ευαίσθητου περιβάλλοντος της παράκτιας ζώνης και στην ασφαλή και άνετη κίνηση πεζών και ΑμεΑ.