Ρώσος ολιγάρχης φτιάχνει καταφύγιο τύπου Τζέιμς Μποντ στον Σκορπιό

Ο Dmitry Rybolovlev μεταμορφώνει τον Σκορπιό σε θέρετρο που θα φυλάσσεται από ελεύθερους σκοπευτές. Μήπως όμως θα μεταφέρει εκεί και τη συλλογή του από έργα τέχνης;

Διαβάζοντας ένα άρθρο στο theartnewspaper μαθαίνουμε πολλά πράγματα που παρότι ζούμε δίπλα δεν τα γνωρίζουμε.

Όπως γράφει η Alexandra Bregman, τους τελευταίους μήνες, περίπου 400 εργάτες πηγαινοέρχονται στον Σκορπιό με σκοπό να τον μεταμορφώσουν σε ένα θέρετρο για λίγους. Μόλις φτάνουν στο νησί με τη βάρκα από απέναντι, παραδίδουν τα κινητά τους ώστε να μην μπορέσουν να φωτογραφήσουν οτιδήποτε. Εξάλλου το νησί παρακολουθείται σε εικοσιτετράωρη βάση από κάμερες και σεκιούριτι/σκοπευτές με σκοπό να αποτραπεί η οποιαδήποτε απόπειρα εισόδου σε ανεπιθύμητους επισκέπτες. Ακόμη και τους καλοκαιρινούς μήνες, όταν τα μικρά λευκαδίτικα κρουαζιερόπλοια αφήνουν τους τουρίστες να κολυμπήσουν, γίνεται με την προϋπόθεση ότι κανένα μέλος της οικογένειας Rybolovlev δεν είναι στο νησί.

Ο Dmitry Rybolovlev © Francknataf

Συνεχίζοντας η αρθρογράφος αναφέρει τα σχέδια για το θέρετρο: ένα μικρό ξενοδοχείο 12 δωματίων και 9 ανεξάρτητες οικίες διάσπαρτες στο νησί, μαρίνα για super-yachts, ελικοδρόμιο, γήπεδο ποδοσφαίρου, γήπεδα τένις, εστιατόρια και κέντρα σπα. Ο στόχος είναι το 2024 να είναι όλα έτοιμα. Ο Σκορπιός τότε θα φιλοξενεί ως 50 επισκέπτες ταυτόχρονα οι οποίοι για μια βδομάδα διαμονής θα πληρώνουν ούτε λίγο ούτε πολύ, κάτι κοντά στο 1 εκατομμύριο ευρώ την εβδομάδα! Ακριβό αλλά κάπως θα πρέπει να βγουν και τα 150 εκατομμύρια ευρώ που έδωσε για 99 χρόνια στην Αθηνά Ωνάση ο Ρώσος μεγιστάνας.

Όσον αφορά τις άδειες που χρειάστηκαν για να πραγματοποιηθεί η επένδυση, το άρθρο κάνει λόγο για χρονοβόρες διαδικασίες που έπρεπε να ξεπεραστούν σκόπελοι… κυρίως περιβαλλοντικοί (αφαίρεση δέντρων, εκβάθυνση λιμένα για να μπορεί να φιλοξενεί μεγάλα σκάφη, δημιουργία τεχνητής λίμνης κλπ), καθώς το σχέδιο της νορβηγικής εταιρείας Snøhetta, απαιτούσε κατασκευές που πολλές φορές έρχονταν σε κόντρα με την ελληνική νομοθεσία. Στην ίδια παράγραφο γίνεται και αναφορά σε μεγάλες δωρέες που έκανε ο Ribolovlev στο δήμο Λευκάδας και το νοσοκομείο. Κάτι που δεν ξεπεράστηκε ήταν η απαίτηση να απαγορευτεί ο διάπλους κοντά στο νησί, βρέθηκε όμως η χρυσή τομή να γίνεται αυτό όταν φιλοξενούνται σπουδαία ονόματα της πολιτικής.

Τέλος, και αναφορικά με το νησί, ο στόχος του είναι να έχει πλήρη αυτάρκεια και αυτονομία σε ηλεκτρικό ρεύμα, νερό και υπηρεσίες υγείας, καθώς και σε τρόφιμα όπως λάδι, κρασί και λαχανικά που θα προμηθεύεται από τη φάρμα του.

Μια μακέτα του σχεδίου για το γήπεδο ποδοσφαίρου του Σκορπιού που εγκρίθηκε από τις αρμόδιες αρχές (Αρχαιολογικό Συμβούλιο, Υπουργείο Περιβάλλοντος)

Το βασικό ερώτημα ωστόσο είναι αν ο Ρώσος ιδιοκτήτης και μεγάλος συλλέκτης έργων τέχνης, θα μεταφέρει τη συλλογή πανάκριβων έργων που διαθέτει από την Κύπρο που την έχει τώρα, στις υπόγειες κατοικίες του Σκορπιού. Σίγουρη απάντηση σε αυτό δεν υπάρχει, όπως δεν υπάρχει και στο αν πρόκειται η ροζ βίλλα του Ωνάση να μετατραπεί σε μουσείο, όπως είχε γράψει πριν λίγο καιρό σε άρθρο της η Καθημερινή.

*Κείμενο με πληροφορίες από την ιστοσελίδα theartnewspaper.