Αρχέγονο τεράστιο κοσμικό οικοσύστημα ανακάλυψε το James Webb (βίντεο)

Χιλιάδες «αόρατους» μέχρι σήμερα γαλαξίες και αστρικά σμήνη που γεννήθηκαν στην αυγή της ύπαρξης του Σύμπαντος ανακάλυψε το ισχυρότερο διαστημικό τηλεσκόπιο που κατασκεύασε ο άνθρωπος.

Κάθε φορά που το James Webb στρέφει το πανίσχυρο βλέμμα του στα βάθη του Σύμπαντος οι αποκαλύψεις είναι κάτι περισσότερο από εντυπωσιακές. Όπως συνέβη και σε όλες τις προηγούμενες περιπτώσεις έτσι και αυτή τη φορά οι ερευνητές που χρησιμοποίησαν το πιο προηγμένο διαστημικό τηλεσκόπιο που δημιούργησε μέχρι σήμερα η ανθρωπότητα έμειναν πραγματικά με ανοικτό το στόμα από τις εικόνες που κατέγραψε και τις ανακαλύψεις που έκανε.

Το James Webb στο πλαίσιο του ερευνητικού προγράμματος PEARLS GTO εντόπισε και κατέγραψε εικόνες από χιλιάδες γαλαξίες και αστρικά σμήνη που δημιουργήθηκαν μόλις 300 εκατ. έτη μετά τη γέννηση του Σύμπαντος. Πρόκειται για ένα πανάρχαιο κοσμικό οικοσύστημα που δεν ήταν ορατό μέχρι σήμερα όχι μόνο εξαιτίας της ασύλληπτης απόστασης που βρίσκεται από εμάς, περίπου 13,5 δισ. έτη φωτός μακριά, αλλά και επειδή το φως τους είναι ιδιαίτερα ασθενές. Τα όργανα του τηλεσκοπίου κατέγραψαν εικόνες από αυτή την μέχρι σήμερα αόρατη στα επιστημονικά όργανα περιοχή του Σύμπαντος στο υπεριώδες, το υπέρυθρο και ορατό φάσμα του φωτός. Ανάμεσα στα άλλα έχουν εντοπιστεί μέχρι στιγμής σφαιρωτά αστρικά σμήνη γύρω από ελλειπτικούς γαλαξίες αλλά και περιοχές γέννησης νέων άστρων μέσα σε σπειροειδείς γαλαξίες σε αυτή την περιοχή.

Τα μέλη της ερευνητικής ομάδα μπορούν με τα δεδομένα που συνέλεξε το James Webb να μελετήσουν με λεπτομέρεια αυτούς τους αρχαίους γαλαξίες και άστρα ενώ θα ακολουθήσουν όπως έγινε γνωστό και άλλες παρατηρήσεις από εδώ και πέρα στη συγκεκριμένη περιοχή που μπορεί να αποκαλύψει πολύτιμες πληροφορίες για την εξέλιξη του Σύμπαντος.

πηγή